Wat is de relatie tussen alcohol en leververvetting?

3 januari 2023
impact leververvetting

Leververvetting is een ernstige aandoening waarbij vet opstapelt in de lever en de functie van de lever belemmert. Er zijn veel verschillende oorzaken van leververvetting, waaronder een ongezonde levensstijl, overgewicht, diabetes type 2 en het gebruik van bepaalde medicijnen. Dit wordt ook wel niet alcoholische leververvetting genoemd (NAFLD) Echter, er is één factor die zeer nauw verbonden is met leververvetting en dat is alcoholgebruik.

In dit artikel vertel ik je de relatie tussen alcohol en leververvetting.

Alcoholische leververvetting

Alcoholische leververvetting is een specifieke vorm van leververvetting die wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van alcohol. Wanneer je alcohol consumeert, moet de lever deze afbreken en verwijderen. Je lever is tenslotte je belangrijkste ontgiftings fabriek. 

Echter, wanneer je regelmatig  te veel alcohol consumeert, wordt de lever overbelast en kan het de alcohol niet snel genoeg afbreken. Hierdoor stapelen de afvalstoffen en toxines zich op in de lever en veroorzaken uiteindelijk schade aan de levercellen. Dit leidt tot vervetting van de lever en kan uiteindelijk leiden tot levercirrose, een ernstige leveraandoening.

De impact van alcoholgebruik

Het is belangrijk om te realiseren dat zelfs matig alcoholgebruik leververvetting kan veroorzaken. Het is daarom aanbevolen om het alcoholgebruik zoveel mogelijk te beperken of zelfs te stoppen, vooral als er tekenen zijn dat leververvetting zich ontwikkelt. 

Symptomen van een leververvetting kunnen zijn:

  • Hoofdpijn, ook na het drinken van alcohol
  • Opgeblazen gevoel (vooral na het eten)
  • Pijnlijk en zwaar gevoel in je buik
  • Pijn in je rechterzij (vooral na het eten)
  • Huidklachten
  • Misselijkheid
  • Vieze metaalsmaak in je mond (slechte adem)
  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen (koffie, chocolade, kaas, scherpe kruiden)
  • Gezwollen oogleden

Je wilt je lever rust en tijd geven om goed te kunnen ontgiften. Alcohol drinken is olie op het vuur gooien, zeker als je een vervette lever hebt.

NAFLD (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease)

Naast alcoholische leververvetting is er ook een andere vorm van leververvetting die steeds vaker voorkomt en bekend staat als NAFLD (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease). NAFLD is een aandoening waarbij vet opstapelt in de lever bij mensen die geen alcohol drinken. 

Deze vorm van leververvetting wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder: overgewicht, ongezonde en bewerkte voeding, te weinig beweging en medicatie gebruik. Mensen met diabetes type 2 hebben overigens vaak een vervette lever. Dit wordt veroorzaakt doordat overtollige suikers uit de bloedbaan als vet worden opgeslagen in de lever. 

NAFLD is een stille aandoening die zich vaak jarenlang ontwikkelt voordat er symptomen van leververvetting optreden. Het is daarom belangrijk om te weten dat NAFLD niet altijd gepaard gaat met symptomen, maar toch de lever schade kan aanrichten. Het is daarom aanbevolen om eens kritisch naar je eetpatroon en leefstijl te kijken.

De relatie tussen alcohol en leververvetting is zeer nauw. Alcoholische leververvetting is een specifieke vorm van leververvetting die wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van alcohol. Zelfs matig alcoholgebruik kan leververvetting veroorzaken.

Heb jij een vervette lever of een vermoeden hiervan? Neem dan contact op want ik help je graag! Voeding en je leefstijl kunnen hier namelijk veel invloed op hebben. In veel gevallen is het mogelijk leververvetting te verminderen. 

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.