• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

De 4 puzzelstukken

Met alleen gezond eten ben je al op weg naar een gezondere levensstijl en daarmee een betere gezondheid. Maar met voeding alleen ben je er niet. Voeding kan heel veel voor je betekenen, maar wanneer je onvoldoende beweegt, veel stress hebt, geen ontspanning hebt, dan voel je je niet fit en energiek. Bovendien leidt dit naast overgewicht tot veel chronische ziektebeelden, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten met medicatiegebruik tot gevolg. Om chronisch ziektebeelden en overgewicht te voorkomen en een gezondere levensstijl te bevorderen richt ik mij op de 4 puzzelstukken die horen bij een gezonden leefstijl:

  1. Voeding
  2. Beweging
  3. Ontspanning
  4. Gedrag

Voeding

Dagelijks voldoende voeding en gevarieerde voedingsmiddelen binnenkrijgen, staat aan de basis voor een gezondere levensstijl en voorkomt chronische ziektebeelden. Hiermee krijg je voldoende energie en belangrijke vitamines en mineralen binnen. Het gaat niet om de kwantiteit van voeding, maar om de kwaliteit.

Ieder mens is uniek en heeft andere behoeften. Het uitgangspunt bij mij is géén streng dieet of calorieën tellen, maar léren wat de bouwstoffen zijn voor jouw lichaam en wat een verzadigend gevoel betekent. Hierdoor kun je duurzaam gezond afvallen en op een gezond gewicht blijven.

Beweging

Bewegen is essentieel voor een gezond en vitaal lichaam. Daarnaast maakt het je lijf sterker en heb je een minder risico op het krijgen van (chronische) ziekten en aandoeningen. Het draagt bij aan een sterkere mentale weerbaarheid en verlaagt het stresshormonen.

Dit betekent niet dat je je in het zweet moet werken in de sportschool, maar alle beweging telt. Denk aan wandelen, fietsen, tuinieren en spierversterkende oefeningen. Beweging kan voor iedereen anders zijn. Voor iemand met diabetes type 2 zijn er andere adviezen dan voor iemand met een normaal gewicht of darmklachten . Beweging waar je plezier in ervaart en wat je energie oplevert, is hierbij het belangrijkste uitgangspunt.

Ontspanning

Op korte termijn hoeft stress helemaal niet slecht te zijn voor het lichaam. Stresshormonen zijn er om het lichaam alerter en energieker te maken in situaties die veel van ons. Het wordt problematischer wanneer je langdurig stress ervaren. Denk aan financiële of werkstress, te weinig slaap, negatieve ervaringen in het leven, lichamelijke ongemakken en irrationele gedachten die lang aanhouden.

Langdurige stress kan de mens letterlijk ziek maken. Naast de juiste voeding en regelmaat bewegen, is meer ontspanning een belangrijk uitgangspunt in mijn behandelingen en adviezen.

Gedrag

Leefstijl is eenvoudig te definiëren als ‘gewoontes’, wat eigenlijk overeenkomt met ‘gedrag’. Op die manier kijken naar het veranderen van je leefstijl betekent een gedragsverandering. Het veranderen van oude (ongezonde) gewoontes naar nieuwe (gezondere) gewoontes vergt tijd.

Een duurzame gedragsverandering is ook op lange termijn te realiseren. Welk dieet je ook volgt, je valt er mee af maar het gedrag wordt niet veranderd. Dit betekent dat oude (ongezonde) gewoontes er na elk dieet weer insluipen. Het uitgangspunt is dat we samen kijken hoe jij jouw gewoontes kunt doorbreken en veranderen, dat vol te houden is op lange termijn zodat jouw doelen worden behaald.

Gezondere levensstijl = voeding + beweging + ontspanning + gedrag

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.