• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
 • Duurzaam resultaat
 • Medicatie afbouw
 • Ook online afspreken
 • Met 9,3 beoordeeld

Hoe bruin vet je vetverbranding verhoogt en 4 tips

22 juni 2020
bruin vet

Het kan behoorlijk wat frustratie opleveren als het niet lukt om af te vallen, terwijl je zo op je voeding let. Je eet meer groente, minder snacks, op andere tijden eten, meer bewegen, meer krachttraining. Het zijn allemaal manieren die worden toegepast om af te vallen of om de vetverbranding te verhogen. Het is niet alleen belangrijk om te kijken naar wát je eet, het maakt ook wat ons lichaam met de energie doet die binnen komt.

Wist je ook dat er een andere manier is om je vetverbranding te verhogen? Dit heeft te maken met ons bruin vet. Bruin vet kan namelijk vet omzetten in warmte waardoor het energiegebruik toeneemt. In plaats van het opslaan van vet, wordt er vet verbrand. Lees hier hoe je bruin vet, en hiermee je verbranding, kunt verhogen.

Wit vet

Het merendeel van onze vetmassa is wit vet. Een vrouw van 70 kilo met een vetpercentage van 28% heeft 20 kilo aan vet in haar lichaam. Bij iemand met ernstig overgewicht kan dit wel oplopen tot > 60 kg lichaamsvet. Daarentegen is vet een belangrijk orgaan en onmisbaar. Het dient als:

 • energie en opslag
 • bouwstof voor cellen en hersenen
 • transportmiddel voor vetoplosbare vitaminen
 • bouwstof voor hormonen
 • bescherming en isolatie
 • ontstekingsremmer

Wanneer de vetvoorraad te groot is, worden ontstekingsstofjes geproduceerd, organen omringt door vetten en insuline zijn werk niet meer goed kan uitvoeren (hormoon dat ervoor zorgt dat de glucose uit de bloedbaan kan worden opgenomen in onze celen en de bloedsuiker daalt). Dit leidt tot onder andere insulineresistentie, ook wel een voorloper van diabetes type 2.

Bruin vet en vetverbranding

Het is al heel lang bekend dat bruin vet aanwezig is bij dieren die een lange winterslaap houden, zoals egels en kleine zoogdieren. Tijdens de winterslaap moeten deze dieren op hun vetreserves kunnen teren. Door hun lichaamstemperatuur zo laag mogelijk te houden, zorgen ze ervoor dat ze tijdens die periode zo min mogelijk energie verbruiken. Vlak voordat ze ontwaken uit hun winterslaap moet hun lichaam snel opgewarmd worden. In een rap tempo worden de opgeslagen vetten en suikers omgezet in warmte, een super efficiënt lichaamsproces. Dit kacheltje is het bruine vet.

Ook pasgeboren baby’s hebben een ruime hoeveelheid bruin vet. Dit is onmisbaar omdat baby’s veel warmte verliezen via hun hoofd en nog te weinig spieren hebben om warmte te produceren door te rillen. Ook volwassenen hebben bruin vet, maar in veel mindere mate. Er wordt geschat dat jongvolwassenen ca. 300 gram bruin vet hebben. Mensen met een verhoogt lichaamsgewicht, een hoog vetpercentage en een verhoogde buikomvang hebben veel minder bruin vet en meer wit vet.

Waarom is bruin vet gezond?

Zowel wit vet als bruin vet kent allebei positieve en onmisbare functies. Helaas heeft het merendeel van de mensen minder bruin vet en meer wit vet, waardoor de positieve functies wegvallen. Meer, en actief, bruin vet zorgt voor:

 • een verhoging van de stofwisseling
 • een verbetering van de insulinegevoeligheid (waardoor bloedsuikers dalen)
 • een vermindering van de taille omvang
 • een vermindering van lichaamsgewicht
 • een verminderen van wit vet
 • een fitter en energieker gevoel
 • je lichaam kan beter omgaan met temperatuurwisselingen

4 tips om je vetverbranding te stimuleren

Er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om bruin vet en vetverbranding te stimuleren zonder in de kou te hoeven staan. De meeste mensen zijn niet dol op kou en kruipen in de winter het liefst onder een dekentje. Bruin vet is gevoelig voor kou en hiermee een natuurlijke en eenvoudige stimulans van bruin vet. De volgende 4 tips kun je zelf eenvoudig toepassen om bruin vet te verhogen en je vetverbranding te stimuleren:

 1. Dagelijks koud afdouchen. Begin met 20 seconden en breid dit steeds verder uit naar 1 tot 2 minuten
 2. Zet de verwarming enkele graden lager
 3. Ga buiten sporten en fiets naar het werk, ook als het koud is
 4. Eet wat vaker rode pepers (de stoffen capsaïcine en capsinoïde in rode pepers activeren mogelijk het bruine vet)

Als je aan mij een paar jaar vertelde dat koud douchen gezond is voor lichaam en geest, kreeg ik automatisch al de rilling. Het is nu zo een gewoonte en heerlijk om de dag mee beginnen. Voor het slapen gaan kies ik liever voor een warme douche, omdat ik anders zo actief ben dat inslapen een probleem wordt en ik een aantal uur naar het plafond lig te staren.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.