Info voor zorgverleners

In Nederland hebben ca. 1,2 miljoen mensen diabetes type 2. Dit is een trend die niet bepaald afneemt, maar juist toeneemt. Volgens de NHG-standaard is leefstijlaanpassing de eerste stap in de behandeling van DM2. Het Westerse eetpatroon wordt ook gezien als een risicofactor voor het ontstaan van DM2. Hier ligt dus ook een groot deel van de behandeling.

Toch wordt er veelal de voorkeur gegeven voor medicatie in plaats van een actieve aanpak van leefstijlaanpassing. Dat is jammer omdat een leefstijlaanpassing beter voor de cliënt is, een hogere levenskwaliteit oplevert en ook goedkoper is. 

Diabetes omkeren

In de praktijk begeleid ik samen met de praktijkondersteuner cliënten bij het aanpassen van hun leefstijl, zodat diabetesmedicatie kan worden verminderd of zelfs volledig gestaakt. Dit doe ik sinds 2016 en ik heb hier dus veel ervaring in opgebouwd. Dit doe ik zowel in mijn zelfstandige praktijk als bij het groepsprogramma Keer Diabetes2 Om.

Interventiestudies

Diverse internationale interventiestudies laten zien dat leefstijlverandering het ziektebeloop van diabetes type 2 gunstig beïnvloedt, waardoor bloedwaarden verbeteren en medicatie kan worden afgebouwd. Ook zijn er studies (zie onder) die laten zien dat diabetes type 2 kan worden uitgesteld of voorkomen door middel van leefstijlverandering.

In mijn praktijk bestaat de behandeling bij diabetes type 2 op het gebied van leefstijlverandering uit het veranderen  van gedrag op het gebied van 4 puzzelstukken:

  • voeding
  • beweging
  • slaap
  • stress en ontspanning 

Insulineresistentie is een van de oorzaken diabetes type 2. Door deze oorzaak aan te pakken door middel van leefstijlveranderingen kan diabetes type 2 worden omgekeerd.

Samenwerking huisartsen en praktijkondersteuners

Het afbouwen van diabetesmedicatie doe ik niet zelf, maar altijd in overleg met de hoofdbehandelaar zoals de huisarts of praktijkondersteuner. Een optimale samenwerking is hierbij van belang voor de cliënt.

Wil jij jouw cliënten ondersteunen bij het afbouwen van diabetesmedicatie? En wil je samenwerken met een diëtist die hier ruime kennis en ervaring mee heeft? Dan kom ik graag in contact met je!

Bronnen en literatuur