Hoe vervang ik rijst en pasta binnen een koolhydraatarm dieet?

25 maart 2022
rijst vervangen

Koolhydraten zijn een van de meest voorkomende voedingsstoffen die men binnenkrijgt uit voedingsmiddelen of dranken. Ze leveren vooral snelle energie aan het lichaam. Ze spelen hierdoor een rol in het dagelijks leven, maar ze kunnen ook een probleem vormen. Te veel koolhydraten kan leiden tot gewichtstoename, een vervette lever, diabetes type 2 en gezondheidsproblemen. 

Wat als je minder koolhydraten wilt eten om je gezondheid te verbeteren? De koolhydraten weglaten uit je voedingspatroon is niet eenvoudig en ook niet verstandig, omdat je hierdoor onvolwaardig eet en tekorten kunt oplopen van o.a. vitamines. 

In de supermarkt vind je al diverse alternatieven voor bijvoorbeeld rijst en pasta. In de praktijk hoor ik vaak dat mensen het niet lekker vinden, wat vaak komt doordat deze koolhydraat vervangers niet goed bereid worden. 

In dit artikel lees je voor wie het geschikt is om minder koolhydraten te eten en kun je een gratis ebook downloaden met vervangers voor o.a. rijst, aardappelen en pasta. Ook leer je hoe je deze alternatieven lekker kunt klaar maken. Lekker eten is namelijk ook belangrijk!

Vul onderaan dit artikel je gegevens in en je ontvangt het gratis ebook!

 

Voordelen van minder koolhydraten eten

Het eten van minder koolhydraten levert voor verschillende mensen voordelen op.
De voordelen zijn o.a.:

  • verlaging van de bloedsuiker 
  • diabetes medicijnen kunnen worden afgebouwd
  • de insulineresistentie vermindert, waardoor je beter kunt afvallen
  • vermindering van een vervette lever
  • geen cravings meer en minder trek in zoet
  • minder menstruatieklachten 
  • verbeterde cholesterolwaarden

Er zijn nogal wat verschillen over de hoeveelheid koolhydraten die je zou kunnen eten binnen een koolhydraatarm dieet. Hier zijn geen vaste richtlijnen voor, wat het lastig maakt om te bepalen hoeveel koolhydraten je maximaal binnen mag krijgen. Ik schreef hier al eerder een artikel over en leg hierin uit welke verschillende koolhydraten er zijn en wat mijn visie hierover is.

Voor wie is het geschikt om minder koolhydraten te eten?

Voor een aantal mensen is het aanbevolen om minder koolhydraten te eten. Dit zijn o.a.:

*Zomaar minder koolhydraten eten is niet verstandig. Het kan een contra-indicatie zijn bij bepaalde medicijnen en het kan je bloedsuiker flink ontregelen als er niet naar je diabetesmedicijnen wordt gekeken. Laat je altijd adviseren door een specialist en doe dit niet op eigen houtje.

Welke alternatieven zijn er voor rijst en pasta?

In de supermarkt vind je al veel alternatieven voor rijst, pasta, aardappelen en andere koolhydraatrijke producten. Maar hoe maak je dit smaakvol klaar en welke alternatieven zijn er nog meer? Om jou hierbij te helpen heb ik een ebook gemaakt welke je gratis kunt downloaden. Hierin vind je alternatieven voor aardappelen, rijst, pasta, wraps, lasagnebladen, frietjes en burgers. Je zult merken dat anders eten niet betekent dat je minder lekker eet! 

 

Download hier het gratis ebook met koolhydraat vervangers

Vul hier jouw gegevens in. Je ontvangt direct het ebook met koolhydraat vervangers.

* Velden met een * zijn verplicht
Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.