• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
 • Duurzaam resultaat
 • Medicatie afbouw
 • Ook online afspreken
 • Met 9,3 beoordeeld

Leververvetting. De basis van vele vage klachten

Leververvetting is een veelvoorkomend probleem in de huidige tijd. Meer dan 25% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een leververvetting, ook wel Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). Zelfs bij kinderen kan leververvetting voorkomen!

Bij 70% van de mensen met overgewichtsdiabetes (diabetes type 2) en bij 50% van de mensen met een hoge bloeddruk is sprake van leververvetting. Dit is een aandoening die niet gerelateerd is aan zwaar alcoholgebruik, maar hele andere oorzaken kent. Veel vage lichamelijke klachten (hoofdpijn, vermoeidheid, slechte adem of opgeblazen gevoel) ontstaan door een leververvetting waardoor de lever niet optimaal functioneert.

Heb jij een leververvetting en wil je weten wat je zelf kan doen? Lees dan hier 13 tips om leververvetting aan te pakken. 

Wat is een leververvetting?

De lever is jouw belangrijkste ontgiftingsfabriek. De lever maakt stoffen die voor het lichaam giftig zijn onschadelijk, zoals alcohol en medicijnen. Krijg je dagelijks teveel van deze giftige stoffen te verwerken, dan kan je lever deze gifstoffen niet meer onschadelijk maken. Je lever reageert door veel vet in de levercellen op te slaan. Dat noemen we leververvetting. Daarnaast is ook bekend dat genetische en voedingsfactoren een rol spelen bij leververvetting. Welke dit precies zijn, lees je hieronder.

Het ontgiftingsproces (biotransformatie) van je lever bestaat uit twee fases, die elkaar aanvullen.

 • Fase 1: in deze fase worden giftige stoffen onschadelijk gemaakt door je lever. De giftige stoffen zijn onder andere: drugs, pesticiden, zware metalen, uitlaatgassen, afbraakproducten van lichaamseigen stoffen zoals hormonen en stoffen uit het immuunsysteem zoals histamine.
 • Fase 2: in deze fase worden de onschadelijke gifstoffen door je lever wateroplosbaar gemaakt en verder verwerkt om via de gal en nieren te worden uitgescheiden.

Verloopt fase 1 sneller dan fase 2, dan ontstaan er vrije radicalen (dit zijn agressieve verbindingen die celschade geven).

Wat is de oorzaak van een leververvetting?

Leververvetting kent niet één oorzaak. Mensen die geen alcohol drinken kunnen een leververvetting hebben (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD). Bij de ontwikkeling van deze aandoeningen spelen zowel genetische- als voedingsfactoren en leefstijl een rol.

De volgende oorzaken dragen bij aan leververvetting:

Herken jij je in een van deze symptomen van leververvetting? Dan betekent dit niet direct dat je automatisch een leververvetting hoeft te hebben maar je loopt er wel risico op.

Wordt de oorzaak niet aangepakt? Dan gaat de leververvetting door. De vervette levercellen raken beschadigt met als gevolg littekens op de lever. Dit wordt levercirrose genoemd en uiteindelijk voor leverkanker zorgen. Dit proces is onomkeerbaar.

Wat zijn de symptomen van een leververvetting?

In mijn praktijk vragen mensen zich af waarom hun lichaam steeds gevoeliger reageert op tal van verschillende voedingsmiddelen. Er kunnen diverse dingen aan ten grondslag liggen, maar vaak gaat het om een slecht werkende vertering, een darmbarrière die doorlaatbaar is (leaky gut) met als gevolg een toenemende leverbelasting en leververvetting.

De volgende symptomen kunnen duiden op een leververvetting:

 • Hoofdpijn
 • Droge harde ontlasting / obstipatie
 • Opgeblazen gevoel (vooral na het eten)
 • Pijnlijk en zwaar gevoel in je buik
 • Pijn in je rechterzij (vooral na het eten)
 • Huidklachten
 • Haaruitval
 • Misselijkheid
 • Vieze metaalsmaak in je mond (slechte adem)
 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen (koffie, chocolade, kaas, scherpe kruiden)
 • Hoofdpijn na 1 à 2 glazen alcohol
 • Boeren na het eten
 • Gezwollen oogleden

Een leververvetting herken je niet direct en gaat heel geleidelijk. Het geeft meestal weinig of geen klachten en als er klachten zijn, is dit pas laat merkbaar.

