• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

Veelgestelde vragen Diëtist Mandy Breure

Lees hier de veelgestelde vragen.

Algemeen

Wat doet een diëtist? +-

De diëtist is de deskundige je helpt op het gebied van voeding en gezondheid en geeft je een persoonlijk advies. Een diëtist helpt mensen niet alleen om af te vallen, maar geeft je ook een leefstijladvies om gezond en vitaal te blijven.

De diëtist werkt, indien nodig, samen met betrokken specialisten om ervoor te zorgen dat het advies passend is bij jouw hulpvraag, de behandeling én jouw persoonlijke voorkeuren. Dat kan bijvoorbeeld je huisarts zijn. Daarnaast beantwoordt de diëtist al jouw vragen, begeleidt ze je bij het veranderen van gewoontes en helpt bij gedragsverandering.

Waarvoor kun je naar de diëtist? +-

Er zijn veel redenen om naar de diëtist te gaan. De diëtist geeft niet alleen een persoonlijk advies bij over- en ondergewicht, maar geeft ook advies bij gezondheidsproblemen en ziekte, zoals:

  • (Pre-) diabetes type 2
  • Insulineresistentie
  • Vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Verhoogd cholesterolgehalte
  • Verhoogde bloeddruk
  • Eetstoornissen
  • Hormonale disbalans (o.a. PCOS, PMS, overgang)
  • Zwangerschap
  • Gewrichtsproblemen (reuma, artrose, artritis,osteoporose)
  • Vegetarisch eetpatroon

Het voedingspatroon heeft een grote invloed op lichamelijke processen. Het aanpassen van je eet- en leefgewoonten is vaak een duurzame oplossing en kan het gebruik van medicijnen voorkomen.

Helpt de diëtist mij met snel afvallen? +-

Diëtist Mandy Breure kan jou begeleiden om duurzaam en gezond gewicht te verliezen op een verantwoorde manier. Dit betekent geen crashdieet. Het maken van bewuste keuzes en het aanpassen van gewoontes zorgt voor blijvend gewichtsverlies. Duurzaam afvallen betekent juist dat je vetmassa verliest en spiermassa behoudt. Bovendien voorkomt dit dat het verloren gewicht er na één jaar weer aanzit en er een jojo-effect optreedt.

Een crashdieet is een korte termijn oplossing, maar op lange termijn heb je er weinig aan. Je kunt namelijk ook gezond afvallen zonder dieet én lekker eten! Als je snel veel wilt afvallen kan Diëtist Mandy Breure je daarom niet begeleiden. 

Wat is een Orthomoleculair Therapeut? +-

Een Orthomoleculair Therapeut houdt zich bezig met de juiste bouwstenen van het leven die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Hiertoe behoren alle vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren in je lichaam. Een tekort aan deze bouwstenen kan, samen met een ‘andere’ levensstijl op korte en lange termijn klachten veroorzaken. Daarnaast wordt er gekeken naar de oorzaak van de symptomen en niet alleen naar de symptomen. 

Het menselijk lichaam heeft van nature het vermogen om verstoringen te verhelpen. Vele oorzaken kunnen aanleiding geven van een verstoring van deze flexibiliteit, zoals:

  • verkeerde voeding
  • te veel stress
  • onvoldoende beweging
  • medicijngebruik
  • een reeks aan omgevingsfactoren.

Door een toevoeging van nutriëntrijke voedingsmiddelen en/of voedingssupplementen zal het lichaam in staat zijn zichzelf te herstellen, klachten worden verminderd en voel je je weer fitter en energieker. Een goede basisleefstijl maakt je gezond en kan worden ingezet als medicijn.

Kosten en zorgverzekering

Wat kost een diëtist? +-

Diëtist Mandy Breure heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Vanuit de basisverzekering krijgt iedereen €180,- vergoed. Net als voor alle andere zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt, geldt wel het wettelijke en verplichte eigen risico (met uitzondering van kinderen tot en met 18 jaar). 

