8 redenen waarom je geen calorieën moet tellen

30 april 2021
calorieen tellen

Hoeveel calorieën mag ik eten om af te vallen? Moet ik mijn calorie inname tellen? Dit soort vragen worden vaak gesteld in de praktijk. Veel diëten zijn gebaseerd op het tellen van calorieën en de focus ligt op het binnenkrijgen van minder calorieën Voorbeelden van diëten waarbij je calorieën telt zijn Het Cambridge-dieet en Weight Watchers. Dat zou werken als je wilt afvallen. Eerder vertelde ik al waarom waarom crash diëten niet werken. Ik vertel je 8 redenen waarom je ook geen calorieën moet tellen als je gezond wilt afvallen en ik leg uit in welke situatie dit wel handig is om te doen. 

Calorieën tellen en minder eten dan je verbruikt lijkt een eenvoudige methode, toch blijkt dit niet te werken. Als het zo simpel zou zijn om af te vallen dan had op dit moment niet meer dan de helft van de nederlandse bevolking overgewicht. 

Zijn alle calorieën hetzelfde?

Stel je telt al je calorieën en je eet 1200 calorieën per dag uit chips en koekjes. Zou je dan afvallen en hoe zou je je dan voelen? 1200 calorieën uit bijvoorbeeld noten, vette vis,volle zuivelproducten, gezonde vetten, groenten en volkorenproducten doet heel wat anders in het lichaam.

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar de ene calorie is dus de andere niet. Er zijn namelijk calorieën die sneller worden opgeslagen als lichaamsvet (zoals uit chips en koekjes) en er zijn calorieën die je helpen om lichaamsvet te verbranden (zoals uit olijfolie en volle zuivelproducten) en minder snel worden opgeslagen als lichaamsvet.

Niet elke calorie is hetzelfde, het gaat er om wat je lichaam doet met de calorieën.

8 redenen waarom je geen calorieën moet tellen

  1. Je kijkt alleen naar de kwantiteit van calorieën en niet naar de kwaliteit. Voeding wordt op deze manier beperkt tot een simpel cijfer dat helemaal niets zegt. Hierbij verlies je uit het oog wat goed is voor jouw lichaam en waar je lichaam goed op functioneert.
     
  2. Je wordt verleidt om magere en lightproducten te eten, omdat dit minder calorieën bevat. Uit deze producten zijn juist de essentiële en gezonde vetten uitgehaald en suikers en andere kunstmatige middelen aan toegevoegd. Het lichaam heeft niets aan toegevoegde suikers, wel aan de gezonde vetten.
     
  3. Je honger- en verzadigingshormonen raken uit balans. Als je afgaat op tabellen die aangeven hoeveel calorieën je moet eten om af te vallen, verlies je het gevoel waarmee we iedereen is geboren; namelijk het gevoel wanneer genoeg genoeg is én wanneer je lichaam extra brandstof nodig heeft.
     
  4. Het haalt het plezier in eten weg. Eten is je eerste levensbehoefte en iets wat je dagelijks moet doen. Daarnaast is het ook een sociaal aspect. Je bent lekker aan het koken, maar moet continu checken of je bepaalde ingrediënten wel kunt gebruiken en of het niet meer calorieën bevat dan je gepland had. En als het op het bord ligt zou je moeten genieten van een heerlijke maaltijd in plaats van iedere hap te registreren op een app.
     
  5. Het helpt niet op lange termijn om blijvend af te vallen. Afvallen door het eten van minder calorieën, zorgt ook voor het verlies van vocht en in extreme gevallen het verlies van spiermassa. Je lichaam gaat zuiniger om met de energie die binnenkomt, waardoor afvallen moeizaam gaat én het lichaam de energie juist vasthoudt om te gebruiken voor vitale functies zoals je spijsvertering, je hart en je hersenen. Het gewicht kan dan juist daarna toenemen en je komt sneller aan van minder calorieën.
     
  6. Je komt in de verleiding om  gezonde producten die veel calorieën leveren te vermijden. Avocado, noten, olijfolie en vette vis leveren veel calorieën en gezonde vetten, die essentieel zijn voor het lichaam. Door calorieën te tellen zou je deze voedingsmiddelen sneller laten staan, wat onverstandig is.
     
  7. Eten kan een obsessie worden. Door al je voedingsinname bij te houden, worden spontane etentjes liever vermeden, omdat je niet weet wat er allemaal in de gerechten zit. Je stelt steeds strengere doelen voor jezelf en kan hierdoor minder gaan eten en loopt het risico op tekorten.
     
  8. Je kunt niet meer genieten van iets ongezonds. Niemand eet 24/7 alleen maar gezonde producten, dat is niet vol te houden en maakt het leven niet leuker. Ik zie dat veel mensen niet meer kunnen genieten van iets ongezonds als ze bezig zijn met calorieën tellen. Er zit natuurlijk een verschil tussen elke dag iets onbewust ongezond eten of een paar keer per week iets ongezonds maar waar je echt van geniet.

 

Het tellen van de calorieën kan voor sommigen een stimulans zijn en voor anderen wordt het een angst. Als je geen idee hebt welke en hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt, dan kan het waardevol zijn om dit wel eens bij te houden. Dit geeft inzicht en kan helpen bij het maken van gezondere eetkeuzes. Maar doe dat dan 1 of 2 weken en maak er geen obsessie van.

Wil je op een gezonde manier afvallen, zonder calorieën tellen? Neem dan contact op, want ik help je graag! 
 

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.