Wat zijn de functies van de lever?

De lever is één van de drukste en belangrijkste organen van het menselijk lichaam. Het vervult maar liefst 500 functies in het lichaam. In tegenstelling tot andere organen die maar enkele functies vervullen. De belangrijkste leverfuncties zijn:

 1. Gluconeogenese > stabiel houden van de bloedsuiker
 2. Opslaan van overtollig glucose > dient als reserve bron
 3. Regulering bloedstolling > handig als je een wondje hebt dat moet genezen
 4. Galproductie > om vetten te kunnen verteren
 5. Afbraak van rode bloedcellen
 6. Cholesterolproductie > nodig als bouwstof van hormonen en celwanden
 7. Productie immuunfactoren > nodig voor als het immuunsysteem in actie moet komen
 8. Voedingsstoffen bioactief maken
 9. Afbraak van hormonen > hormoonresten zijn toxisch voor je lijf en deze kun je beter maar afvoeren
 10. Detoxificatie > omzetten en afvoeren van gifstoffen die het lichaam zijn binnengekomen

Zoals je leest is de lever een belangrijk orgaan. Als je lever niet goed functioneert, kun je vage klachten krijgen.

Alle levertaken zijn even belangrijk, maar op nummer 1 staat: gluconeogenese. Waarom eigenlijk? Deze taak zorgt ervoor dat je vanuit de lever glucose kunt aanmaken. Dit wordt gluconeogenese genoemd. De belangrijkste brandstof voor de hersenen is namelijk glucose. Bij een glucosetekort, wordt direct de gluconeogenese geactiveerd. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat jouw hersenen nooit zonder energie (glucose) komen te zitten. Een heel mooi mechanisme dus!

Maar, de lever kent nog 499 andere functies. De mens is helaas niet goed in multitasking. Je organen kunnen dit ook niet goed. Ze kunnen maar 1 taak tegelijk doen. Zodra de lever bezig is met de gluconeogenese, staan de overige 499 functies dus op een lager pitje.

Op korte termijn is dit geen probleem. Het wordt pas een probleem als dit voor een lange tijd continue gebeurd. Er is dan te weinig energie beschikbaar om andere functies uit te voeren. Kortom, dit betekent: minder tijd om te ontgiften, om voedingsstoffen te bioactief maken, galzuren aan te maken en cholesterol aan te maken. De gevolgen liggen dan ook op de loer:

 • Je cholesterolwaardes raken uit balans
 • Je gaat minder goed ontgiften
 • Je hormonen raken uit balans
 • Voedingstoffen worden niet goed omgezet

Wat is mijn ervaring met een leververvetting en hoe kan ik jou helpen?

In mijn praktijk zie ik veel mensen met diabetes type 2, insulineresistentie en overgewicht. Mijn ervaring is dat ca. 70% van deze mensen ook een leververvetting heeft op basis van bloedonderzoek waar leverwaarden worden onderzocht.

De enige manier om leververvetting te verminderen is door de oorzaak aan te pakken. Wordt de oorzaak op tijd aangepakt, dan vermindert de leververvetting en verdwijnen de vage klachten. Er bestaat echter geen standaard leververvetting dieet. Mijn ervaring is dat bij een goed resultaat ook dat bloedwaarden verbeteren.

Ervaar jij ook deze vage klachten, herken jij je in een van de symptomen, oorzaken of ben je bekend met een leververvetting? Zorg dan dat dit niet over gaat in levercirrose, maar verander je leefstijl en eetgewoontes. Lekker eten, gezond afvallen zonder dieet en blijvend resultaat, dat wil toch iedereen?

Neem contact op en maak dan een afspraak in mijn praktijk in Zwanenburg, tussen Haarlem en Amsterdam.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.