Gezond barbecueën, hoe doe je dat? 8 tips!

24 juni 2022
gezond barbecueën

Barbecueën is een van de leukste manieren om vrienden en familie samen te brengen, bij te praten en te genieten van lekker eten in de buitenlucht. Het is ook een manier om vlees, vis en groenten smaakvol te bereiden. 
 
Veel mensen associëren barbecueën met ongezond eten, zoals grote stukken vlees, wit stokbrood met smeersels en sausjes, aardappelsalades en alcohol. Je wilt graag op een gezonde manier wat kilo’s kwijt, maar de zomerperiode met barbecues schoppen je plan in de war. 

Maar klopt dat wel? Als je deze 8 tips voor een gezonde barbecue volgt dan kun je gewoon meedoen en op een gezonde manier afvallen zonder dieet.

1.Eet overdag voldoende

Overdag (bewust) te weinig eten, zorgt dat voordat de barbeque begint je al flink wat witte stokbroodjes met smeersels hebt opgegeten. Onnodige calorieën, je bloedsuiker stijgt hier flink van met als gevolg een flinke energie dip. De kans is groot dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt en deze overtollige calorieën worden sneller opgeslagen als lichaamsvet. Hallo extra kilo’s! Eet overdag dus voldoende bij je ontbijt en de lunch en ga niet met trek naar een barbecue

2.Vergeet de groente niet bij het barbecueën

De groente worden vaak vergeten tijdens het barbecueën. Zonde, want op de barbecue zijn ze nog lekkerder. Groenten zijn een mooie aanvulling naast het stukje vlees en/of vis. Het levert weinig calorieën, veel vezels waardoor je een goed verzadigend gevoel krijgt. Marineer de groente bijvoorbeeld met olijfolie, knoflook en rozemarijn en rijg aan een spies. Ook deze gegrilde romaine sla doet het goed op de barbecue.

3.Wees zuinig met alcohol tijdens de barbecue

Dat alcohol ongezond is weten allemaal. Alcohol maakt je ongeremd, levert extra en onnodige calorieën en ook je verzadigingsgevoel is minder goed voelbaar. Lekker is het soms misschien wel. Minder en bewust alcohol drinken helpt om op een gezonde manier af te vallen, vermindert de leververvetting en ook blijft de bloedsuiker stabieler bij mensen met diabetes type 2. 

Wist je dat twee glaasjes droge wijn van 200 calorieën gelijk staat als het eten van 2 hele paprika’s en ½ kilo cherry tomaatjes? 

4.Drink voldoende water

Te weinig water drinken kan een schijn hongergevoel geven en dorst is daarom ook een van de 8 soorten honger. Bovendien zorgt water voor een voller gevoel, waardoor je minder geneigd bent om extra te eten. Water drinken is misschien een beetje saai, maar je kunt het wel aantrekkelijk maken. Vul een grote kan met water en voeg smaakmakers toe al: geschaafde gember, aardbeien, munt, komkommer of sinaasappelschijfjes. Lekker verfrissend, geen suiker en toch een lekker drankje.

5.Eet tot je 80% vol zit

Deze methode is zeer geschikt om te voorkomen dat je je overvol eet en moet uitbuiken na het het barbecueën. Maar hoe weet je nu of je voor 80% vol zit? Belangrijk is dat je dit niet letterlijk neemt en maar 80% van je bord leeg eet. Je kunt dan ook te weinig eten, waardoor je sneller weer (lekkere) trek krijgt. ‘Lukt het mij nog om een rondje te wandelen?’ en ‘hoe verzadigd voel ik mij ik op een schaal van 0 tot en met 10?’ zijn twee eenvoudige vragen de je jezelf kunt stellen om vast te stellen of je voor 80% vol zit.

6.Vlees, vis en vega

Eiwitten zijn een belangrijke bron van verzadiging en een bouwstof voor o.a. hormonen en spieren. Dit betekent niet dat je lappen vlees en vis moet eten. Het eten van te veel rood vlees (rund, schaap, varken en geit) en het eten van bewerkt vlees (zoals ham, salami en hamburgers, gemarineerd vlees en worsten) vergroot de kans op dikkedarmkanker. Het advies is daarom om per week niet meer dan 350-500 gram rood vlees te eten. Je kunt bewerkt vlees beter zo min mogelijk eten.

Vervang het bewerkt vlees vaker door gevogelte en ongemarineerde vis. Dit kun je natuurlijk wel zelf marineren met kruiden, olie en knoflook. 

Overigens kun je vlees en vis ook vaker vervangen door vegetarische opties wat het barbecueën zeker niet minder lekker maakt. Denk aan bijvoorbeeld:

7.Laat het stokbrood staan

Het duurt bij een barbecue vaak even voordat je gaat eten. Je hebt trek en het is dan verleidelijk om alvast wat stokbrood te eten. Dit levert je lichaam echter weinig nuttige voedingsstoffen maar wel veel calorieën en uiteindelijk extra kilo’s op. 

Wees bewust wat je eet en besluit bijvoorbeeld om maximaal 2 stukjes stokbrood te eten en pak verder wat tomaatjes, komkommer of neem alvast wat salade. Met jezelf van te voren afspreken om geen stokbrood te eten en juist te zeggen wat je wel van plan bent om te eten, kan ook een manier zijn. Je hoeft met jezelf dan geen ‘discussie’ aan op het moment dat je in verleiding wordt gebracht.

8.Laat de sausjes staan

Het dippen en smeren van sausjes bij je vlees en groente kan heel lekker zijn, maar levert ook extra calorieën. De rode sauzen zoals ketchup en curry leveren vrijwel alleen maar suiker. Geen gezonde keuze als je probeert af te vallen of je bloedsuiker wilt verlagen als je diabetes type 2 hebt. 

De witte sauzen zoals mayonaise en knoflooksaus leveren aanzienlijk minder suiker en geen suiker als je het zelf maakt. Dit betekent niet dat ze royaal gebruikt kunnen worden, want ook deze sauzen leveren extra calorieën in de vorm van vet. Eet je bewust minder koolhydraten? Wees dan niet bang voor vet. Vet levert een lang verzadigd gevoel en houdt de bloedsuiker lager, maar overdrijf het gebruik ervan niet.

Conclusie

Barbecueën hoeft niet, zoals veel mensen denken, ongezond te zijn. Met deze 8 tips maak je de barbecue een stuk gezonder als je wilt afvallen of als je diabetes type 2 hebt. 

Jezelf alles ontzeggen is niet de manier om blijvend op een gezonde manier af te vallen. Bewust omgaan met je eet- en drinkpatroon is wel een manier om blijvend kilo’s kwijt te raken.
 

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.