• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
 • Duurzaam resultaat
 • Medicatie afbouw
 • Ook online afspreken
 • Met 9,3 beoordeeld

Hoe blijf je in beweging op vakantie? 10 tips

27 mei 2022
beweging vakantie

Vakantie is voor veel mensen het moment op de batterij weer op te laden. Of het nu zomer-, herfst- of kerstvakantie is. Ook staat de vakantie voor veel mensen in het teken om het gezonde eetpatroon even los te laten en wordt er meer alcohol gedronken. Je hebt minder zin om te bewegen en na de vakantie kost het weer moeite om je oude patroon weer op te pakken. Het resultaat? Extra vakantie kilo’s die er moeilijk af gaan. 

Toch is het goed om toch wat te bewegen op vakantie. Juist hierdoor krijg je weer meer energie om je batterij weer op te laden. Als je alleen maar op je strandbedje ligt of binnen zit, word je alleen maar vermoeider.

In beweging blijven helpt om fit te blijven en om de vakantiekilo’s te voorkomen. Op deze manier kun je op een gezonde manier afvallen en help je ook je bloedsuikers onder controle te krijgen als je diabetes type 2 hebt. Ik geef je 10 tips om in beweging te blijven op vakantie.
 

Wat kun je doen om op vakantie in beweging te blijven?

Steeds vaker zie je fitnessapparaten op de camping of in het hotel. Om in beweging te blijven hoef je je echter niet dagelijks in het zweet te werken in de sportschool, of een lange fietstocht te maken. 

De volgende alternatieven zijn ook mogelijk om wat vaker van je strandbedje af te komen:

 1. Roeien, kajakken of kanovaren
 2. Wandeling op het strand, in het bos of de duinen
 3. Zwemmen
 4. Balletje overgooien in het water
 5. Beachvolleybal
 6. Strandtennis
 7. Paaltjesvoetbal met waterflessen
 8. Meedoen in de speeltuin met de kinderen
 9. (Water)fietsen
 10. Suppen
 11. Stadswandeling
 12. Tuinieren
 13. Indoor activiteiten met het gezin zoals klimmen

Ga je naar een bestemming waar het warm is? Probeer dan in de ochtend, voor de warmte alvast te bewegen, het is dan nog een stuk koeler. Neem een lange toeristische route naar de supermarkt of maak een lange strandwandeling als het nog leeg is. Op het heetst van de dag kun je kiezen voor verkoelende activiteiten zoals in of aan het water.

Plan je beweegmoment

Op vakantie kom je al snel in de modus ‘ we zien wel hoe het loopt’. Dit kan erg prettig zijn, maar hierdoor staan de beweegmomenten vaak op een laag pitje of worden vergeten. Terwijl je dit voor de vakantie wel van plan was. 

Dit kun je voorkomen door een goede voorbereiding en je beweegmomenten te plannen. Neem bijvoorbeeld altijd een balletje of tennis bedje mee in de strandtas.

Bewegen tijdens de vakantie is zeer aan te raden. Maar stem wel je bewegingen af op je normale dagelijkse routine om overbelasting te voorkomen. Beweeg niet te intensief op het heetst van de dag en drink voldoende water!

Conclusie

Bewegen tijdens je vakantie helpt om vakantiekilo's voorkomen en om je batterij weer op te  laten. Je voelt je veel energieker door in beweging te blijven dan wanneer je alleen maar aan het luieren bent. Lees hier nog 11 tips om niet aan te komen tijdens je vakantie.

Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en probeer je beweging te combineren met dingen die je leuk vindt. Wil je meer tips ontvangen of heb je vragen? Neem dan contact op via per e-mail.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.