13 tips om leververvetting aan te pakken

16 november 2020
leververvetting aanpakken

Leververvetting kent niet één oorzaak. Mensen die geen alcohol drinken kunnen een leververvetting hebben, ook wel niet-alcoholische leververvetting (Non Alchoholic Fatty Liver Desease, NAFLD). Ik geef je hier 13 tips hoe je leververvetting kan aanpakken

Bij de ontwikkeling van leververvetting spelen zowel genetische- als voedingsfactoren en leefstijl een rol. Bestaat er een standaard leververvetting dieet en waar heb je wel een invloed op?

Oorzaken leververvetting

De volgende oorzaken dragen bij aan leververvetting:

Herken jij je in een van deze symptomen van leververvetting? Dan betekent dit niet direct dat je automatisch een leververvetting hoeft te hebben.

Wordt de oorzaak niet aangepakt? Dan gaat de leververvetting door. De vervette levercellen raken beschadigt met als gevolg littekens op de lever. Dit wordt levercirrose genoemd en uiteindelijk voor leverkanker zorgen. Dit proces onomkeerbaar.

Wil jij meer weten? Lees dan hier meer over de symptomen bij een leververvetting. 

Helpt een dieet bij een leververvetting?

Een milde vorm van leververvetting is wel omkeerbaar. De lever kan zich binnen enkele maanden herstellen. Er bestaat geen standaard leververvetting dieet. Wel zijn er een aantal zaken waar je zelf invloed op kan hebben om de vervette lever te verminderen. Ook is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Kom je hier zelf niet achter? Laat je dan adviseren door een specialist.

Je kunt zeker zelf dingen toepassen om de leververvetting te verminderen, ook als je de oorzaak misschien nog niet weet. De volgende 13 tips zijn zeker de moeite waard als je leververvetting wilt tegengaan:

  1. Vermijd onnodige toxines, zoals: medicijnen, rook, alcohol, weekmakers in plastic en hormonale huidcrèmes
  2. Zorg voor dagelijks voldoende ontspanning en verminder je stress
  3. Kies voor verse producten en ingrediënten
  4. Vermijd pakjes-en-zakjes
  5. Verminder je snelle koolhydraatinname en eet meer vetten en eiwitten
  6. Drink zo veel mogelijk water en kruiden thee. Beperk koffie, zwarte thee, alcohol en chocola
  7. Gebruik geen zoetmaker als honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers
  8. Eet alleen je fruit en drink geen vruchtensappen
  9. Eet 3 verzadigende hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes
  10. Kies dagelijks voor natuurlijke vetten en koud geperste oliesoorten, zoals: lijnzaadolie, walnootolie, knoflookolie, pompoenolie en olijfolie
  11. Kruidensupplementen*
  12. Eet minimaal 400 gram groenten per dag
  13. Eet veel lever herstellende voedingsmiddelen, zoals:
    • Groente: artisjok, paddenstoelen, broccoli, bloemkool, spruitjes, kool, radijs, prei, ui, bosui, paksoi, gekiemde zaden (taugé, alfalfa)
    • Kruiden: knoflook, gember, koriander, bieslook, gember, komijn

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind!

Ervaar jij vage klachten, herken jij je in deze (link)symptomen en oorzaken of ben je bekend met een leververvetting? Zorg dan dat dit niet over gaat in levercirrose, maar verander je leefstijl en eetgewoontes. Ik help je hierbij graag! Neem contact op en maak een afspraak in mijn praktijk in Zwanenburg, tussen Haarlem en Amsterdam.

* Bepaalde kruiden staan er om bekent de lever te herstellen en terug te brengen naar zijn oorspronkelijke functies. Ga echter niet zomaar op eigen houtje supplementen en/of kruiden gebruiken. Als je niet precies weet wat het probleem is kunnen supplementen juist schadelijk zijn en zelfs de situatie verergeren. Laat je hierover altijd adviseren door een specialist.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.