• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

5 slimme manieren om gezond te eten op drukke dagen

4 april 2023
gezond eten

 

Gezond eten helpt je om je fit te voelen, gewicht te verliezen, chronische ziekten te voorkomen en draagt bij aan een gezonde levensstijl. Tegenwoordig heeft iedereen haast, zijn we druk met werk en besteden we het liefst zo min mogelijk tijd aan het bereiden van maaltijden. 

Je kiest dus snel voor gemakkelijke opties die niet altijd even gezond zijn. Denk hierbij aan een kant-en-klaar maaltijd salade vol met witte pasta of een stoommaaltijd met weinig bouwstoffen en veel snelle suikers en zout.

Wil je graag op een gezonde manier afvallen, je bloedsuikerwaarden beter onder controle krijgen als je diabetes type 2 hebt of je fitter voelen? Dan hoeft gezond eten zeker niet tijdrovend te zijn. 

Met deze vijf slimme manieren om gezonde voeding op een drukke dag te plannen, kun je ervoor zorgen dat je altijd gezonde en voedzame maaltijden binnen handbereik hebt.

5 slimme manieren om gezond te eten op drukke dagen

1. Maak een weekmenu

Een weekmenu is een handige manier om ervoor te zorgen dat je gezonde maaltijden eet, zelfs als je het druk hebt. Neem op een rustig moment de tijd om een weekmenu op te stellen en maak een boodschappenlijstje voor de ingrediënten die je nodig hebt. 

Zo hoef je niet elke dag na te denken over wat je wilt eten en heb je altijd gezonde opties bij de hand. Bovendien bespaart het plannen van maaltijden tijd en geld, omdat je minder snel geneigd bent om ongezonde opties te kiezen of last-minute boodschappen te doen.

2. Maak gebruik van restjes

Restjes kunnen een handige manier zijn om snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Bewaar restjes van gezonde maaltijden altijd in de koelkast of vries ze in voor later gebruik. Zo kun je bijvoorbeeld de restjes van een gezonde salade gebruiken als vulling voor een omeletwrap of de restjes van een gezonde curry opwarmen voor een snelle lunch. 

Door gebruik te maken van restjes hoef je minder vaak te koken en heb je toch een gezonde maaltijd. 1 keer koken is minimaal 2 keer eten. Ook kun je twee dagen hetzelfde eten in de week. Dit scheelt al drie keer een nieuwe maaltijd koken!

3. Maak maaltijden in grote hoeveelheden

Maaltijden in grotere hoeveelheden maken is een handige manier om tijd te besparen en ervoor te zorgen dat je altijd gezonde maaltijden bij de hand hebt. Maak bijvoorbeeld een grote pan soep of chili en verdeel deze over meerdere porties. Vries de porties in voor later gebruik of bewaar ze in de koelkast voor een snelle en gezonde maaltijd tijdens drukke dagen.

4. Plan vooruit

Als je een drukke dag hebt, kan het plannen van je maaltijden je veel tijd besparen. Neem de avond ervoor of 's ochtends vroeg de tijd om je maaltijden voor te bereiden en klaar te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld in de avond tijdens het koken al een gezonde lunch klaar maken voor de volgende dag. Super efficiënt omdat je toch al in de keuken staat. 

Door vooruit te plannen, hoef je tijdens drukke dagen zelf minder na te denken over wat je wilt eten en heb je altijd gezonde opties bij de hand. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook energie.

5. Vergeet de peulvruchten uit blik en pot niet

Het openen van een blik of pot peulvruchten is een snelle en eenvoudige manier om gezonde eiwitten en vezels toe te voegen aan je maaltijd. De vezels en eiwitten verzadigen goed en dit voorkomt “snacktrek” later op de dag of avond. Je kunt bijvoorbeeld kikkererwten toevoegen aan een salade, zwarte bonen in een wrap gebruiken of linzen toevoegen aan een stoofpot of er zelfs soep van maken. 

Een ander voordeel van peulvruchten uit blik of pot is dat je geen tijd hoeft te besteden aan het weken of koken van de peulvruchten. Dit is vooral handig als je onverwachts een maaltijd wilt maken. Heb je diabetes type 2 dan kunnen peulvruchten je bloedsuiker verhogen. Het is daarom belangrijk om je bloedsuiker te controleren na het eten van een maaltijd met peulvruchten.

Om te onthouden

Het plannen van gezonde maaltijden kan een uitdaging zijn als je het druk hebt met werk, sport en kinderen, maar het is zeker niet onmogelijk! Door gebruik te maken van deze tips om gezonde voeding op een drukke dag te plannen wordt het een stuk eenvoudiger.

Zo kun je gezond eten en tegelijkertijd je drukke leven leiden! Bovendien zorgt een gezonde maaltijd ook voor meer energie, wat je weer goed kunt gebruiken tijdens drukke dagen.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.