Wat is gezond broodbeleg? 8 gezonde spreads

19 januari 2023
gezond broodbeleg

Ben jij een echte brood liefhebber? Dan eet je dit misschien wel het liefst met kaas, vleeswaren of met appelstroop. Voor veel mensen bestaat de lunch uit een broodmaaltijd, terwijl dit in veel andere landen anders is. Overigens zijn veel belegsoorten niet de meest gezonde keuze, zoals bewerkte vleeswaren als salami en worsten en ook de zoete belegsoorten zoals hagelslag en jam. Wat is dan wel gezond broodbeleg?

Een broodmaaltijd kun je overigens ook prima vervangen door een rijke groente lunch. Dit is bovendien een goed idee als je diabetes type 2 hebt of je herkent in de symptomen van insulineresistentie

Kan jouw beleg wel wat variatie of gezonde alternatieven gebruiken? Ik geef je hier 8 spreads die je kunt gebruiken als gezond broodbeleg. 
 

8 gezonde spreads:

Erwtenspread

Ingrediënten:

  • 100 g diepvries tuinerwten
  • 40 g feta kaas
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • ½ teentje knoflook
  • 2 el citroensap
  • 3 muntblaadjes
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Breng een pan water aan de kook en kook de tuinerwten in ca. 10 minuten gaar. Giet de tuinerwten af en doe dit met de feta en overige ingrediënten in een mixer. Mix het fijn, maar niet tot puree. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar 3 dagen in de koelkast.

Noten-avocado spread

Ingrediënten:

  • 125 g gemengde noten
  • 50 g pompoenpitten
  • ½ plantje basilicum
  • 10 groene olijven
  • 1 avocado
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el hennepzaad
  • peper en zout naar smaak
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze:
Doe de noten en pitten in een blender en maal het grof, zet daarna weg in een aparte kom. Doe dan de geschilde en ontpitte avocado en de rest van de ingrediënten in de blender en pureer tot een smeuïge massa. Breng op smaak met peper en zout. Meng alles door de grof gemalen nootjes. Bewaar 2 dagen in de koelkast.
Tip: leg de avocado pit erbij om bruinkleuring te voorkomen.

Komkommerspread

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 350 g volle roomkaas naturel
  • 1 flinke teen knoflook
  • 10 g munt
  • 60 g geroosterde pijnboompitjes
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Rasp de komkommer met een grove rasp en de knoflook met een fijne rasp of hak deze laatste zeer fijn. Laat wat uitlekken. Meng dit samen met roomkaas en breng op smaak met peper en zout. Hak de munt en pijnboompitjes fijn en meng dit door de roomkaas. Bewaar ca. 3 dagen bewaren in de koelkast of langer in de vriezer.

Wortelspread

Ingrediënten:

  • 3 wortels
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 ui (in ringen)
  • 1 el citroen
  • 70 g cashewnoten
  • 1 stuk gember (duimgrootte)
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 1 elolij folie

Bereidingswijze:
Week de cashewnoten een nacht van te voren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de wortels in stukjes, de ui in ringen en schil de gember en snijd ook in fijne stukjes. Leg dit in een ovenschaal met de knoflook teentjes. Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Zet ca. 35 minuten in de oven of tot de zacht en een beetje bruin gekleurd zijn. Pak een keukenmachine en voeg hierin de geroosterde groenten. Voeg hier de cashewnoten aan toe met de tahin en citroensap. Blend dit tot een mengsel met kleine stukjes. Voeg extra olijfolie toe om de spread smeuïger te maken. Bewaar ca. 3 dagen bewaren in de koelkast of langer in de vriezer.

Bietenhummus

Ingrediënten:

  • 200 g kikkererwten (blik/pot)
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml tahin (sesampasta)
  • 2 gekookte bieten
  • ½ bosje verse koriander
  • peper en (jozo)zout

Bereidingswijze:
Spoel de kikkererwten goed af en laat uitlekken. Doe daarna in een hoge kom. Pers de citroenen uit en voeg het sap toe aan de kikkererwten. Pel de knoflook en voeg samen met de tahin toe aan de kikkererwten. Snijd de bieten grof en voeg toe. Mix alles met een staafmixer. Voeg de olijfolie toe tot een smeuïg geheel ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Snijd eventueel de koriander fijn en roer door de hummus heen. Bewaar ca. 3 dagen bewaren in de koelkast of langer in de vriezer.

Paprikaspread

Ingrediënten:

  • 5 gegrilde rode paprika’s (uit een pot)
  • 30 g pijnboompitten
  • 30 g cashewnoten
  • ½ teentje knoflook
  • hand basilicum
  • 1 el citroensap
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Doe de gegrilde paprika’s, met de pijnboompitten, cashewnoten, de knoflook, citroensap en de basilicum in je keukenmachine. Pulse het een paar keer totdat er een grove massa ontstaat. Je kunt het ook helemaal fijn malen. Breng de paprika spread smaak met peper en zout. Bewaar ca. 3 dagen bewaren in de koelkast of langer in de vriezer.

Sandwich spread

Ingrediënten:

  • 2 rode paprika’s
  • 2 lente uitjes
  • 1 winterwortels
  • 2 zure augurken
  • 2 el zure room
  • 1 el volle mayonaise
  • 1 el dijon mosterd
  • peper en zout

Bereidingswijze:
Was de groenten en snijd heel fijn of gebruik een keukenmachine. De groenten moeten fijn worden, maar geen puree. Doe de groentes in een zeef en laat dit heel goed uitlekken of  droog met keukenpapier. Meng de zure room met de mayonaise en de mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de groente toe en meng door elkaar. Bewaar ca. 3 dagen bewaren in de koelkast of langer in de vriezer.

Paddenstoelenspread

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 2 tenen verse knoflook
  • 400 g champignons (eventueel gemengd)
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 el citroensap
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • snuf zeezout
  • 1 flinke hand krul peterselie
  • 60 g walnoten

Bereidingswijze:
Snipper de ui, pel de knoflooktenen en snijd ze doormidden. Snijd de gemengde champignons grof. Verwarm de olie in een pan en bak daarin de ui, knoflook en paddenstoelen ca. 5 minuten. Haal de tenen knoflook uit de pan en draai ze met de walnoten, de helft van de peterselie, het zout, de extra vergine olijfolie en het citroensap in een keukenmachine fijn. Voeg de paddenstoelen toe en mix kort mee tot je een grove paddenstoelen spread krijgt. Voeg eventueel nog een beetje olijfolie of zout naar smaak toe. Bewaar ca. 3 dagen bewaren in de koelkast

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.