Welke sperzieboon is gezond?

17 december 2021
sperziebonen gezond

Sperziebonen: je vindt ze in allerlei soorten, maten en verpakkingen. Van voorgesneden, vers tot in de diepvries. Er is altijd gezegd dat verse groenten het gezondst zijn, maar is dat zo? En hoe zit het met het vitaminegehalte van groente uit blik?

Groenten zijn gezond voor je: het levert weinig calorieën, veel vezels, vitamines en mineralen (zoals foliumzuur, vitamine B en C en kalium). Het draagt bij aan een gezond gewicht, verlaagt het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook als je een leververvetting hebt zijn groente onmisbaar.

Maar welke sperziebonen zijn nu het gezondst? En let jij daarnaast ook op je uitgaven bij het boodschappen doen? Ik vertel je welke sperziebonen gezond zijn én met welke sperziebonen je goedkoper uit bent.

Verse groente

Veel mensen denken dat verse groenten het gezondst zijn, omdat er geen zout, suiker of andere toevoegingen aan toegevoegd worden of zo bereid zijn dat ze langer houdbaar zijn.Toch klopt dit niet helemaal. 

‘Vers’ betekent namelijk niet dat de geplukte groente dezelfde dag in het supermarktschap of op je bord liggen. Verse groenten die verkocht worden in de supermarkt hebben al een lange weg afgelegd. Vanaf de boer naar koelhuizen, magazijnen en uiteindelijk het schap in de supermarkt. Daarnaast worden verse groenten thuis regelmatig (te) lang bewaard. Dit geeft een verlies in kwaliteit en onder andere vitamine C.

Het vitamine C gehalte kan al binnen 1 week na de oogst teruglopen tot 50%. Ook bij het te lang koken van groenten gaat veel vitamine C verloren. Nu is vitamine C niet een heel groot probleem, omdat we er al genoeg van binnenkrijgen uit o.a. fruit, groente en aardappelen. Verse groente zijn dus nog steeds gezond, ook als het niet meer echt vers is.

Prijs en kwaliteit

Sperziebonen en andere groenten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: vers, diepvries, voorgesneden, uit blik en uit pot. Er is echter een groot verschil in. Niet alleen in kwaliteit, maar ook in zoutgehalte, smaak en prijs. 

In onderstaande tabel zie je de verschillende soorten sperziebonen die verkrijgbaar zijn. Mensen gaan steeds meer voor gemak en kopen liever voorgesneden groenten dan groenten welke we zelf nog moeten schoonmaken.

Groente uit pot moet lang houdbaar zijn en daarom wordt er zout aan toegevoegd. Sperziebonen uit pot leveren 3 zo veel zout dan bijvoorbeeld verse of diepvries sperziebonen!

En wat dacht je van de prijs?

  • Verse sperziebonen zijn ruim twee keer zo duur als sperziebonen uit het vriesvak
  • Sperziebonen uit pot zijn twee keer duurder dan verse sperziebonen

               

         

Soort

Zout (g) per 100 g

Prijs € /  kilo

Verse sperziebonen 0 g €3,78
Diepvries sperziebonen 0 g €1,58
Blik sperziebonen 0,1 g €3,16
Pot sperziebonen 0,35 g €7,51
Voorgesneden sperziebonen 0 g €5,73

 

Diepvriesgroente minder gezond?

Zowel bij het invriezen, inblikken, lang bewaren of lang koken van groente gaat er voornamelijk vitamine C verloren. Bij het invriezen is dit alleen veel minder. Zoals je hebt gezien zijn diepvriesgroenten ook een stuk goedkoper. 

Diepvries groente zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook een gezonde keuze als er maar geen andere ingrediënten aan toegevoegd zijn. Spinazie à la Crème is bijvoorbeeld een minder geschikte keuze dan bladspinazie uit de vriezer omdat er onnodige ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals suiker.

Conclusie

Er is niet 1 soort sperzieboon het gezondst, maar dat hangt af van wat je wilt en verwacht. Is het voor jou belangrijk om minder zout binnen te krijgen omdat je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt? Kies dan niet voor groente uit pot of blik, maar voor verse, diepvries of voorgesneden sperziebonen.

Als de inname van vitamine C voor jou van belangrijk is, koop dan groenten die ook echt vers zijn en waarbij de tijd van de oogst tot op het bord kort is. Koop bijvoorbeeld je groente van een lokale boer. 

Wil je gezond eten, let je op je uitgaven en heb je weinig tijd? Kies dan voor de diepvriesgroenten. Deze zijn een goed alternatief als je zoekt naar een makkelijke en gezonde oplossing. 

En als laatste nog een gezonde tipu: stoom je groente om het verlies van vitamine C te beperken!

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.