Melanzane alla Parmigiana

2 juli 2023
Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana is een heerlijk Italiaans gerecht dat je hart zal veroveren met zijn smaakvolle lagen van gegrilde aubergine, tomatensaus en romige kaas. Het is een perfecte keuze voor een smaakvol hoofdgerecht als je geen koolhydraten eet en vegetarisch wilt eten.

De aubergines worden eerst gekruid, gegrild en vervolgens in de oven gebakken met tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas. Het resultaat is een smeuïge combinatie van smaken en texturen. De verse basilicum voegt een frisheid toe en maakt het gerecht compleet.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 grote aubergines
  • 400 g tomatensaus (passata)
  • 200 g mozzarella, in plakjes
  • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Verse basilicumblaadjes
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergines in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi beide kanten van de plakjes met zout en leg ze in een vergiet. Laat ze ongeveer 30 minuten staan om het bittere vocht eruit te trekken. Spoel de aubergineplakjes af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Verhit een grillpan of gewone pan op middelhoog vuur. Bestrijk de aubergineplakjes aan beide kanten lichtjes met olijfolie en grill ze in porties tot ze aan beide zijden mooie grillstrepen hebben. Leg ze opzij. Je kunt de aubergineplakjes eventueel ook in de oven grillen tot ze helemaal zacht zijn en bruin kleuren.

Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de tomatensaus toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen. Vet een ovenschaal lichtjes in met olijfolie. Leg een laagje gegrilde aubergineplakjes op de bodem van de schaal. Bedek met een laagje tomatensaus en leg er plakjes mozzarella op. Strooi wat Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes over de kaas.

Herhaal deze lagen totdat alle ingrediënten op zijn, eindigend met een laagje saus, Parmezaanse kaas en basilicum. Bak de Melanzane alla Parmigiana in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en bubbly is. Haal de schaal uit de oven en laat het gerecht een paar minuten rusten voordat je het serveert. Garneer met extra verse basilicumblaadjes indien gewenst.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.