Mijn lekkerste ontbijtjes

Mijn lekkerste ontbijtjes

De eerste maaltijd en waar begin je dan mee? Iedereen heeft zo zijn eigen rituelen in de ochtend. De een is vroeg wakker (net als ik) en de ander blijft liever lang in bed liggen. Zo heeft ook ieder zijn eigen voedselvoorkeuren en ontbijtgewoontes. Deze gewoontes zijn vaak eenzijdig en bestaan bij het gros van de mensen uit (bewerkte)granen, zoals magere yoghurt met muesli en brood met kaas. Klinkt redelijk gezond, denk je vast. Mensen zijn immers gewoonte dieren en eten graag hetzelfde en variëren is best een uitdaging.
(meer…)

RECEPT: Zelf granola maken

RECEPT: Zelf granola maken

Granola maak je lekker zelf. Niet alleen veel lekkerder, maar ook veel gezonder. Granola bestaat uit een mengsel van verschillende noten, zaden, pitten en kruiden naar keuze. Granola uit de supermarkt is vaal erg bewerkt en bevat veel (toegevoegde) suikers. Het voordeel van zelf maken is dat je er je eigen favoriete kruiden en specerijen aan kunt toevoegen. De basis is heel simpel en je maakt het precies zoals jij het lekker vindt! (meer…)

RECEPT: Geroosterde spitskool

RECEPT: Geroosterde spitskool

Spitskool, je kunt het op vele manieren klaar maken. Gekookt en rauw, maar mijn favoriet is toch echt geroosterd uit de oven. Dit recept kent een aantal voordelen.. Het is snel klaar, je hebt weinig voorbereidingstijd nodig, qua kruiden kun je eindeloos variëren en je laat de oven zijn werk doen. Ben je laat thuis of heb je weinig tijd om vooraf lang in de keuken te staan? Maak de spitskool vooraf klaar en stel de de oven in, zodat als je thuis komt je een gezonde maaltijd op tafel hebt. Hierdoor verklein je de kans om voor een snelle, en meestal ongezonde, maaltijd kiest. De smaak van deze geroosterde spitskool is kruidig, smaakvol en het bevat een lekkere bite! (meer…)

Altijd trek? Vanaf nu nooit meer

Altijd trek? Vanaf nu nooit meer

Een disbalans tussen voeding en leefstijl zijn veelal de oorzaak van veel chronische ziektes, zoals Diabetes Type 2, hart- en vaatziekten, prikkelbaar darmsyndroom en overgewicht. Een aanpassing in ons Westerse eetpatroon, veelal bestaand uit bewerkt eten, zou de eerste stap moeten zijn in de behandeling van deze ziektes en het verbeteren van onze leefstijl. Onlangs was ik op het Arts & Voeding congres, waar het thema voeding en leefstijl centraal stond. Voornamelijk huisartsen, verpleegkundigen en diëtisten waren hier aanwezig. Mooi om te horen dat leefstijl (voeding, beweging, ontspanning, gedrag en slaap) meer aandacht krijgt binnen de huisartsenpraktijk. Verwacht wordt dat in 2040 62% (9,1 miljoen) van de volwassenen overgewicht heeft. Wordt het Westerse leefpatroon niet aangepast, dit zal dit alleen nog maar verder toenemen. (meer…)

Intermittent fasting, is dit wel of niet gezond?

Intermittent fasting, is dit wel of niet gezond?

