Mindfulness eten

3 mei 2020
mindfulness eten

Eet je vaak op de bank voor de tv, even snel onderweg, lees je het nieuws in de krant, op je telefoon terwijl je eet? Dan proef je waarschijnlijk niet goed wát je eet en hoeveel je eet. En weet je eigenlijk waarom je eet? Uit gewoonte? Omdat je verdrietig bent? Of omdat je trek hebt?

De meeste mensen staan langer in de keuken, dan met het opeten hiervan. Mindfulness eten, dat klinkt misschien eenvoudiger dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat niet alleen wat, maar ook hoé je eet belangrijk is voor een gezond eetpatroon en een gezond gewicht. Ook je darmen reageren hier sterk op. Hoe dat precies zit lees je hier en ik geef je 10 praktische tips om meer minfulness te eten.

Wat is het effect van mindfulness eten?

Iedere keer als je begint met eten, duurt het minimaal twintig minuten voordat je hersenen het signaal ontvangen ‘ik heb voldoende gegeten’ en ‘ik ben verzadigd’. Eet je te snel dan is de kans groot dat je te veel eet, omdat je hersenen niet op tijd dit signaal hebben ontvangen. Na twintig minuten zit je ‘opeens’ bomvol. Daarnaast worden je reuk- en smaakzintuigen verwaarloosd, wat direct invloed heeft op je spijsvertering. Een opgeblazen buik, darmklachten, buikpijn na het eten en weinig energie zijn hier een gevolg van.

Neem je de tijd om de geur van je eten tot je te nemen en te proeven welke smaken er vrij komen, dan wordt de productie van je spijsverteringssappen gestimuleerd. Je eten wordt hierdoor beter verwerkt, voedingsstoffen worden rustig opgenomen en je hebt geen buikpijn na het eten.

10 praktische tips om mindfulness te eten

  1. Ontspan tijdens het eten
     
  2. Eet zonder prikkels, zoals de t.v., tablet, mobiel of krant. Eet bijvoorbeeld eerst je maaltijd en lees daarna de krant. Je zult merken dat je meer geniet van wat er op je bord ligt
     
  3. Eet bewust en met plezier door al je zintuigen bij het eten te betrekken: Welke geuren ruik je?, Welke smaken proef je? Welke textuur voel je in je mond? Hoe ziet je eten eruit?
     
  4. Eet op een vaste plek, bij voorkeur aan tafel. Wanneer je telkens iets lekkers eet als je bijvoorbeeld tv kijkt, dan krijg je op den duur vanzelf al trek zodra je de afstandsbediening pakt. Door aan tafel te eten en niet tegelijk tv te kijken, ‘ontkoppel’ je activiteiten die met eten samenhangen
     
  5. Maak van eten een sociaal moment en eet met elkaar
     
  6. Kauw rustig en regelmatig. Kauw minimaal twintig keer op iedere hap, afhankelijk van de structuur van je eten. Door goed te kauwen, wordt je spijsvertering versoepeld en komen er meer smaken vrij. Zo geniet je meer van het geen wat je eet en eet je nooit te veel
     
  7. Neem de tijd voor je maaltijd. Pauzeer eens kort tussen je happen door en leg je bestek even neer
     
  8. Gebruik kleiner bestek en kleinere borden, of eet met stokjes. Je neemt kleinere happen en dat vergroot je smaakreceptoren
     
  9. Neem geen nieuwe hap voordat de vorige is doorgeslikt
     
  10. Schep kleine porties op en zet de pan(nen) niet op tafel, maar laat deze op het fornuis staan. Zo ben je minder snel geneigd om nog een keer op te scheppen

Wil je bewuster eten, dan begint dat eigenlijk al in de supermarkt. Wees je bewust van de producten die je in je mandje legt en later zal opeten. Vind je het lastig om etiketten te lezen? Lees dan hier 7 praktische tips die je helpen bij het lezen van etiketten.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.