Mijn ervaring is dat een enkel consult onvoldoende effect heeft bij het veranderen van je leefstijl of bij het behalen van jouw doelen. Om deze reden begeleid ik jou door middel van begeleidingstrajecten voor een langere periode. Het veranderen van slechte gewoontes kost minimaal 1,5 jaar.

Een groot deel van het gekozen pakket kan worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Soms worden er extra uren vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Kijk hiervoor eerst in jouw polisvoorwaarden. Indien dit niet het geval is, krijg je van de diëtist een factuur die voor je eigen rekening komt. 

Heb ik een verwijsbrief nodig? +-

Sinds 1 september 2011 is de diëtist direct toegankelijk. Dit betekent dat je geen verwijzing nodig hebt van een (huis)arts. Een aantal zorgverzekeraars eist wel een verwijsbrief om in aanmerking te komen voor de vergoeding: CZ, OHRA, Delta Lloyd, Kiemer en De Friesland. Bij de meeste zorgverzekeraars is een verwijsbrief dus niet nodig.

Voedselintolerantie

Wat is een voedselintolerantietest? +-

Een ImuPro voedselintolerantie test is een bloedanalyse voor IgG-voedingsallergieën.

Gebaseerd op de resultaten van antilichaam worden de voedingsmiddelen gecategoriseerd in drie groepen:

  1. “niet verhoogd”
  2. “verhoogd”
  3. “erg verhoogd”.

ImuPro geeft ondersteuning van voedingsrichtlijnen gebaseerd op individuele testresultaten. Deze richtlijnen bevatten drie belangrijke fases:

  1. de eliminatiefase
  2. de provocatiefase
  3. de stabilisatiefase.

Diëtist Mandy Breure maakt gebruik van de ImuPro Basic. Hiermee worden de 90 meest belangrijke voedingsmiddelen getest en ontvang je een begrijpelijk rapport, waarmee je in één oogopslag duidelijk de resultaten kan inzien.

Is een voedselintolerantie hetzelfde als een allergie? +-

Een voedselintolerantie is niet hetzelfde als een allergie. Wat beiden wel gemeen hebben, is dat het immuunsysteem betrokken is. Er zijn wel enkele verschillen in de manier hoe het immuunsysteem reageert.

Bij een klassieke type I-allergie produceert het immuunsysteem specifieke IgE-antilichamen. Deze antilichamen zorgen voor een onmiddellijke allergische reactie. De symptomen verschijnen binnen seconden of minuten: hevige zwelling, moeite met ademhalen, uitslag, jeukende huid of zelfs een anafylactische shock. (ImuPro test niet op IgE-voedselallergieën).

Bij een type III-voedingsallergie produceert het immuunsysteem specifieke IgG-antilichamen.Deze antilichamen kunnen tot ontstekingsprocessen leiden. De symptomen uiten zich tot drie dagen na de inname van een “trigger voedingsmiddel” (trigger food).

Wat zijn de symptomen van een voedselintolerantie? +-

Symptomen van voedselintolerantie zijn onder andere:

Darmklachten:

  • Onverklaarbare darmklachten
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Buikkrampen
  • Obstipaie 
  • Ziekte van Crohn / Colitis ulcerosa
  • Diarree
  • Prikkelbare Darm Syndroom 

CHRONISCHE AANDOENINGEN:

  • Hoofdpijn
  • Migraine
  • Chronische ontstekingen

GEWICHTSBEHEERSING:

  • Chronische gewichtsproblemen
  • Moeite hebben met afvallen

HUIDPROBLEMEN:

  • Jeuk
  • Eczeem
  • Psoriasis

Typerend voor een voedselintolerantie is dat de symptomen vaak pas een paar uur of zelfs 48 uur na het innemen van een ”trigger food” optreden. Tussen het eten van ingrediënten waar je lichaam heftig op reageert en de symptomen zit zoveel tijd dat je allerlei dingen hebt gegeten. Dit maakt het moeilijk om zelf te achterhalen welke producten de klachten veroorzaken

