Waarom het maken van een weekplan een must is

25 juni 2020
portret van Mandy

Na een lange werkdag kom je er wel eens achter dat zowel de koelkast als voorraadkast aan de lege kant is. Ook de vriezer laat je deze keer in de steek, want die heb je vorige week al leeg gegeten. Allemaal redenen (of excuses) die je in de verleiding kunnen brengen om toch die snelle hap, een kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt, een pizza of een zak patat te kopen en je doel nog even te verplaatsen naar volgende week.

Nu denk je misschien ”ach.. dit gebeurt misschien één keer in de week, dat moet toch kunnen?”. Erger wordt het als het vaker gebeurd…misschien toch wel elke werkdag. Vooruit denken én het maken van een weekplan is hierbij de oplossing en levert daarnaast nog veel meer voordelen op. Lees hier de voordelen van een weekplan.

Maar wat als ik geen tijd heb?

Uit de praktijk blijkt dat naast geld, tijd een belangrijke rol speelt dat ongezonde eetgewoontes voorkomt. Ik hoor vaak: ‘’ik ben zo laat thuis van werk, dan heb ik echt geen zin om nog boodschappen te doen en een half uur in de keuken te staan. Laat staat wat ik moet bedenken om te eten vanavond’’. De vraag is eerder, hoe effectief besteden we onze tijd nog op dit moment? We zijn allemaal druk met werk, (sociale) verplichtingen en deadlines. Ohja en sporten moeten we ook niet vergeten, want dat is gezond toch?

We zijn op dit moment veel tijd kwijt aan dingen die moeten van aan dingen die we willen. Het kopen van een kant-en-klaar maaltijd en het opwarmen hiervan, kost nog steeds meer dan 15 minuten. Het opwarmen van een ontdooide maaltijd die je vorige week bereid hebt, kost zeker niet méér tijd. Bovendien is je eigen maaltijd niet alleen beter, maar ook veel lekkerder én verzadigender.

De voordelen

Met een planning kom je dus effectiever uit en houd je nog tijd over ook. De voordelen zijn namelijk ook:

  • Meer tijd, want je hoeft niet dagelijks naar de supermarkt
  • Minder tijd, want je hoeft niet steeds te bedenken ‘wat moet ik nu weer eten’
  • Minder stress
  • Je houdt geld over, want kant-en-klaar maaltijden zijn duurder en je wordt sneller verleid door impulsaankopen
  • Minder snackgedrag

Kortom, een weekplan is een must om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Wil jij weten hoe je zelf een effectieve weekplanning kan maken? Lees dan hier de 7 tips!

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.