5 superfoods voor mensen met diabetes type 2

26 februari 2023
superfoofs

Heb je diabetes type 2? Dan weet je hoe belangrijk het is om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en een hyperglycemie of hypoglykemie te voorkomen. Gelukkig zijn er veel voedingsmiddelen die kunnen helpen om je bloedsuiker in balans te houden.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de algehele gezondheid te verbeteren. Deze voedingsmiddelen worden vaak superfoods genoemd.

Hieronder vind je een top 5 van superfoods die je kunt toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en misschien zelfs je diabetes medicatie te verminderen.

1. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Omdat het een lage energiedichtheid heeft, kun je er veel van eten zonder aan te komen in gewicht en toch een goed verzadigend gevoel te krijgen.

Ook bevatten groene bladgroenten antioxidanten die helpen bij het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress, twee factoren die een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van diabetes type 2.

Hoe meer groene bladgroente, hoe beter!

2. Noten en Zaden

Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad, zijn een goede bron van vezels, proteïnen en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen om de opname van suiker in het bloed te vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Bovendien zijn noten en zaden ook rijk aan magnesium en antioxidanten, die de gezondheid van de bloedvaten beschermen en bijdragen aan de preventie van diabetes complicaties.

3.Vette vis

Vette vis is ook een superfood voor mensen met diabetes type 2, omdat het rijk is aan omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmende stoffen die ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress.

Bovendien bevat vette vis veel eiwitten en gezonde vetten die helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel en het verminderen van een trekgevoel. Eiwitten en gezonde vetten worden namelijk trager opgenomen dan koolhydraten.

Ook bevat vette vis essentiële bouwstoffen voor de schildklier, waaronder jodium, selenium en zink. Bij mensen met diabetes type 2 die insulineresistent zijn, staat de schildklier vaak al onder druk. Goed om voldoende en de juiste bouwstoffen binnen te krijgen!

In plaats van te kiezen voor bewerkte voedingsmiddelen kun je dus beter vette vis eten. Vette vissoorten zoals zalm, haring en makreel zijn ruim verkrijgbaar in de supermarkt of bij de lokale visboer en kunnen op verschillende manieren bereid worden, waardoor ze een gemakkelijke en gezonde keuze zijn voor mensen met diabetes type 2.

4. Rood zomerfruit

Rood zomerfruit zoals bos bessen, aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen, zijn rijk aan vezels, antioxidanten en vitaminen. Rood zomerfruit bevat weinig fruitsuikers en veel vezels, wat betekent dat ze je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Deze fruitsoorten zijn natuurlijk het lekkerst in de zomerperiode, maar verkijk je ook niet op de diepvries varianten. Betaalbaar, smaakvol en geschikt tijdens de herfst- en winterperiode.

5. Yoghurt

Yoghurt is ook een superfood voor mensen met diabetes type 2, omdat het rijk is aan eiwitten, calcium en probiotica. Net als bij vette vis kunnen de eiwitten in yoghurt helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van honger. 

De probiotica kan helpen bij het behouden van een gezonde darmflora. Mensen met diabetes type 2 hebben namelijk een andere darmflora ten opzichte van iemand die geen diabetes heeft. Medicijngebruik speelt hier ook een rol in.

Het is belangrijk om te kiezen voor een volle yoghurt zonder smaakjes. Voeg er eventueel zelf vers fruit of noten aan toe voor wat extra smaak en gezonde vetten. Alles waar een smaakje aan zit bevat toegevoegde suikers welke de bloedsuiker verhogen.

Om te onthouden

Het is belangrijk om te onthouden dat het toevoegen van deze superfoods aan je dieet geen vervanging is voor de medicatie die je eventueel al gebruikt voor diabetes type 2. Het is altijd het beste om eerst te overleggen met je hoofdbehandelaar voordat je je voeding gaat aanpast. 

Door gezonde en onbewerkte voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen, kun je wel bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en is eventueel een vermindering van medicatie mogelijk. Bovendien is het belangrijk om producten die je kunt eten te eten en niet te drinken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een onbewerkt en gevarieerd eetpatroon én een gezonde leefstijl een positieve impact heeft op je bloedsuikerspiegel en de kans op complicaties van diabetes type 2 verminderen. Ook als je insulineresistent bent, zorgen deze superfoods voor een stabiele bloedsuiker.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.