• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

Hoe houd je jouw goede voornemens vol na januari?

21 januari 2021
voornemens

Elk jaar beginnen veel mensen met goede voornemens en staat afvallen in de top 3. Je begint op 1 januari met goede voornemens, je nieuwe dieet en stelt grote doelen. Het uitvoeren is vaak van korte duur en eindigt voor veel mensen halverwege januari. Niet voor niets staat de derde maandag van januari bekend als ‘blue monday’.

Op 1 januari starten met een dieet is meteen waar het in mijn ogen mis gaat. Ik kan je wel 4 redenen geven om niet op dieet te gaan. Januari is toch niet het tegenovergestelde van december? Bovendien werkt een dieet in veel gevallen maar voor een aantal weken, je verandert namelijk geen gewoontes. Dit is essentieel om je doelen te bereiken.

Haal het uit je hoofd om binnen een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk resultaat te bereiken. Zorg ervoor dat je nieuwe gewoontes langzaam ontwikkelt en begin met 3 kleine stapjes. Stapjes en gewoontes die je jaar in en jaar uit kunt volhouden.

Naast de kleine stapjes is het belangrijk om de voordelen van afvallen helder en zichtbaar te hebben. Er af en toe aan denken alleen is niet genoeg.

Zet de voordelen van afvallen op een rijtje

De voordelen van afvallen helder en zichtbaar krijgen is een onmisbaar hulpmiddel bij het veranderen van je manier van denken en het overwinnen van verleidende gedachten die je dwarszitten bij het afvallen. Een motivatiekaart is een systeem dat je dagelijks motiveert en je helpt om weerwoord te bieden tegen verleidende gedachten. Het lezen en zien van jouw motivatiekaarten is een krachtig hulpmiddel op momenten dat je het moeilijk hebt of misschien een terugval hebt.

Het lijkt misschien raar dat je ooit de redenen zult vergeten waarom je wilt afvallen maar wanneer de verleiding groot is, zal deze kaart je er weer aan herinneren waarom je ook alweer af wilde vallen. Hoe zou het voelen als het je dit keer wel lukt om blijvend af te vallen zonder dieet?

Jouw redenen om af te vallen

Afvallen heeft op veel terreinen een positieve uitwerking, maar je zult over elk ding afzonderlijk na moeten denken. Afvallen kan voor jou betekenen dat je het niet meer vervelend vindt om je uit te kleden waar je partner bij is of in badkleding op het strand te liggen. Maar het kan ook betekenen dat je weer gaat dansen, tennissen of andere leuke activiteiten gaat ondernemen die je ooit leuk vond maar lichamelijk te zwaar zijn.

Schrijf nu alle redenen op jouw motivatiekaart waarom je wilt afvallen. Leg deze kaart op een zichtbare plek, hang het op de koelkast of stop hem in je portemonnee. Jouw motivatiekaart lees je op deze manier dagelijks en herinnert je aan jouw doel(en). Neem de kaart ook mee als je je in een situatie bevindt die misschien lastig zou kunnen zijn.

Download deze motivatiekaart om jouw voordelen op te schrijven

Lukt het toch niet om jouw goede voornemens voor afvallen om te zetten in duurzame gewoontes? Geen paniek! Ik help je graag op weg om samen te kijken wat je nodig hebt en hoe je jouw gedachtes kunt ombuigen, zodat jij jouw doelen wel gaat behalen.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.