• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

Waarom vruchtensappen ongezond zijn

1 april 2020
vruchtensappen

Vruchtensappen en fruitsmoothies worden vaak gedronken als ontbijt of tussendoortje. Nu denk je, net als de meeste mensen, dat vruchtensappen gezonder zijn dan frisdrank. Dat frisdrank geen voedingsstoffen levert, veel suikers of zoetstoffen bevat en ongezond is weet je ongetwijfeld.

Een glas sinaasappelsap bevat geen toegevoegde suikers want je perst de sinaasappel zelf uit. En fruit is toch gezond? Vruchtensappen ogen gezonder dan een glas frisdrank, maar is dit wel zo? Dit ligt iets ingewikkelder. Lees hier waarom vruchtensappen net zo ongezond zijn als frisdrank. 

Verzadigingsgevoel

Om een glas (ca. 250 ml) sinaasappelsap te krijgen, gebruik je gemiddeld 3 sinaasappels. 3 sinaasappels eet je nooit in één keer op. Je krijgt meer suikers binnen als je een glas sinaasappelsap drink dan wanneer je een sinaasappel eet. Tijdens het persen van de sinaasappels gaan ook structuren kapot, waardoor je minder vitamines binnenkrijgt. Alle vezels die overblijven worden niet of nauwelijks gebruikt. Die vezels zijn juist zo belangrijk voor je verzadigingsgevoel en niet weer snel trek te krijgen!

Hoe werkt verzadiging?

Het proces van verzadiging begint al bij het kauwen van eten. Kauwen zorgt ervoor dat het verzadigingshormoon wordt afgegeven. Dit duurt wel minimaal 20 minuten. Wanneer je niet kauwt wordt dit verzadigingshormoon minder afgegeven, is je maag snel weer leeg en krijg je dus weer een hongergevoel. Aangezien vruchtensap veel fruitsuiker bevat, stijgt de bloedsuiker flink in een korte tijd. Het gevolg is een flinke energiedip. Ook mensen met diabetes type 2 reageren hier sterk op waardoor meer medicatie gebruikt moet worden.

Kortom, wanneer je een sapje drinkt krijg je niet alleen extra suiker binnen, maar krijg je ook weer sneller trek en leiden de vruchtensuikers tot gewichtstoename.

Hoeveel suiker zit er in vruchtensappen?

De koolhydraten uit vruchtensap komen uiteindelijk als suiker in je bloedbaan. Een glas vruchtensap levert gemiddeld 28 gram koolhydraten. Een glas cola levert gemiddeld 26 gram koolhydraten. Dit komt neer op 7 suikerklontjes wat je even weg drinkt!

Als je 150 calorieën binnen krijgt uit een glas vruchtensap ben je minder snel verzadigd dan wanneer je 150 calorieën aan vast voedsel eet.

Om je een idee te geven: om 150 calorieën binnen te krijgen uit bijvoorbeeld broccoli moet je hier ca. 550 gram van eten. Eet je rauwkost, dan moet je 1 kilo eten! Een glas vruchtensap drink je binnen een minuutje op, maar voordat je 550 gram groente op hebt, ben je zeker 25 minuten verder. Een kilo rauwkost opeten, dat duurt zo lang dat je verzadigingshormoon al optimaal aangemaakt is voordat je dit op hebt.

vruchtensappen

Zijn natuurlijke suikers gezonder dan toegevoegde suikers?

Hier kan ik het heel lang over hebben en ingewikkeld maken, maar dat is niet nodig. Er bestaan simpelweg geen gezonde of ongezondere suikers. Je lichaam registreert alle soorten suikers (honing, palmsuiker, fruitsuiker, toegevoegde suikers, etc.) als 1 soort suiker. Je lichaam heeft aan de binnenkant namelijk geen ogen die registeren waar het soort suiker vandaan komt: uit vruchtensap of uit een glas cola.

Natuurlijk krijg je met een glaasje sinaasappelsap wat vitamine C en een klein beetje vezels binnen, maar dat is het dan ook. Een glas frisdrank levert niets extra’s aan het lichaam. Natuurlijke suikers, zoals fruitsuiker, zijn niet perse gezonder dan toegevoegde suikers in frisdranken.

Wat doen vruchtensappen met je lichaam?

Vruchtensap bestaat voornamelijk uit fructose. Dit is, naast glucose, ook een suiker soort. Deze wordt anders verwerkt in het lichaam dan glucose. Fructose wordt in tegenstelling tot glucose verwerkt door de lever. De lever kan fructose gebruiken voor zijn eigen behoefte of omzetten in glucose.

Zodra je veel vruchtensappen drinkt komt er veel fructose in het lichaam. Als je lever niet alles kan verwerken, wordt deze energie als vet in je lever opgeslagen. Dit kan leiden tot leververvetting.

Dit doet vruchtensap nog meer met je lichaam:

  • vruchtensap leidt eerder tot diabetes type 2
  • de bloedsuiker stijgt in een korte tijd snel en geeft ook weer een energiedip met als gevolg dat je weer trek krijgt
  • het gebit wordt door de zuren aangetast, ook krijg je sneller gaatjes in je tanden
  • de grote hoeveelheid suikers in vruchtensappen verstoren de bacteriën in mond en darm en dit vergroot de kans op ontstekingen
  • mensen met een gevoelige maag hebben eerder last van brandend maagzuur
  • je krijgt veel calorieën binnen die sneller worden omgezet in lichaamsvet, wat leidt tot gewichtstoename. Gezond afvallen doe je in ieder geval niet door het drinken van vruchtensappen

Ik ben geen voorstander van vruchtensappen, maar overweeg je toch om een zelfgemaakte smoothie te maken? Drink je smoothie dan niet, maar lepel het op. Voeg eenvoudig wat noten, zaden en pitten toe en combineer het met volle yoghurt. Zo heb je in ieder geval wat te kauwen en drink je het niet binnen een slok op.

En wil je helemaal verantwoord genieten van je fruit? Neem er dan een hap van in plaats van een slok!

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.