• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
 • Duurzaam resultaat
 • Medicatie afbouw
 • Ook online afspreken
 • Met 9,3 beoordeeld

Hoe beweging kan helpen bij het omkeren van diabetes type 2

4 januari 2024
diabetes

Diabetes type 2 is een chronische aandoening die wereldwijd steeds vaker voorkomt, ook op jongere leeftijd. De traditionele aanpak om deze aandoening te behandelen omvat vaak medicatie die simpelweg opgehoogd wordt. 

Leefstijlfactoren spelen ook een cruciale rol bij het omkeren van diabetes type 2. Wist je dat leefstijladviezen het eerste advies is binnen de behandelingsrichtlijn bij diabetes type 2, maar dat dit vaak overgeslagen wordt omdat medicatie nu eenmaal makkelijker is?

In dit artikel lees je waarom beweging bij diabetes type 2 van essentieel belang is, hoe het de insulinegevoeligheid en bloedsuikerspiegel verbetert en lees je praktische tips om beweging in je dagelijks leefpatroon te integreren zonder je in de sportschool in het zweet te werken met gewichten.

Waarom is bewegen belangrijk als je diabetes type 2 hebt?

Bewegen is belangrijk bij diabetes type 2 omdat het direct invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en op verschillende manieren bijdraagt aan een betere gezondheid. Hier zijn enkele redenen:

 • Insulinegevoeligheid

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de gevoeligheid van je lichaam voor insuline. Insuline is een hormoon dat de cellen helpt om glucose uit het bloed op te nemen. Bij diabetes type 2 is deze gevoeligheid verminderd en is er vaak sprake van insulineresistentie.

 • Bloedsuikerregulatie

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de spieren meer glucose verbruiken voor energie. Hierdoor neemt de bloedsuikerspiegel af, wat essentieel is voor het beheersen van diabetes type 2. Het helpt niet alleen direct na het sporten, maar ook op lange termijn.

 • Gewichtsbeheersing

Beweging draagt bij aan gewichtsverlies of -behoud. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2, zeker als er sprake is van insulineresistentie. Door regelmatig te bewegen, kan je je gewicht beter onder controle houden, wat op zijn beurt de bloedsuikerspiegel positief beïnvloedt.

 • Cardiovasculaire gezondheid 

Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt het cardiovasculaire systeem, verlaagt de bloeddruk en verbetert het cholesterol.

 • Stressmanagement 

Lichaamsbeweging kan stress verminderen, wat indirect de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden. Stresshormonen kunnen namelijk de bloedsuikerspiegel verhogen.

Hoe beweging de insulinegevoeligheid verbetert en de bloedsuiker beïnvloedt?

Beweging vervult een cruciale rol bij diabetes type 2 door fysiologische reacties in het lichaam te stimuleren. Het bevordert niet alleen de insulinegevoeligheid en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel, maar het activeert ook de opname van glucose door de spieren. Tijdens fysieke activiteit neemt de spieractiviteit toe, waardoor cellen meer glucose uit de bloedbaan opnemen om te gebruiken als energie.

Deze processen dragen bij aan het verminderen van insulineresistentie en het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. Bovendien leidt beweging tot een verhoogd energieverbruik, waardoor het lichaam effectiever overtollige glucose kan verwerken. 

De voordelen van spieropbouw en krachttraining bij het omkeren van diabetes

Naast cardiovasculaire oefeningen spelen spieropbouw en krachttraining een essentiële rol bij het omkeren van diabetes type 2. Krachttraining versterkt de capaciteit van spieren om glucose op te nemen en op te slaan. Sterkere spieren dragen bij aan een verbeterde insulinegevoeligheid, wat een direct positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

Bovendien verhoogt het niet alleen de rustmetabolisme, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt in rust, maar bevordert het ook de omzetting van glucose in energie. Spierweefsel heeft een hoger energieverbruik dan vetweefsel, wat betekent dat mensen met een hogere spiermassa meer calorieën verbranden, zelfs in rust. Dit draagt bij aan het behoud van een gezond gewicht, wat cruciaal is voor het effectief omkeren van diabetes type 2.

Praktische tips voor je dagelijkse activiteit

Beweging integreren in je dagelijkse activiteit is van cruciaal belang voor het effectief omkeren van diabetes type 2. Hier zijn enkele praktische tips om beweging in het dagelijks leven te integreren:

 • Wandelpauzes. Neem regelmatig korte wandelpauzes gedurende de dag, zelfs als het maar een paar minuten is. Dit is vooral waardevol voor diegenen met zittend werk, zoals op kantoor.
 • Traplopen. Vermijd liften en roltrappen en kies in plaats daarvan voor de trap. Traplopen is een eenvoudige maar effectieve manier om de hartslag te verhogen en de spieren te activeren.
 • Actieve (telefonische) vergaderingen. Overweeg wandelende of staande vergaderingen. Dit kan niet alleen de creativiteit bevorderen, maar voegt ook extra beweging toe aan de dag.
 • Korte workouts. Snelle en korte workouts kunnen effectief zijn. Overweeg bijvoorbeeld een korte sessie van 5-10 minuten met oefeningen zoals squats, lunges en push-ups. Je kunt eventueel ook tijdens het werk een paar oefeningen uitvoeren om het zitten te onderbreken.
 • Beweeg met plezier. Kies activiteiten die je leuk vindt. Of het nu gaat om dansen, fietsen, zwemmen of tuinieren, het belangrijkste is dat de activiteit plezierig is, waardoor de kans groter wordt dat je het op lange termijn volhoudt.
 • Afwisseling. Bewegen afwisselen voorkomt verveling. Niet altijd hetzelfde rondje hardlopen of wandelen, niet altijd hetzelfde rondje fietsen en niet altijd dezelfde beweging. Afwisseling houdt het leuk en interessant!
 • Integreer in dagelijkse taken. Voeg beweging toe aan dagelijkse taken, zoals je auto parkeren op een afstand van de bestemming, gebruikmaken van de fiets voor korte ritten of een halte eerder uitstappen als je met het ov reist.
 • Beweeg vanuit huis. Heb je geen tijd om naar buiten of naar de sportschool te gaan? Je kunt ook thuis oefeningen doen. Denk aan filmpjes via YouTube of via Nederland in Beweging.

Door deze eenvoudige tips te implementeren, wordt beweging een naadloos en natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven, wat essentieel is voor het omkeren van diabetes type 2 en het handhaven van een gezonde levensstijl.

Naar een actievere levensstijl bij diabetes type 2

Nu je weet waarom beweging zo belangrijk is, ook als je diabetes hebt en je praktische tips hebt ontvangen, is ‘geen tijd’ geen reden meer om beperkt of niet te bewegen. Alle kleine veranderingen die je maakt, zijn al winst bij het omkeren van diabetes. 

Je hoeft je niet in het zweet te werken in de sportschool. Alle kleine dingen die je al meer in beweging brengen, helpen al!
 

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.