RECEPT: Geitenkaas quiche

RECEPT: Geitenkaas quiche

Een gezonde en snelle quiche! Dat komt omdat de bodem van deze quiche niet is gemaakt van (kant-en-klaar)deeg.. Maar van zoete aardappel. Quiches zijn voor elk moment van de dag geschikt. Bovendien kun je ze vullen met alles wat je lekker vindt. Maak een grote quiche, laat het afkoelen en eet dit de volgende dag bijvoorbeeld als lunch. Easy en lekker!  (meer…)

Fermenteren! Zelfgemaakte zuurkool

Fermenteren! Zelfgemaakte zuurkool

Fermenteren is een proces waarbij onder invloed van micro organismen (bacteriën, schimmels en gisten) een product verandert in zuurgraad, smaak, geur, verteerbaarheid en ook de houdbaarheid van een product. In de tijd van vóór de koelkast was fermenteren de manier om producten te conserveren.

Met gefermenteerd voedsel leg je een stevige basis voor je darmgezondheid. Het is kant en klare probiotica, of te wel lichaamseigen micro-organismen die jouw darmflora positief ondersteunen! Een feestje voor je darmen en spijsvertering dus. (meer…)

RECEPT: zelfgemaakte kokosyoghurt

RECEPT: zelfgemaakte kokosyoghurt

Kokosyoghurt, ik ben er gek op! Helaas bestaat de kant-en-klaar kokosyoghurt in de supermarkt niet voor 100% uit kokos, maar ook uit genoeg andere toevoegingen (lees: suiker!). Ik vond het teleurstellend dat ik geen kokosyoghurt kon vinden die bestaat uit alleen maar kokos. Aangezien ik het leuk vind om te experimenteren, ging ik opzoek naar een recept om mijn eigen kokosyoghurt te maken. (meer…)

Insulineresistentie en diabetes type 2

Insulineresistentie en diabetes type 2

Ben je vaak moe, heb je minder energie dan je zou willen, heb je last van een dip na de maaltijd, heb je last van stemmingswisselingen of lukt het je maar niet om gewicht te verliezen (zonder honger)?
Dit zijn symptomen die aangeven dat je wellicht last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel.

Jaren geleden waren deze symptomen voor mij heel herkenbaar. Als ik om 11.00 uur niet een appel at, dan werd ik misselijk en trillerig. Dit gevoel ging pas weg, zodra ik iets gegeten had. Heb jij hier ook last van en wil je af van die energiedips na het eten? Lees hier wat koolhydraten doen met je bloedsuiker, wat de gevolgen zijn van een schommelende bloedsuikerspiegel en lees meer over diabetes type 2 omkeren. (meer…)

RECEPT: Vegetarische Indiase linzensoep

RECEPT: Vegetarische Indiase linzensoep

Een zelfgemaakte soep is goedkoper, gezonder én veel lekkerder dan een kant-en-klaar soep. Ik ben er gek op, omdat je het op elk moment van de dag kunt eten. Heb je weinig tijd of geen zin om te koken? Dan is een goed maaltijdsoep ideaal, omdat je dit van te voren klaar kunt maken en kan invriezen. Bovendien is het ideaal om je groente inname te verhogen. Zo krijg je dagelijks meer vezels en vitamines binnen en is het een ideale broodvervanger! (meer…)

Mijn lekkerste ontbijtjes

Mijn lekkerste ontbijtjes

De eerste maaltijd en waar begin je dan mee? Iedereen heeft zo zijn eigen rituelen in de ochtend. De een is vroeg wakker (net als ik) en de ander blijft liever lang in bed liggen. Zo heeft ook ieder zijn eigen voedselvoorkeuren en ontbijtgewoontes. Deze gewoontes zijn vaak eenzijdig en bestaan bij het gros van de mensen uit (bewerkte)granen, zoals magere yoghurt met muesli en brood met kaas. Klinkt redelijk gezond, denk je vast. Mensen zijn immers gewoonte dieren en eten graag hetzelfde en variëren is best een uitdaging.
(meer…)

RECEPT: Zelf granola maken

RECEPT: Zelf granola maken



Granola maak je lekker zelf. Niet alleen veel lekkerder, maar ook veel gezonder. Granola bestaat uit een mengsel van verschillende noten, zaden, pitten en kruiden naar keuze. Granola uit de supermarkt is vaal erg bewerkt en bevat veel (toegevoegde) suikers. Het voordeel van zelf maken is dat je er je eigen favoriete kruiden en specerijen aan kunt toevoegen. De basis is heel simpel en je maakt het precies zoals jij het lekker vindt! (meer…)

RECEPT: Geroosterde spitskool

RECEPT: Geroosterde spitskool

Spitskool, je kunt het op vele manieren klaar maken. Gekookt en rauw, maar mijn favoriet is toch echt geroosterd uit de oven. Dit recept kent een aantal voordelen.. Het is snel klaar, je hebt weinig voorbereidingstijd nodig, qua kruiden kun je eindeloos variëren en je laat de oven zijn werk doen. Ben je laat thuis of heb je weinig tijd om vooraf lang in de keuken te staan? Maak de spitskool vooraf klaar en stel de de oven in, zodat als je thuis komt je een gezonde maaltijd op tafel hebt. Hierdoor verklein je de kans om voor een snelle, en meestal ongezonde, maaltijd kiest. De smaak van deze geroosterde spitskool is kruidig, smaakvol en het bevat een lekkere bite! (meer…)