Leververvetting

Wat is een vervette lever? +-

De lever is een orgaan dat een belangrijke rol speelt bij de vetstofwisseling en dienst als ontgiftingsfabriek. De lever maakt stoffen die voor het lichaam giftig zijn onschadelijk, zoals alcohol, gifstoffen van buitenaf en medicijnen. Krijg je dagelijks te veel van deze giftige stoffen te verwerken, dan kan je lever deze gifstoffen niet meer onschadelijk maken. Je lever reageert door veel vet in de levercellen op te slaan. Leververvetting is een opstapeling van vet in de lever.
 
Een vervette lever is een veelvoorkomende aandoening die gedeeltelijk kan herstellen als de oorzaak wordt weggenomen. Als dit niet wordt gedaan dan ontstaat ernaast leververvetting ook leverontsteking (hepatitis). Dit kan leiden tot littekenvorming van de lever en veroorzaakt uiteinde levercirrose en leverkanker. Dit proces is niet meer omkeerbaar en kan levensbedreigend zijn.

Wat is de oorzaak van een vervette lever? +-

Leververvetting kent niet één oorzaak. De meest voorkomende oorzaken van leververvetting zijn:

Door een ongezonde voeding en leefstijl raakt de vetstofwisseling in het lichaam verstoord en hoopt vet zich op in de buikorganen, waaronder de lever. Ook verandert de stofwisseling van de lever, waardoor er meer vet in de levercellen terecht komt. Dit wordt ook wel een niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) genoemd.
 

Welke klachten & symptomen horen bij leververvetting? +-

Leververvetting veroorzaakt niet bij iedereen klachten. Veel voorkomende klachten en symptomen van leververvetting zijn:

  • Hoofdpijn
  • Droge harde ontlasting / obstipatie
  • Opgeblazen gevoel (vooral na het eten)
  • Pijnlijk en zwaar gevoel in je buik
  • Pijn in je rechterzij (vooral na het eten)
  • Huidklachten
  • Haaruitval
  • Misselijkheid
  • Vieze metaalsmaak in je mond (slechte adem)
  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen (koffie, chocolade, kaas, scherpe kruiden, alcohol)
  • Boeren na het eten
  • Gezwollen oogleden
     
Doet een vervette lever pijn? +-

Leververvetting doet bij veel mensen geen pijn. Een bekende pijnklacht is pijn in je rechterzij of vage pijn rechtsboven in de buik. 

Welk dieet past bij leververvetting? +-

Er bestaat geen kant-en-klaar dieet voor leververvetting. Levervetting is in veel gevallen om te keren door eerst de oorzaak te achterhalen en je leefstijl aan te passen:

  • Meer bewegen
  • Onbewerkte voeding eten 
  • Op een gezonde manier afvallen 
  • Schrap de snelle en toegevoegde suikers en vervang dit door langzame koolhydraten, meer eiwitten en gezonde vetten
  • Minderen of stoppen met alcohol 

Lees hier nog meer tips om leververvetting te verminderen.
 

Welke ervaring heb ik met leververvetting? +-

In mijn praktijk ontdek ik vaak dat mensen een leververvetting hebben door middel van bloedonderzoek: vaak weten ze dat niet eens! Ik krijg daarnaast ook cliënten die door middel van een echo gediagnosticeerd zijn met een leververvetting.
 
