Salade niçoise

23 april 2020

Een klassieker onder de salades is natuurlijk de salade niçoise: een combinatie van vis, groente en ei. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice. De volgende dag is deze salade niçoise ook erg lekker.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 potje gezouten ansjovisfilets (olijfoliebasis)
  • 100 g tonijn uit blik op olijoliebasis
  • 2 eieren
  • 100 g gemengde sla
  • 400 g sperziebonen
  • 100 g kappertjes
  • 100 g cherrytomaatjes of zongedroogde tomaatjes
  • 2 flinke handen zwarte olijven
  • ½ rode ui of 2 stengels bosui
  • peper en (jozo)zout naar smaak
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el azijn

Bereidingswijze:

Maak de sperziebonen schoon en kook beetgaar en laat afkoelen. Kook ondertussen de eieren halfzacht en laat afkoelen. Maak ondertussen de dressing van olijfolie, mosterd en azijn. Zet dit apart. Snijd de bosui of rode ui fijn en halveer de tomaatjes. Doe dit samen in een kom met de gemengde sla, tonijn, olijven, kappertjes en ansjovis.

Voeg de koude sperziebonen toe en roer de dressing er door heen. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de gehalveerde eieren.

Tip: gebruik restjes sperziebonen van de vorige dag.