Intermittent fasting, je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen. Enerzijds doen steeds meer mensen aan intermittent fasting, ook wel vasten met tussenpozen. Anderzijds is dit voor veel mensen onnatuurlijk, omdat we van huis uit mee gekregen hebben om te ontbijten en regelmatig te eten. Vraag je jezelf wel eens af of elke dag ontbijten op het zelfde tijdstip gezond is? Stimuleert intermittent fasting nou wel of niet de vetverbranding? Ik kan je vast verklappen dat intermittent fasting absoluut een aanrader is! En ik spreek uit ervaring. Ik adviseer intermittent fasting vaak in de praktijk om de gezondheid te verbeteren. Wil je weten waarom en wat de voordelen zijn? (meer…)

Wat is de oorzaak van mijn spijsverteringsklachten? 7 praktische tips

Wat is de oorzaak van mijn spijsverteringsklachten? 7 praktische tips

Wist je dat een mens 10 keer zoveel bacteriële cellen als mensen cellen heeft? Toch worden de bacteriën vaak over het hoofd gezien en worden ze snel als ‘vies’ beschouwd. Dat is jammer en niet nodig, wat ze zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Een groot deel van de bacteriën bevindt zich in de darm. Daarom zeggen we vaak dat een goede gezondheid begint in de darmen. Toch heeft maar liefst meer dan 3,5 miljoen Nederlanders last van spijsverteringsklachten. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn oprispingen, brandend maagzuur, verstoppingen, diarree en een opgeblazen gevoel. Wist je dat het gebruik van een wc-borstel al een spijsverteringsprobleem is? Maar waar begint de spijsvertering eigenlijk? Begint dit pas na de maag, of al in de mond? (meer…)

Waarom is vet gezond?

Waarom is vet gezond?

Vet is hartstikke gezond, echt waar! Het menselijk lichaam kan niet eens zonder vet. Sinds de jaren ’80 heeft vet helaas een slecht imago gekregen en is de anti-vet-lobby ontstaan. We zijn letterlijk bang gemaakt voor het eten van vet. In de supermarkt zijn etiketten met termen als ‘’light’’ en ‘’vetarm’’ niet te omzeilen. Maakt het eten van vet ons eigenlijk dik en ongezond en veroorzaakt het hart- en vaatziekten? (meer…)

Waarom eten met aandacht belangrijk is voor een gezond lichaam? 8 praktische tips

Waarom eten met aandacht belangrijk is voor een gezond lichaam? 8 praktische tips

Eet je vaak op de bank voor de tv, even snel onderweg, lees je het nieuws in de krant, op je telefoon of tablet terwijl je eet? Dan proef je waarschijnlijk niet goed wát je eet. Ook weet je niet hoeveel je eet en zo eet je ongemerkt teveel. En weet je eigenlijk waarom je eet? Uit gewoonte? Voor de gezelligheid? Omdat je verdrietig bent? Of omdat je trek hebt? De meeste mensen staan langer in de keuken, dan met het opeten hiervan. Eten met aandacht, dat klinkt misschien eenvoudiger dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat niet alleen wat, maar ook hoé je eet belangrijk is voor een gezond eetpatroon. Wist je dat eten met aandacht je ook slankt maakt. Hoe dat precies zit lees je hier. Ook geef ik je 8 praktische tips hoe je eenvoudig kan eten met aandacht! (meer…)

Wat is de oorzaak van brandend maagzuur en hoe kom ik er van af?

Wat is de oorzaak van brandend maagzuur en hoe kom ik er van af?

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur? Of heb je last van oprispingen en van een geïrriteerde keel? Dan klinkt het je vast niet onbekend in de oren om even snel naar de drogist te gaan en een maagzuurremmer te kopen. Recent stond het gebruik van maagzuurremmers volop in de media. Dit was niet zonder reden. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst twee miljoen Nederlanders regelmatig een maagzuurremmer gebruikt. Maar liefst de helft heeft een maagzuurremmer vermoedelijk helemaal niet nodig. Ik vind dit schrikbarend veel! Bovendien staat het in de top 10 van meest gebruikte middelen. Brandend maagzuur kan namelijk zowel veroorzaakt worden door een teveel aan maagzuur als door een tekort aan maagzuur. Bij chronische stress, een vitamine B tekort én bij het ouder worden neemt de capaciteit om maagzuur te produceren af. Lees hier wat je zelf kan doen om brandend maagzuur te verlichten en zelfs te voorkomen. (meer…)