• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

Is gedroogd fruit gezond?

6 augustus 2024
Gezondheid van gedroogd fruit: voordelen, nadelen, diabetes, insulineresistentie, leververvetting, suikers en calorieën.

Gedroogd fruit is een favoriete snack voor velen. Het wordt vaak gezien als een gezond alternatief voor snoep vanwege de natuurlijke suikers en voedingsstoffen. Maar hoe gezond is het eigenlijk? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van gedroogd fruit en wat de impact ervan is op onze gezondheid, vooral als het gaat om diabetes type 2, insulineresistentie, en leververvetting.

Wat is gedroogd fruit?

Gedroogd fruit is simpelweg vers fruit waar het meeste water uit is gehaald en wordt gedroogd om het langer houdbaar te maken. Dit kan gebeuren door het fruit in de zon te drogen of door hete lucht te gebruiken. Het resultaat is een kleiner, geconcentreerder stuk fruit dat vol smaak en voedingsstoffen zit. Populaire voorbeelden zijn rozijnen, abrikozen, dadels, en vijgen. 

De voordelen van gedroogd fruit

Rijk aan voedingsstoffen

Gedroogd fruit zit boordevol vezels, vitamines en mineralen. Omdat het gedroogd is, zijn deze voedingsstoffen geconcentreerd. Dit maakt het een voedzame snackoptie.

Langere houdbaarheid

In tegenstelling tot vers fruit, bederft gedroogd fruit niet zo snel. Het is gemakkelijk mee te nemen en kan een handige aanvulling zijn op je ontbijtgranen, yoghurt, of bakrecepten.

Snelle energiebron

Een van de belangrijkste voordelen van gedroogd fruit is dat het een snelle energiebron biedt. Vanwege de hoge concentratie aan natuurlijke suikers en koolhydraten kan het nuttig zijn bij situaties waarin je snel energie nodig hebt, zoals tijdens intensieve fysieke activiteiten zoals hardlopen. Bovendien kan gedroogd fruit helpen bij het snel verhogen van de bloedsuikerspiegel in gevallen van een lage bloedsuiker, waardoor het een nuttige optie is voor mensen die snelle energie nodig hebben. Heb je last van een schommelende bloedsuiker? Dan is het eten van gedroogd fruit weer niet zo handig, omdat de bloedsuiker hiervan blijft schommelen. 

De nadelen van gedroogd fruit

Hoog in suikers en calorieën

Hoewel gedroogd fruit natuurlijke suikers bevat, kan de concentratie hiervan veel hoger zijn dan in vers fruit. Dit betekent dat het caloriegehalte ook hoger is. Overmatige consumptie kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes type 2. Het is belangrijk om portiegroottes te beheersen, vooral voor mensen met insulineresistentie, omdat de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel de insulinegevoeligheid kan verminderen.

Risico op insulineresistentie en diabetes type 2

De hoge suikerconcentratie in gedroogd fruit kan bijdragen aan insulineresistentie, wat betekent dat je lichaam minder goed reageert op insuline. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2. Als je al risico loopt, of als je prediabetes hebt, is het verstandig om je inname van gedroogd fruit te beperken en fruit te eten met minder fruitsuiker, zodat zomerfruit.

Leververvetting

Te veel suiker, vooral fructose, kan bijdragen aan leververvetting, of niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Dit is een aandoening waarbij er teveel vet in de lever zit, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Gedroogd fruit kan veel fructose bevatten, wat de kans op leververvetting kan vergroten. Het is dus belangrijk om gedroogd fruit met mate te consumeren.

Toevoegingen en onserveringsmiddelen

Sommige soorten gedroogd fruit bevatten toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen zoals sulfieten, die allergische reacties kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om het etiket te controleren en te kiezen voor ongezoete en onbewerkte opties.

Verlies van voedingsstoffen

Hoewel gedroogd fruit nog steeds veel voedingsstoffen bevat, kan het droogproces leiden tot verlies van bepaalde vitamines, zoals vitamine C, die gevoelig is voor hitte en licht.

Eet met mate

Gedroogd fruit kan zeker deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, maar het is belangrijk om het met mate te eten. Het kan een handige en voedzame snack zijn, vooral als je snel energie nodig hebt, zoals tijdens het sporten of bij een lage bloedsuikerspiegel

Maar wees je ook bewust van het hoge suiker- en caloriegehaltes. Mensen met een risico op insulineresistentie, diabetes type 2, of leververvetting moeten extra voorzichtig zijn met hun consumptie van gedroogd fruit. Kies voor ongezoete varianten en let op de portiegrootte. Je eet er namelijk snel veel van.

Al met al kan gedroogd fruit een gezonde snackoptie zijn, maar vergeet niet om het te combineren met andere eiwit- en vetrijke voedingsmiddelen. Als je gedroogd fruit samen met vetten (zoals noten) en/of eiwitten (zoals kwark) eet, dan worden de fruitsuikers trager opgenomen en is de glucosepiek minder hoog.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.