Een disbalans tussen voeding en leefstijl zijn veelal de oorzaak van veel chronische ziektes, zoals Diabetes Type 2, hart- en vaatziekten, prikkelbaar darmsyndroom en overgewicht. Een aanpassing in ons Westerse eetpatroon, veelal bestaand uit bewerkt eten, zou de eerste stap moeten zijn in de behandeling van deze ziektes en het verbeteren van onze leefstijl. Onlangs was ik op het Arts & Voeding congres, waar het thema voeding en leefstijl centraal stond. Voornamelijk huisartsen, verpleegkundigen en diëtisten waren hier aanwezig. Mooi om te horen dat leefstijl (voeding, beweging, ontspanning, gedrag en slaap) meer aandacht krijgt binnen de huisartsenpraktijk. Verwacht wordt dat in 2040 62% (9,1 miljoen) van de volwassenen overgewicht heeft. Wordt het Westerse leefpatroon niet aangepast, dit zal dit alleen nog maar verder toenemen.

Altijd trek?

Dr. David Ludwig, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Harvard Medical School en hoogleraar Nutrition aan de Harvard School of Public Health was een van de keynote speakers. Recent schreef het interessante artikel de ‘Obesity warrior’. Daarnaast is hij schrijver van het boek ‘Altijd Trek?’, waarin hij uitspraken en beloftes beschrijft als, overwin je snaaizucht, hertrain je vetcellen en val voorgoed af. Dit boek kan ik echt iedereen aanraden!

altijd-trek

Diëten en hongerlijden zijn gedoemd te mislukken en is onbegonnen werk. Bovendien is het hebben van overgewicht niet je eigen schuld en heeft dit niets te maken met wilskracht! Je hormonen en vetcellen hebben hier een enorme invloed op. Niet alleen bij overgewicht, maar ook bij het omkeren van diabetes type 2 en het verbeteren van het cholesterolgehalte speelt gewichtsverlies en betere voeding een zeer belangrijke rol. Hoe doe je dit? Kies kwaliteit boven kwantiteit, eet minder koolhydraten, tel geen calorieën en kies voor de juiste vetten en eiwitten. Eerder schreef ik al ‘waarom is vet gezond?‘. De ene calorie is de andere calorie niet. De meeste mensen die een dergelijk dieet volgen, vallen inderdaad af. Blijvend is het echter zelden. Kortom door je lichaam te voeden (met vers & onbewerkte producten) in plaats van te vullen.

”Te lang is me gezegd dat ik om af te vallen vet moest zien te vermijden. Maar dat heeft bij mij nooit gewerkt, tenminste niet op de lange termijn”

Een uitspraak die ik vaak hoor en voor jou als muziek in de oren klinkt. Ervaar jij continue trek en lukt het je niet om op een gezonde ( en blijvende) manier gewicht te verliezen? Of heb je een voorstadium van diabetes type 2? Neem dan contact op, zodat jij onder andere jouw snaaizucht overwint en voorgoed afvalt. En zelf diabetes type 2 voorkomt of wordt omgekeerd!

Liefs,

Mandy

%d bloggers liken dit: