• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

Mijn favorieten voedingsboeken

7 juni 2020
voedingsboeken

Wat zijn er toch een hoop voedingsboeken verkrijgbaar. Maar het ene voedingsboek is het andere niet en ik kan me goed voorstellen dat je de bomen door het bos niet meer ziet. De ene voedingshype wordt over een paar maanden weer vervangen door de volgende voedingshype, waar veel (dieet)boeken over worden geschreven. En die worden zeker niet altijd geschreven door diëtisten, deskundigen of wetenschappers. Lees hier welke voedingsboeken ik de moeite waard vind.

Om te voorkomen dat je in een hype meegaat en het volgende “wonderdieet” gaat volgen, is het belangrijk dat je even goed nadenkt welk boek je gaat lezen. Zelf kijk ik naar de volgende zaken en daarmee bepaal ik of ik een boek de moeite waard vindt:

  • boeken met een wetenschappelijke onderbouwing
  • deskundige of wetenschappelijke auteurs
  • meerdere auteurs met verschillende specialisaties
  • diepgaande informatie

De afgelopen tijd heb ik deze boeken gelezen en ik zal je uitleggen waarom ik ze interessant vind.

Mijn favorieten voedingsboeken

Glucose revolutie

Wie heeft er niet last van die eeuwige after dinner dip na de lunch, hormonale moodswings en onbedwingbare trek in zoet of zout. De oorzaak? Voedingsgerelateerde schommelingen in je bloedsuikerspiegel. In de afgelopen vijf jaar hebben wetenschappers ontdekt dat glucose ieders gezondheid beïnvloedt, niet alleen die van mensen met diabetes type 2 en type 1, maar ook mensen zonder diabetes. 

Dit boek is zowel eenvoudige uitleg over hoe glucose wordt opgenomen en verwertk in het lichaam en ook bevat het toepasbare tips. Wil jij je bloedglucose beter onder controle krijgen en je weer energiek voelen na de maaltijd? Dan is dit boek iets voor jou! Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

De diabetes code

Een van mijn favorieten boeken als het gaat om een andere kijk op de behandeling van diabetes type 2. Jason Fung legt uit waarom huidige diabetes behandelingen de diabetes-problemen niet blijvend oplossen en kunnen leiden tot gewichtstoename en zelfs hartaandoeningen.

Echt een eye-opener als je de oorzaak van diabetes type 2 wilt achterhalen en aanpakken. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

Altijd trek?

In mijn praktijk zie ik veel mensen die allerlei diëten hebben geprobeerd. De resultaten zijn er op korte termijn, maar op lange termijn kom je de verloren kilo’s weer aan en zelfs nog een beetje extra.

Heb jij ook hongergevoelens als je op dieet bent en val je weer terug in oude gewoontes? Je begint te twijfelen of het niet aan je wilskracht ligt. Als je het mij vraagt zijn mensen die een poging doen om af te vallen voor 200% gemotiveerd. Dit boek is echt een eyeopener, want Professor David Ludwig legt je uit dat slank zijn eigenlijk niets heeft te maken met wilskracht, maar met natuurlijke processen in je lichaam die je kunt veranderen door anders, beter en zelfs meer te eten. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

De mooie voedselmachine

Bijna de helft van mijn cliënten heeft darmklachten. Ik merk dat veel mensen niet graag over hun darmen of ontlasting praten. Jammer, want het vertelt je veel over je lichaam en gezondheid! Je bent namelijk niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert en opneemt.

Heb jij ook een opgeblazen gevoel, last van winderigheid of heb je een wisselend ontlastingspatroon? Dan ben je zeker niet de enige! Dit boek geeft je veel basiskennis en inzicht over darm- en spijsverteringsklachten en praktische tips. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

Oerslank

Als je in mijn praktijk komt omdat je een klacht of vraag hebt, dan hebben we het niet alleen over wat je eet en drinkt. We hebben het over het totale plaatje van je lichaam; voeding, beweging, stress en gedrag. Lukt het je niet om af te vallen of heb je last van brandend maagzuur, dan kan je voedingspatroon hier zeker mee te maken hebben.

Echter, stress is vaak ook een onderhoudende factor. Alle elementen in je lichaam werken fantastisch samen, maar kunnen ook een negatieve invloed uitoefenen op hoe jij je voelt. Dit boek is voor mij een mooie handleiding om de oorzaken te achterhalen, in plaats van de symptomen te behandelen. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 


 

Oersterk leven

Een gezonde levensstijl bestaat niet alleen uit voeding, maar je denkwijze, je beweging en ontspanning hebben daar ook invloed op. Richard de Leth is voor mij een grote inspirator voor een gezonde levensstijl. Een mooi boek als je meer wilt weten over de verschillende invloeden voor een gezonde levensstijl. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

Alles draait om je hormonen

In mijn praktijk ontvang ik veel vrouwen en mannen met hormonale klachten. Denk aan de periode vóór je menstruatie, vrouwen zonder menstruatie, vruchtbaarheidsproblemen (zowel bij mannen als vrouwen) en de overgang.

Je hormonen hebben invloed op nagenoeg alles in je leven: je eetlust, je energie, je stemming, je stofwisseling, je gewicht, je slaap etc. Rineke Dijkinga heeft mij veel inzicht gegeven in hormoonsystemen en hoe ze elkaar beïnvloeden. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 


Stop de rush! Laat gejaagdheid je hormonen niet op hol brengen

Veel vrouwen krijgen te maken met hormoon-gerelateerde klachten zoals de overgang, PMS en PCOS. Je kunt stress zeker niet altijd wegnemen, maar wel meer ontspanning en bewustwording toevoegen aan je dagelijkse ritme.

