• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

De voordelen van een geleidelijk afvallen om jojo-effecten te voorkomen

30 mei 2023
jojo

Afvallen kan soms een uitdaging zijn, zeker als je op lange termijn je streefgewicht wilt behouden. Het is verleidelijk om snel resultaten te zien als je begint met een dieet. Daarom grijpen mensen vaak naar crashdiëten en extreme maatregelen. Helaas kan dit soort snelle gewichtsverlies leiden tot het beruchte jojo-effect, waarbij je na het afvallen snel weer aankomt. Je kent het vast wel.

Gelukkig is er een betere manier om gewicht te verliezen en dit jojo-effect te voorkomen: geleidelijk en duurzaam afvallen. In dit artikel vertel ik je waarom je beter geen crash dieet kunt volgen en waarom het beter is om geleidelijk af te vallen.

Waarom je beter geen crashdieet moet volgen

Crashdiëten zijn extreem restrictief en beperken de inname van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vezels en micronutriënten. Dit kan leiden tot voedingstekorten en tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen die nodig zijn voor een goede gezondheid en behoud van je spiermassa.

Ook zijn ze moeilijk vol te houden op de lange termijn vanwege strikte regels en beperkingen. Je ervaart vaak honger, bent vermoeid en hebt misschien wel een kort lontje, waardoor je het dieet niet kunt volhouden. Zodra het dieet is beëindigd, is de kans groot dat je verloren spiermassa wordt verruild door extra vetmassa. Het verloren gewicht kom je gewoon weer aan - plus een beetje extra. Ook heb je met zo’n dieet niet geleerd om te gaan met valkuilen en hiervoor een andere en gezonde strategie bedacht. Al met al niet heel bevorderlijk voor je zelfvertrouwen.

Gezonde gewoontes ontwikkelen

Geleidelijk afvallen stelt je in staat om gezonde gewoontes te ontwikkelen die je op de lange termijn kunt volhouden. Door steeds kleine aanpassingen te maken in je eetpatroon, gedrag en levensstijl, kun je langzaam en duurzaam vooruitgang boeken. Deze veranderingen worden uiteindelijk een onderdeel van je dagelijks leven en verhoogt wel je zelfvertrouwen.

Afvallen zonder je gedrag en leefstijl te veranderen helpen je niet om blijvend af te vallen. Daarom werkt elk dieet op korte termijn en niet op de lange termijn.

Behoud van spiermassa

Een van de grootste nadelen van snel gewichtsverlies is dat het vaak gepaard gaat met verlies van je spiermassa. Dit kan leiden tot een vertraging van je stofwisseling, waardoor het moeilijker wordt om op gewicht te blijven. Wanneer je stofwisseling vertraagt, betekent dit dat je sneller aankomt in gewicht ondanks dat je weinig eet. Het behouden van je spiermassa is ook belangrijk als je diabetes type 2 hebt. Actieve spieren slurpen namelijk ook meer glucose op uit de bloedbaan en verlaagt hierdoor de bloedsuiker.

Geleidelijk afvallen geeft je lichaam de tijd om vet te verbranden terwijl je spiermassa behoudt. Dit zorgt ervoor dat je stofwisseling op peil blijft en je lichaam effectiever calorieën kan verbranden, zelfs nadat je je streefgewicht hebt bereikt.

Voordelen van geleidelijk gewichtsverlies:

  • Minder kans op het jojo-effect
  • Gezonde gewoontes ontwikkelen
  • Omgaan met valkuilen en verleidingen
  • Behoud van spiermassa en stofwisseling
  • Duurzame resultaten op lange termijn

Mentale en emotionele welzijn

Snel gewichtsverlies kan niet alleen fysiek belastend zijn, maar ook mentaal en emotioneel. Het kan leiden tot frustratie, vermoeidheid en een negatieve relatie met eten. Geleidelijk afvallen geeft je de tijd om aan je nieuwe levensstijl te wennen en om te gaan met veranderingen die plaatsvinden. 

De confrontatie aangaan met moeilijke momenten, hier over praten en een nieuw plan voor maken, helpt om een positieve en gezonde mindset te behouden en je zelfvertrouwen te vergroten. Moeilijke momenten kom je namelijk altijd tegen. Het is alleen net hoe je er mee omgaat. Er is namelijk geen dieet dat je zelfvertrouwen vergroot!

Voordelen van geleidelijk afvallen

Geleidelijk afvallen biedt tal van voordelen ten opzichte van snelle diëten. Het stelt je in staat om gezonde gewoontes te ontwikkelen, je spiermassa te behouden, een positieve mindset te behouden en gezondheidsproblemen te voorkomen. 

Het vermijden van het jojo-effect is essentieel om op lange termijn succes te behalen bij het afvallen. In plaats van te zoeken naar snelle oplossingen, is het dus de moeite waard om te investeren in een geleidelijk en duurzaam gewichtsverliesproces dat je op de lange termijn ook kunt volhouden. 

Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn en te focussen op het creëren van een gezonde levensstijl die je kunt volhouden, zelfs nadat je je streefgewicht hebt bereikt. Je doel is namelijk niet bereikt als je een gewichtsdoel behaald hebt, maar wanneer je de veranderingen eigen hebt gemaakt en eenvoudig kunt voortzetten.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.