Boekrecensie: Dit is geen dieetboek

21 juli 2022
dit is geen dieetboek

Ben je opzoek naar een dieetboek? Dan is de keuze reuze en voor ieder wat wils. Van veganistisch, tot het ketodieet en van punten tellen tot het paleodieet. Maar welk dieet werkt nu het beste? En welk boek moet je kopen?

Teun van de Keuken, journalist en programmamaker van onder andere de ‘’Keuringsdienst van Waarde” en probeerde in 1,5 jaar tijd zeven bekende diëten uit. Hij wilt zelf graag wat kilo’s kwijt en vraagt zich af wat de beste manier is. In het boek ‘Dit is geen dieetboek’ vertelt hij uitgebreid over zijn ervaringen en resultaten. 

Diëten

Meer dan 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Ook chronische ziektebeelden zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en insulineresistentie nemen alleen maar toe. Dan zou je denken dat er wel een dieetboek te vinden is wat goede resultaten biedt.

Veel diëten zijn echter gebaseerd op een simpel principe: minder eten en meer bewegen. Het lichaam is echter geen optel- of aftreksom van calorieën. Als dit de oplossing zou zijn, dan waren overgewicht, obesitas en diabetes type 2 nu geen toenemende trend.

In de praktijk hoor ik dagelijks dat mensen bijna alle diëten wel geprobeerd hebben en ook Teun gaat er nu een aantal uitproberen in zijn boek. Er worden boeken en andere producten gekocht en vooral minder gegeten. Het resultaat is er op korte termijn, maar zodra er wordt afgeweken van het dieet of omdat de honger niet meer te verdragen is komen de verloren kilo’s er weer aan: het bekende jojo effect. Een mooi verdienmodel, maar geen gezondheidswinst voor de consument.

Dit is geen dieetboek

Teun van de Keuken wil duidelijk voorkomen dat hij de komende jaren nog verder aankomt. Onder begeleiding van een diëtist probeert hij zeven verschillende diëten uit en tegelijkertijd is hij vooral op zoek naar een gebalanceerd eetpatroon dat hij kan volhouden. 

De diëten welke hij volgt zijn:

  1. Ketodieet
  2. De schijf van vijf
  3. Sportdieet
  4. Vegan dieet
  5. Intermittent fasting
  6. Een sapkuur
  7. Punten tellen

Vooraf en aan het einde van het dieet vindt er een weegmoment plaats. Bij elk dieet wordt beschreven wat hij wel en niet mag eten en deelt hij vooral zijn ervaring. Hij is daarin heel open en beschrijft uitgebreid hoeveel moeite het kost om zowel op te starten als vol te houden. En het gaat dan niet alleen om het dieet zelf maar ook om praktische zaken als werk & gezin. Dat geeft een realistischer beeld dan wanneer je alleen de kilo’s bekijkt.

Resultaten

Aan het eind van elk dieet worden de resultaten beschreven in order meer gewicht, buikomvang, vetpercentage en huidplooimetingen. Soms is hij na een dieet maand een paar kilo’s kwijt, maar vaak zitten de verloren kilo’s er binnen de kortste keren weer aan. Bij de schijf van vijf kwam hij zelfs aan in gewicht en was zijn buikomvang toegenomen. 

Zijn conclusie? “Diëten werken altijd en nooit. Altijd, omdat je van vrijwel elk dieet dat je serieus volgt zal afvallen. En nooit, omdat we wel in staat zijn een vooraf bepaalde periode streng voor onszelf te zijn, honger te lijden en te verlangen naar bepaald voedsel, maar niet een heel leven lang’’.

Als je zoveel aandacht voor je voeding hebt en alles noteert, weegt of telt, dan val je eigenlijk altijd wel af. Maar op de lange termijn is dat niet vol te houden. Daarom moet je meer kijken naar de manier waarop je je leefpatroon kunt wijzigen, waardoor je gewoon gezonder leeft en niet zo aankomt.

Mijn mening

Het is een leuk en vlot geschreven boek welke je binnen enkele dagen uitleest. Tijdens het volgen van de diëten is hij begeleid door een diëtist wat een pré is om goede begeleiding te krijgen. 

Dat elk dieet werkt is over het algemeen waar, al zijn er ook mensen die zelfs door  minder calorieën te eten niet afvallen. Niet elk dieet werkt voor iedereen en er zijn ook diëten die wel werken voor mensen. Denk aan intermittent fasting of het eten van minder koolhydraten bij mensen met diabetes type 2 en insulineresistentie. 

De mening die ik hierin deel is dat het ook gaat om een verandering van je leefstijl en mindset en dat calorieën tellen geen zin heeft. Het woord dieet is hierin dan ook niet passend. Je kunt namelijk alles eten, maar niet altijd alles.

Wat dat betreft slaat Teun de spijker op z’n kop en herken ik zijn conclusie. Ook in mijn praktijk komen mensen die een of meer diëten hebben gevolgd maar uiteindelijk toch niet langdurig op gewicht blijven. Logisch, want je kunt zo’n extreem dieet niet je hele leven volhouden.

Wil jij onder begeleiding van een professional je leefstijl aanpassen, gezond en duurzaam afvallen zonder dieet en ondervinden wat goed is voor jouw lichaam? Neem dan contact op, want ik help je graag. 

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.