Dit boek heeft mij laten inzien dat stress en gejaagdheid, in welke vorm dan ook, een enorme invloed hebben op je hormonen. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

 

Een pleidooi voor echt eten

64 eenvoudige eetregels die mij hebben laten zien dat gezonder eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn. Denk jij dat gezonder eten ingewikkeld is of weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan dit boek(je) eens. Echt een aanrader als je het mij vraagt, ook als je niet van lezen houdt. Dit boek(je) lees je namelijk binnen 1 dag uit. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

Vet belangrijk

In mijn praktijk ontvang ik dagelijks mensen die bang zijn geworden voor vet. Vet is een enorm belangrijk orgaan en ook kunnen we niet zonder voedingsvetten. Iedereen die hier bang voor is raad ik aan om dit boek te lezen! Ik weet zeker dat ja na het lezen van dit boek anders denkt over lichaamsvet en voedingsvet. Klik hier om het boek direct te bestellen

 

 

 

 

 

 

 


Leefstijl op recept. Over gewicht, gezond leven en hoe te ontsnappen aan diabetes

Gezondheid is een breed begrip en elk lichaam werkt anders en reageert ook anders op voeding. Ik vind het een pré dat je als diëtist breder kijkt dan alleen naar het voedingspatroon. Dit boek vind ik echt een aanrader als je meer wilt weten over wetenschappelijke achtergronden en de vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) van een gezonde leefstijl. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

Mijn favorieten kookboeken

Ketokuur

Dit boek bevat naast heerlijke koolhydraatarme en ketogeenrecepten ook veel deskundige uitleg. Pascale Naessens geeft samen met Professor endocrinoloog Hanno Pijl uitleg het over de voor- en nadelen van een ketogeen dieet voor diabetespatiënten.

Dokter William Cortvriendt gaat dieper in op de gunstige invloed van een ketogeen dieet bij de behandeling van kanker. Ook vind je een weekmenu van 14 dagen met ontbijt, lunch en diner recepten. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

Ketokuur 2

Net als Ketokuur 1 bevat ook Ketokuur 2 aanvullende en leerzame informatie wat net iets diepe gaat dan informatie in Ketokuur 1: waarom val je af, hoe werkt het, wat is de rol van vetten, hoeveel mogen we ervan eten? Maar ook thema's zoals verzadigd vet, cholesterol, intermittent fasting en timerestricted eating worden door deskundigen uitgebreid besproken.

Daarnaast bevat ook dit boek een smakelijk 14 daags menu met koolhydraatarme en keto recepten. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

Oergondisch genieten kookboek.

Oergondisch genieten is een kookboek dat geheel gebaseerd is op oervoeding en geschreven door twee deskundigen met een jarenlange ervaring op het gebied van voeding en gezondheid: Ria Penders en Yvonne van Stigt.

Dit is een van mijn favoriete kookboeken. De recepten verzadigen goed, zijn niet te ingewikkeld en het bevat ingrediënten die het lichaam dagelijks nodig heeft. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 


Hoe word je 100? Het kookboek

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen op tv: ‘Hoe word ik 100?’. Deelnemers werden begeleid door een team, waaronder met William Cortvriendt, met als doel om van hun aandoening en medicatie af te komen. Hoe? Onder andere door gezonder te eten.

En met succesvolle resultaten! In mijn praktijk zie ik veel cliënten die door anders te eten minder medicatie kunnen gebruiken, zoals diabetes- en cholesterolmedicatie. William schreef samen met kok Prins van den Bergh dit kookboek met eenvoudige en smakelijke recepten. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

Diabetes type 2? Maak jezelf beter! & Diabetes type 2? Maak jezelf beter. Het kookboek

Je kunt medicatie verminderen óf voorkomen door anders, en lekker, te eten. In mijn praktijk heb ik veel mensen met diabetes type 2 begeleid bij het verminderen van hun medicatie. Deze boeken laten je zien dat anders eten niet minder lekker is. Daarnaast staat er veel informatie in over de ziekte.

Dit zijn twee basisboeken die ik altijd adviseer aan mensen met diabetes type 2. Daarnaast vind ik goed aan dit boek dat er, naast voeding, ook aandacht wordt besteed aan de invloed van stress en beweging en het effect op de bloedsuiker. Klik hier om het kookboek te bestellen.

 

 

 

 Klik hier om het uitgebreide boek te bestellen, informatief én recepten.

 

 

 

 

 

 

 

Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter

Net als de andere boeken van Hanno Pijl, vind ik dit boek een must-have voor in je boekenkast als je te maken hebt met hart- en vaatziekten, behoort tot de risicogroep of een verhoogd cholesterol hebt. Ook door anders te eten kun je medicatie voorkomen of verminderen. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

 

De smaakbijbel

Dit is echt hét boek dat je moet hebben als je in de keuken staat en nieuwe smaaksensaties wilt ervaren. Ik ben zelf al veel nieuwe smaakcombinaties ontdekt, die ik zonder dit boek niet zou combineren. Klik hier om het boek direct te bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenstaande boeken raad ik je aan als je opzoek bent naar boeken die goed onderbouwd zijn met wetenschappelijke literatuur, als je meer wilt weten over hoe jouw lichaam werkt, wilt weten wat jouw klacht in stand houdt én opzoek bent naar lekkere en praktische recepten.

Kortom, deze boeken zijn een verrijking van jouw boekenkast. Ik heb een affiliate met bol.com, maar ik ben niet bekend met de auteurs. Dit artikel is geschreven op basis van mijn eigen bevindingen en interesses.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.