Als voorbeeld een casus van mijn cliënt met leververvetting
Man van 50 jaar met overgewicht (123kg) en vergrote buikomvang (110 cm), gediagnosticeerd met Diabetes type 2 sinds 10 jaar (gebruik maximale hoeveelheid tabletten en spuit langwerkend insuline) en heeft een beginnende leververvetting dat vastgesteld is door een echo.
Bloedwaarden: verhoogde leverwaarden (de bloedwaarden die gemeten worden zijn: ALAT, ASAT, GAMMA GT), verlaagd HDL-cholesterol en verhoogd triglyceriden.
Klachten: dagelijks hoofdpijn (frequent gebruik van paracetamol) en erg vermoeid
 
Half jaar later
Deze cliënt van mij is gestart met een persoonlijk leefstijladvies wat ik samen met hem heb opgesteld. Dhr is een half jaar aan de slag gegaan met zijn nieuwe leefstijl. Een half jaar later is hij niet alleen 10 aan gewicht kwijt, maar ook heeft hij 15 cm buikomvang verloren. Als bijvangst kon dhr ook stoppen met zijn insuline en hebben we ⅔ van zijn diabetestabletten kunnen afbouwen. Hij voelt zich hierdoor veel energieker en heeft meer zin om activiteiten te ondernemen. 
 
Naar aanleiding van bloedonderzoek bij de huisarts en een echo in het ziekenhuis blijkt dat de leververvetting flink is afgenomen en er geen sprake meer is van leververvetting. Dhr hoeft geen middagdutje meer te doen en voelt zich bovendien veel energieker!
 

Diabetes type 2

Welke symptomen heeft diabetes type 2? +-

Diabetes wordt niet altijd meteen ontdekt, want van veel diabetes symptomen hebben de meeste mensen in het dagelijks leven wel eens last van. Je denkt dan niet direct aan diabetes. De meest voorkomende symptomen bij diabetes type 2 zijn:

  • Veel dorst
  • Vaak moeten plassen
  • Oogklachten zoals branderige ogen
  • Wondjes die slecht genezen
  • Vermoeidheid
  • Een droge mond
  • Kortademigheid
  • Vaak terugkerende infecties

Het kan ook zijn dat je niets merkt van een hoge bloedsuiker, of dat de diabetes type 2 symptomen pas na verloop van jaren optreden. Vaak is er eerder sprake van insulineresistentie. Herken je een van deze symptomen, dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts.

Wat is de oorzaak van diabetes type 2? +-

Er zijn verschillende oorzaken die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2. Vaak is er sprake van een combinatie van de volgende oorzaken:

  • erfelijkheid
  • roken
  • overgewicht en een vergrote buikomvang
  • ongezonde leefstijl ( ‘verkeerde’ voeding eten, onvoldoende bewegen, stress, onregelmatig en te weinig slaap).

Komt diabetes type 2 in jouw familie voor en herken jij je in een van de oorzaken, dan is er een grote kans dat het krijgen diabetes type 2 hier een gevolg van is.
 
Bij mensen zonder erfelijke aanleg en een gezondere leefstijl is de kans op het krijgen van diabetes type 2 kleiner, maar wel aanwezig. Je genen kun je niet veranderen, maar je leefstijl wel!
 
Sterker nog, een gezondere leefstijl is een voorwaarde voor een gezonde suikerspiegel en minder medicijngebruik.

Krijg je diabetes van stress? +-

Diabetes type 2 en stress is geen goede combinatie. Als je diabetes type 2 hebt, levert dat stress op voor je lichaam. De wisselingen in bloedglucosewaarden moet continu aangepast worden én je stofwisseling raakt ervan in de war. Stress verhoogt de bloedsuiker en heeft ook invloed op de manier waarop je leeft:

  • slaapproblemen
  • je eet ongezonder, omdat eetlust neemt toe (vooral verlangen naar zoet en suikers)
  • je wordt vergeetachtiger
  • je hebt minder zin om te bewegen
  • het draagt bij aan insulineresistentie

Slecht voor jezelf zorgen leidt ertoe dat de stress in je lichaam toeneemt. Op de eerste plaats heeft stress direct een effect op diabetes type 2 en de bloedglucose. Op de tweede plaats veroorzaakt diabetes type 2 ook stress, in je lichaam en in je hoofd. Voor je het weet ontstaat er een vicieuze cirkel en gaat het van kwaad tot erger.

