Bloemkool kerrie ovenschotel

28 februari 2021
bloemkool kerrie

Bloemkool en kerrie dat is een van mijn favoriete combinaties. In de supermarkt vind je hier zelf kant-en-klaar pakjes voor, maar zelf een kerrie kaassaus maken is niet alleen heel eenvoudig maar ook smaakvoller én gezonder. Dit recept is koolhydraatarm, maar je kunt ook (zoete) aardappelschijfjes toevoegen als je niet koolhydraatarm eet. Het fijne aan deze bloemkool kerrie ovenschotel is dat je met de hoeveelheden kunt spelen. Houd je erg van kaas? Voeg dan gerust wat meer toe. Eet je liever vegetarisch? Vervang het gehakt dan door vegetarisch gehakt. 

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 1 bloemkool
  • 1 grote prei
  • 250 gram runder gehakt
  • 1 grote witte ui
  • 2 teentje verse knoflook
  • 200 ml kookroom
  • 100 ml water
  • 200 g geraspte (oude) kaas
  • 3 eetlepels kerriepoeder
  • jozo zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 200 °C. Snijd ondertus de bloemkool is kleine roosjes en de prei in dunne ringen. Was de groenten apart van elkaar en laat uitlekken in een vergiet.
Pel de ui en knoflook en snipper beide fijn. Verwarm olijfolie in een wokpan en bak de ui en knoflook tot deze glazig zijn. Voeg vervolgens het gehak toe en rul dit tot het gaar is. Voeg vervolgens de prei en 2 el kerriepoeder toe en bak tot dat dit geslonken is.

Verwarm ondertussen de kookroom in een steelpannetje met het water, 1 el kerriepoeder en 100 g geraspte kaas. Roer met een garde goed door elkaar en voorkom koken. Als de kaaskerriesaus nog te dus is voeg dan meer kaas toe tot dat de saus stroperig is. 

Voeg de bloemkoolroosjes bij het gehaktmengsel en roer alles goed door elkaar met wat zout en peper. Als alles goed door elkaar gemengd is, verdeel het mengsel in een ovenschaal. Giet het kerriekaassausje over het groentengehakt mengsel. Ben je een liefhebber van kerrie, voeg dan extra kerrie toe. Strooi als laatst het overige deel van de geraspte kaas over het groentengehakt mengsel. Voeg eventueel meer kaas toe als je dat lekker vindt. 

Bak de bloemkool-kerrie ovenschotel in ca. 30 minuten gaar in het midden van de oven.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.