• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

Koolhydraatarm

Koolhydraatarm eten is al lang geen hype meer en niet alleen geschikt voor mensen met diabetes type 2. Het is geen dieet waar je op calorieën moet letten. Waar we wel op letten zijn zetmeelproducten/koolhydraten (hoeveelheid en tijdstip) en is het van belang dat de totale voedingsinname voldoende voedingsstoffen bevat, om geen tekorten te krijgen. Bovendien kijken we naar de totale leefstijl (beweging, ontspanning en wordt dit ingezet als medicijn! Een koolhydraatarmvoedingspatroon levert bovendien meer gezondheidsvoordelen op.

Waarom zou je koolhydraatarm eten?

In deze huidige maatschappij gebruiken de meeste mensen koolhydraten als energiebron, hebben mensen continue trek, is er overal eten en eet men minimaal zes keer per dag. Het eten van koolhydraten zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel en de alvleesklier maakt hierbij insuline aan. Dit (groei) hormoon zorgt ervoor dat de glucose opgenomen wordt uit het bloed en in de cellen kan. Te veel glucose in het bloed geeft het lichaam in een korte tijd een energieboost.

Daarnaast is er een flinke hoeveelheid insuline in het lichaam aanwezig die de bloedsuiker vervolgens te ver laat dalen. Dit leidt tot bloedsuikerschommeling en je lichaam denkt dat er een energietekort is (gevoel van een flinke energie dip). Met als gevolg de behoefte om weer koolhydraten te gaan eten een sterkte zoetbehoefte en een continu trek gevoel. De bloedsuikerspiegel stijgt weer snel en zo is de cirkel rond.

Met regelmaat en veel (bewerkte)koolhydraten eten, wordt dit proces in stand gehouden. Bovendien kan het lichaam hierdoor niet de eigen voorraden opmaken, je komt niet in de vetverbranding.

Wat zijn de voordelen van koolhydraatarm eten?

Door minder koolhydraatarm te eten, en te kijken naar het aantal eetmomenten op een dag, wordt er een andere (gezondere) strategie gekozen om energie vrij te maken. De vetverbranding is namelijk de oudste én efficiëntste strategie om energie vrij te maken. Onze voorouders deden dit ook al. Het lichaam moet deze gezonde strategie nog wel kunnen gebruiken, want ‘if you don’t use is, you lose it’.  

Bovendien heeft ieder voedingsmiddel een ander effect op de bloedsuikerspiegel. Sommige producten laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen, terwijl anderen dit nauwelijks doen. Het aanspreken van je vetvoorraden kent vele gezondheidsvoordelen:

  • Je voelt je energieker
  • Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel
  • Je behoefte aan zoet neemt sterk af
  • Je hebt geen dips na de maaltijd
  • Bloeddruk-, cholesterol- en diabetesmedicatie kan worden afgebouwd 
  • Je kan mogelijk diabetesmedicijnen onder begeleiding afbouwen

Hoeveel koolhydraten mag je eten?

Hoeveel koolhydraten je dagelijks zou moeten eten om de voordelen te bereiken, verschilt per persoon. Ook je huidige koolhydraatinname speelt hierbij een belangrijk uitgangspunt. Voor mensen met Diabetes Type 2 kan een wijziging in het aantal koolhydraten een ander effect hebben dan voor mensen met darmklachten of voor fanatieke sporters. Ik schreef eerder een blog over welke koolhydraten er zijn en hoeveel je mag eten.

Voor wie werkt het om koolhydraatarm te eten?

Voor mensen met onderstaande klachten is een koolhydraatbeperkt voedingspatroon een uitkomst:

Wil jij ook diabetes medicijnen afbouwen, een stabiele bloedsuiker hebben of duurzaam afvallen onder begeleiding van een diëtist? Neem dan contact op en maak dan een afspraak in mijn praktijk in Zwanenburg, tussen Haarlem en Amsterdam.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.