Zuurkool maken

4 oktober 2020
zuurkool maken

Zuurkool kopen de meeste mensen kant-en-klaar in de winkel en weinig mensen maken dit nog zelf. Zuurkool ontstaat door een fermentatie proces. Fermenteren is een proces waarbij onder invloed van micro organismen (bacteriën, schimmels en gisten) een product verandert in zuurgraad, smaak, geur, verteerbaarheid en ook de houdbaarheid van een product. In de tijd van vóór de koelkast was fermenteren de manier om producten te conserveren.

Met gefermenteerd voedsel leg je een stevige basis voor je darmgezondheid. Het is kant-en-klare probiotica, of te wel lichaamseigen micro-organismen die jouw darmflora positief ondersteunen! Een feestje voor je darmen en spijsvertering dus. Ideaal geschikt voor mensen met darmklachten.

Onlangs stond er voor mij een nieuw experiment klaar. Dit keer was het zuurkool maken. Zelf gemaakte zuurkool is niet alleen veel lekkerder, maar het bevat juist de gunstige darmbacteriën. Veel gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool uit de supermarkt, wordt uiteindelijk weer verhit of gepasteuriseerd waardoor de gezonde bacteriën en enzymen weer verloren gaan. Het is een makkelijk recept, je hebt alleen wat geduld nodig.

Ingrediënten voor 1 grote weckpot:

  • 1 hele witte kool
  • 22,5 g zeezout per kilo kool, fijngemalen in de vijzel
  • 5 g mosterdzaad
  • 4 g jeneverbessen
  • 3 g karwijzaad
  • optioneel: 3-4 blaadjes laurierblad en een paar takjes tijm
  • extra nodig: weckpot

Bereidingswijze:

Verwijder de buitenste bruine en of vieze bladeren van de kool. Leg 1 schoon blad apart, dit heb je op het einde nodig.Snijd de witte kool doormidden en verwijder het harde gedeelte. Snijd vervolgens de kool zeer fijn. Dit kan met een scherp mes of een mandoline of nog handiger een keukenmachine.

Weeg de kool om de exacte hoeveelheid zout te bepalen. Per kilogram kool heb je 22,5 gram zout nodig. Meng de kool en het zout in een grote bak. Nu komt het spannende onderdeel: het mishandelen van de kool. Door de groente te knijpen, stompen of slaan, komt het vocht vrij uit de kool. Laat even staan.

Ondertussen zoek je alle kruiden bij elkaar en weeg je af. De basis bestaat uit mosterdzaad, jeneverbessen, karwijzaad. Persoonlijk vond ik het heerlijk om ook laurierblad en tijm toe te voegen. Vervolgens knijp je de groente opnieuw goed door elkaar. Zodra de kool veel vocht begint te verliezen ben je klaar. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Meng vervolgens de droge kruiden met de zuurkool en stop in een pot. Het laurierblad en tijm voeg je als laatste toe. Duw de kool goed in het vocht naar beneden. De kool moet helemaal onder water staan. Dek af met het stuk koolblad dat je apart gehouden hebt. Zorg dat het blad de kool goed vastklemt, zodat het niet gaat drijven. Leg er desnoods iets zwaars op.

Sluit de pot af. Nu is het 2-3 weken wachten totdat de zuurkool klaar is. In het begin dien je elke dag even de pot te openen, zodat het gas kan ontsnappen. Controleer regelmatig of de zuurkool nog wel onder water staat. Mocht er toch een soort witte schimmel ontstaan, veeg of schep dit direct weg.

De zuurkool is klaar als er geen gasopbouw meer is en lekker smaakt. Bewaar in de koolkast. Je kunt de zuurkool natuurlijk tijdens het diner gebruiken, maar door een salade doet deze zuurkool het ook erg goed!

Wist je dat kimchi, Tamari, Shoyu, miso, tempé, amazake, kombucha, augurken, (appel) azijn, zure zuivel (zoals kefir, water kefir, biologische rauwmelkse yoghurt en rauwmelkse kaas) ook gefermenteerde producten zijn?

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.