4 redenen om niet in januari op dieet te gaan

30 november 2020
dieet

December is voor veel mensen een maand waarin ze minder gezond eten, minder bewegen om vervolgens in januari vol goede moed weer te beginnen met afvallen en diëten.

De supermarkten spelen hier maar al te goed op in en ook de boeken van Sonja Bakker zijn vanaf januari weer voor een mooi prijsje verkrijgbaar. Je begint het nieuwe jaar enthousiast met minder eten en let vooral op de calorieën. Eind januari worden je hongergevoelens sterker, neemt de motivatie af en kost het je meer moeite om verleidingen te weerstaan.

In februari ben je al een paar kilo kwijt dus dat koekje en patatje in het weekend moet wel weer kunnen. Voor je het weet wordt de drang ernaar steeds groter, komen de verloren kilo’s er weer aan en ben je weer terug op je oude gewicht. En vaak nog een paar onsjes erbij.

Dan nadert de zomer en wil iedereen weer wat kilo’s kwijt om slank op het strand te liggen. Voor je het weet ben je het hele jaar aan het jojoën en draait alles om diëten. Herkenbaar? Elk jaar zie ik het weer gebeuren. Ik vertel je 4 redenen waarom je in januari niet op dieet moet gaan

1. Diëten werken alleen op korte termijn

Elk dieet werkt. Je eet minder calorieën en verlies gewicht. Helaas is dit niet alleen vetmassa, maar bestaan de verloren kilo’s voornamelijk uit spiermassa en vocht. Iets dat je niet wilt verliezen. Ook worden je hongergevoelens sterker tijdens het lijnen, waardoor de drang naar eten alleen maar sterker wordt. Crashdiëten werken dus niet. Het is beter om je eetpatroon en leefstijl zo te veranderen dat je het wel kunt volhouden. Afvallen gaat niet alleen over het weglaten van ongezonde voedingsmiddelen of het eten van minder calorieën, maar wel over je eetpatroon en leefstijl in z’n totaliteit. Gezond, duurzaam afvallen op een manier die je vol kan houden op lange termijn zonder dat er verboden producten zijn, dat werkt wel!

2. Verander je gewoontes, dan hoef je nooit meer kiezen

Diëten zorgt er niet voor dat je eetgewoonten veranderen en je beter leert omgaan met valkuilen en verleidingen. Elk dieet werkt maar voor 6 weken, omdat je een kant-en-klaar menu krijgt wat je kunt volgen. Na die 6 weken moet je het zelf doen, Helaas heb je dan niet je gewoontes verandert en sluipen die er weer in. Ik vergelijk het altijd met vissen. Als ik jou een vis geef, dan leer je ook niet om te vissen. Maar als ik jou wel leer vissen, dan kun je het uiteindelijk zelf. Je hebt geen boekje of kant-en-klaar menu meer nodig. Met gewoontes is dit ook zo. Als je ongezonde gewoontes weet te veranderen naar nieuwe, gezondere gewoontes hoef je ook niet meer op dieet. In januari pak je namelijk je nieuwe gezonde gewoontes weer op.

3. Begin niet in januari, maar vandaag of op welke dag dan ook

Als je besluit om pas in januari te beginnen, dan is de kans groot dat je reden(en) om af te vallen niet helemaal juist is. Waarom begin je niet vóór de feestdagen? Of in maart of september? Je motief om in januari te beginnen met afvallen, is hetzelfde als ‘’ik begin morgen’’ en ‘’ik begin maandag’’. Als je echt wilt veranderen en af wilt vallen en dit wilt vasthouden, dan kan dit op elke dag beginnen.

4. Januari is niet het tegenovergestelde van december

December wordt gezien als een gezellige en lekkere maand. Je mag van jezelf meer eten, omdat je in januari weer ‘streng’ bent voor jezelf. Januari is toch niet het tegenovergestelde van december? Laat januari, februari en maart óók gezellige en lekkere maanden zijn. Dat hoeft niet op één manier: jezelf vol eten totdat je buikpijn hebt. Als je een gezonde basis hebt, kun je prima af en toe een koekje, chocolaatje of iets anders extra’s eten. In iedere maand van het jaar!

Als je wel gezond wilt afvallen in januari, het vertrouwen hebt dit vol te houden en je jezelf niet uithongert, ga er dan ook voor! Ga niet als de rest van Nederland op dieet, maar kijk welke ongezonde gewoontes je kunt vervangen door gezonde gewoontes die vol te houden zijn. Vind je dit een uitdaging en wil je dit niet alleen doen? Dan help ik je graag om gezond af te vallen zonder dieet!

 

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.