• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,4 beoordeeld

Koolhydraatarme crackers

13 oktober 2020
koolhydraatarme crackers

Koolhydraatarme crackers, je vindt ze in allerlei soorten en smaken. De lekkerste koolhydraatarme crackers maak je zelf. Deze crackers zijn niet alleen super snel klaar, maar ook eenvoudig om te maken en een stuk goedkoper! 

Deze koolhydraatarme crackers maak je met alleen gebroken lijnzaad en een pittenmengsel. Je kan ze op elk moment van de dag eten. Zadencrackers bevatten veel minder koolhydraten dan een boterham. Hiermee zijn ze voor mensen met diabetes type 2 of mensen met insulineresistentie super geschikt! Ook aan mensen met darmklachten, die last hebben van obstipatie, raad ik deze koolhydraatarme crackers van harte aan! Ze zijn rijk aan vezels, waar je darmen blij van worden!

Ingrediënten voor 10 crackers:

  • 125 gram heel lijnzaad
  • 20 gram sesamzaad
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • Verse of gedroogde rozemarijn (maar gedroogd kan ook)
  • 170 gram water
  • Snufje gejodeerd zout

Variaties die ook erg lekker zijn: stukjes zongedroogde tomaat, gerookte paprikapoeder of pesto. Houd je van een beetje pit? Voeg dan een snufje cayennepeper toe.
*Koop lijnzaad heel en maal dit fijn in een keukenmachine. Lijnzaad bevat heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, maar is gevoelig voor oxidatie bij licht. Gebroken lijnzaad dat al lang in de supermarkt ligt, is vaak snel of al geoxideerd. De gezonde eigenschappen van lijnzaad worden dan verwaarloosd. 

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar. Laat dit 30 minuten staan. Verwarm alvast de oven op 180 graden. Pak een bakplaat met bakpapier en spreid het zadenmengsel uit. Pak nogmaals een vel bakpapier en doe dit over het zadenmengsel. Druk het zadenmengsel goed, gebruik hiervoor een deegroller. Heb je geen deegroller? Gebruik dan een wijnfles. Zorg dat het goed verspreid is en overal een gelijke dikte heeft.

Haal het bovenste bakpapier er af en schuif de bakplaat in de oven. Bak af in 20 minuten. Snijd het geheel in circa 10 stukken (of hoe groot je de zadencrackers zelf wilt) en laat afkoelen tot de zadencrackers hard geworden zijn. Bewaar maximaal twee weken in een goed afgesloten trommel.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.