• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,4 beoordeeld

Bonen stoof met kabeljauw

31 januari 2021
bonen stoof met kabeljauw

Peulvruchten hebben een stevige structuur, zijn voedzaam en eiwitrijk. Deze bonen stoof is kleurrijk de olijven geven het gerecht een Italiaans tintje. Ik ben gek op peulvruchten recepten, omdat het snel klaar is, je voor uren verzadigt bent en heel veelzijdig is. Het is niet alleen een gezond recept, maar ook een snel recept. Ideaal voor als je weinig tijd hebt, maar toch een lekker recept wilt klaarmaken.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 g lima of witte bonen
  • 300 g kabeljauw
  • 1ui, gesnipperd
  • 1 vers teentje knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 courgette, in kleine blokjes
  • 40 g plakken rauwe ham
  • 1 tl oregano
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • zwarte olijven en peterselie naar smaak

Bereidingswijze:

Spoel de bonen goed af en zet apart. Zet een koekenpan op het vuur en verwarm hier olijfolie in. Bak de gesnipperde ui tot deze glazig is en pers dan de teen knoflook erbij. Bak dit kort mee. Voeg de stukjes courgette toe en bak dit samen met de ui en knoflook voor ongeveer 2-3 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe aan het mengsel in de koekenpan. Voeg de theelepel oregano toe. Laat het tomaten mengsel pruttelen voor 10 minuten op laag vuur,

Pak een koekenpan en zet deze op het vuur. Doe de plakken rauwe ham erin en bak deze bruin en knapperig. Leg ze zodra ze klaar zijn apart op een snijplank om af te koelen. Schep de bonen door de tomatenstoof zodat ze even mee kunnen koken nog en goed warm worden. Doe in dezelfde pan als de rauwe ham een scheutje olijfolie en bak hierin de kabeljauw gaar in ca. 4 minuten Snijd de rauwe ham in stukjes of verkruimel deze straks vlak voor het serveren over de kabeljauw.

Haal de tomatenstoof van het vuur en voeg peper en zout toe naar smaak en verdeel het mengsel over twee borden. Leg de gebakken kabeljauw op de tomaten-bonen stoof en garneer deze met de rauwe ham die je lekker krokant hebt gebakken. Voeg naar smaak olijven en verse peterselie toe.

Tip: liever vegetarisch? Vervang de kabeljauw en rauw ham door gebakken halloumi 

Dit recept incl. foto is gemaakt door Manon (Blogger van Ik hartje eten.)

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.