Het belang van goede monitoring van bloedsuikerspiegels bij zwangerschapsdiabetes

15 juni 2023
zwangerschapsdiabetes

Tijdens je zwangerschapsperiode brengen veel vreugde en veranderingen met zich mee. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed voor jezelf en je baby te zorgen, en soms kunnen er uitdagingen ontstaan, zoals zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes treedt op wanneer je lichaam niet voldoende insuline aanmaakt om de bloedsuikerspiegels onder controle te houden tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsdiabetes kan soms geen of weinig symptomen veroorzaken, waardoor het belangrijk is om tijdens de zwangerschap regelmatig je bloedsuiker te controleren. Het goede nieuws is dat je met de juiste monitoring en zorg nog steeds een gezonde zwangerschap kunt hebben en medicatie voorkomen kan worden.

In dit blog lees je waarom het zo belangrijk is om je bloedsuikerspiegels goed te monitoren als je zwangerschapsdiabetes hebt en hoe dit je kan helpen.

Waarom is het monitoren van bloedsuikerspiegels belangrijk?

Het monitoren van je bloedsuikerspiegels is van belang als zwangerschapsdiabetes hebt, omdat het je in staat stelt om je glucoseniveaus onder controle te houden en mogelijke complicaties te voorkomen, zoals:

  • Verhoogd risico op een grote baby
  • Verhoogd risico op vroeggeboorte
  • Problemen bij de bevalling door een te grote baby
  • Verhoogd risico op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)
  • Verhoogd risico op diabetes bij zowel de moeder als het kind
  • De moeder heeft na de zwangerschap meer risico op een postnatale depressie.

Door regelmatig je bloedsuikerspiegels te meten, krijg je inzicht in hoe je lichaam reageert op o.a. je voedingspatroon en beweegpatroonJe kunt hierdoor samen met een diëtist kijken welke aanpassingen hierin nodig zijn, zodat je bloedglucosewaarden binnen de referentiewaarden blijft. Wist je dat bij 80% van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes beweeg- en voedingsadviezen genoeg zijn om de bloedglucosewaarden stabiel te houden?

Door je bloedsuikerspiegels te monitoren en te beheersen, kun je de risico's minimaliseren en de gezondheid van jou en je baby beschermen.

Hoe monitor je je bloedsuikerspiegels?

Je hebt verschillende opties om je bloedsuikerspiegels te monitoren. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een bloedglucosemeter. Met behulp van deze meter kun je een druppel bloed van je vinger nemen en je bloedsuikerspiegel meten. De meter geeft je direct een resultaat. Het is hierbij belangrijk om je glucose te meten op de volgende momenten:

  • Nuchter ( = direct na het wakker worden)
  • 1 uur na het einde van het ontbijt, lunch en diner

Een andere optie is een continue glucosemonitoring (CGM)-systeem. Dit systeem bestaat uit een sensor die onder je huid wordt geplaatst en gedurende de dag continu je bloedsuikerspiegels meet. De sensor stuurt deze informatie draadloos naar een ontvanger of je smartphone die gekoppeld is met een app, waar je je bloedsuikerspiegels kunt controleren. CGM-systemen kunnen waardevolle inzichten bieden in trends en schommelingen in je bloedsuikerspiegels, waardoor je proactief kunt handelen om ze binnen een gezond bereik te houden.

Naast het monitoren van je bloedsuikerspiegels is het ook belangrijk om een goed logboek bij te houden. In een logboek noteer je metingen, maaltijden, lichaamsbeweging en eventuele symptomen die je ervaart. Dit logboek kan je zorgverlener en diëtist helpen bij het bespreken van je voortgang en tips geven die je kunnen helpen om je bloedglucose te verlagen.

Tips voor het behouden van gezonde bloedsuikerspiegels

Hier zijn enkele tips om je te helpen je bloedsuikerspiegels binnen een gezond bereik te houden:

  1. Eet evenwichtige maaltijden: Verdeel je maaltijden over de dag en kies voor een gebalanceerde combinatie van volkoren koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Vermijd suikerhoudende en vruchten dranken en kies in plaats daarvan voor water of ongezoete dranken.

  2. Kies voor complexe koolhydraten: Kies voor volle granen, peulvruchten, groenten en fruit in plaats van geraffineerde suikers en witte bloemproducten. Deze voedingsmiddelen worden langzamer verteerd, waardoor je bloedsuikerspiegels stabiel blijven. Kleinere porties volkoren koolhydraten eten kan soms zinvol zijn als je glucose na de maaltijd boven de norm uitkomt.

  3. Portiecontrole: Houd rekening met de portiegroottes en beperk de inname van grote hoeveelheden koolhydraten in één maaltijd. Probeer kleine, frequente maaltijden te eten om een te grote stijging van je bloedsuikerspiegels te voorkomen. Fruit kun je het beste eten met een vetrijk producten. Dit zorgt ervoor dat de fruitsuikers minder snel en sterk worden opgenomen. Denk aan een appel met een handje walnoten of plakjes banaan met 100% pindakaas.

  4. Fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen je bloedsuikerspiegels te verlagen en je insulinegevoeligheid te verbeteren. Het is goed om te bespreken welke mogelijkheden er zijn en welke activiteiten geschikt zijn voor jou.

Meten is weten

Het monitoren van je bloedsuikerspiegels is essentieel voor een gezonde zwangerschap bij zwangerschapsdiabetes. Door je bloedsuikerspiegels regelmatig te meten, kun je mogelijke complicaties voorkomen en de gezondheid van jou en je baby beschermen. Met behulp van een bloedglucosemeter of een CGM-systeem, in combinatie met een goed logboek en gezonde levensstijlgewoonten, kun je je bloedsuikerspiegels binnen een gezond bereik houden.

Raadpleeg altijd je zorgverlener of een diëtist gespecialiseerd in zwangerschapsdiabetes voor een goede begeleiding hierbij. Onthoud dat zwangerschapsdiabetes goed beheersbaar is en medicatie in veel gevallen niet altijd nodig is.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.