Pastinaaksoep met pancettakruim

30 januari 2024

 

Ontdek een eenvoudig te maken maar toch verrukkelijk recept voor pastinaaksoep met een knapperige twist van pancetta. Een heerlijke combinatie die je in een handomdraai op tafel zet!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 5 pastinaken, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 grote witte ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 plakjes pancetta, in kleine stukjes gesneden
  • 1 l groentebouillon
  • 100 ml volle room 
  • 4 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie of bieslook voor garnering (optioneel)

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de pancettastukjes toe en bak ze tot ze knapperig zijn. Haal de pancetta uit de pan en leg deze op een stuk keukenpapier om uit te lekken. Voeg de fijngehakte ui toe aan dezelfde pan en bak deze glazig, ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog eens 2 minuten, of tot de knoflook geurig is. Voeg de pastinaken toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee, roer af en toe. Voeg indien nodig een beetje zout en peper toe. Giet de groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Laat het geheel sudderen tot de pastinaken zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten.

Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Als je geen staafmixer hebt, kun je de soep ook voorzichtig overbrengen naar een blender en dan terug in de pan gieten.Roer de room door de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.Verdeel de soep over vier kommen en garneer met de knapperige pancetta. Je kunt ook wat verse kruiden zoals peterselie of bieslook toevoegen voor extra smaak.