Kun je diabetes type 2 omkeren? +-

Diabetes type 2 kan worden omgekeerd. Hier is nog geen eenduidige definitie voor. Er worden twee definities gebruikt
 
1: Britse artsen stellen in het vakblad British Medical Journal de volgende criteria voor waaraan iemand moet voldoen om te spreken van diabetes type 2 omkeren:

  • Er was eerst sprake van een diagnose diabetes type 2
  • Er is 2 maanden geen diabetesmedicatie gebruikt
  • Het HbA1c is < 48 mmol/mol, of de nuchtere bloedsuiker is minder dan 7 mmol/l
  • Een glucosetolerantietest (suikerwatertest) geeft een uitslag van minder dan 11 mmol/

Volgens Britse artsen wordt van diabetes type 2 omkeren gesproken als iemand minimaal 2 maanden voldoet aan deze 4 criteria.
 
2: Het Louis Bolk Instituut is een onafhankelijk onderzoeksinstituut en voert wetenschappelijk onderzoek uit over het Keer Diabetes2 Om (KDO) programma van Voeding Leeft. Het KDO programma is voor mensen met diabetes type 2 die medicatie gebruiken voor hun diabetes. 
 
De definitie die door het Louis Bolk instituut wordt gehanteerd is als er aan één van de volgende drie criteria wordt voldaan: 

  1. De persoon gebruikt bij aanvang insuline en/of GLP-1 analogen en gebruikt inmiddels geen insuline en/of GLP-1 analogen meer 
  2. De persoon gebruikte bij aanvang  orale medicatie (behalve metformine) en gebruikt inmiddels geen orale medicatie meer (behalve metformine) 
  3. De persoon gebruikte alleen metformine en gebruikt inmiddels geen diabetesmedicatie meer. 

In combinatie met: 

  • Een HbA1c op streefwaarde (53 mmol/mol of lager) voor personen die bij de start van de behandeling een HbA1c hadden lager dan 58 mmol/mol
  • Een daling van het HbA1c van minimaal tien procent voor personen die bij de start van de behandeling een HbA1c-waarde hadden hoger dan 58 mmol/mol.

Zoals je ziet houden verschillende onderzoekers verschillende definities aan als het gaat om het omkeren van diabetes type 2. Wat ze allebei bevestigen: diabetes type 2 kan worden omgekeerd als bloedwaarden dalen en medicatie wordt afgebouwd of gestopt. Het veranderen van je leefstijl heeft hier een grote invloed op en helpt bij het omkeerproces.

Is er een standaard weekmenu voor diabetes type 2? +-

Er bestaat geen kant-en-klare methode of diabetesdieet om de bloedglucose te verlagen of diabetes medicijnen af te bouwen. Er zijn meerdere mogelijkheden en richtlijnen. Het is hierbij belangrijk dat je samen met de diëtist kijkt wat bij jou past, wat je vol kan houden én resultaat geeft. 
 
Een standaard weekmenu werkt misschien voor even, maar geeft geen blijvend resultaat. Als diëtist kijk ik altijd samen wat wilt en kunt veranderen en wat je lekker vindt. Dit is het uitgangspunt van een advies én een persoonlijk weekmenu. Ik adviseer je ook niet om online een diabetesdieet op te zoeken en te volgen: wijzigingen in je voeding en diabetes medicatie moet je samen met professionals doen en daar vooral niet zelf mee experimenteren.

Zijn er recepten voor diabetes type 2? +-

Volg je een koolhydraatbeperkt dieet omdat je diabetes type 2 hebt? Dan vind je hier lekkere en makkelijke recepten voor mensen met diabetes type 2. 

Heb je nog geen ervaring met een koolhydraatbeperkt voedingspatroon? Dat is mijn advies om hier niet zomaar mee te starten, omdat er een kans bestaat dat je een te lage bloedsuiker (hypo) krijgt. Doe dit altijd in samenwerking met een ervaren diëtist, zodat je goed begeleid kan worden.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.