Italiaanse ovenschotel

16 december 2022

Italiaans eten, wie is er niet gek op? Deze Italiaanse ovenschotel is niet alleen super smaakvol, maar ook makkelijk te maken. Wist je dat je ricotta kaas goed kan bakken zonder dat dit smelt? Je kunt er natuurlijk extra groente aan toe voegen als je dat lekker vindt. Het grillen van de groente zorgt dat de smaken goed vrij komen!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g ricotta 
  • 500 g champignons
  • 400 g cherrytomaten
  • 3 venkels
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 6 el verse pesto
  • 40 g pijnboompitten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 el gedroogde oregano
  • 2 el venkelzaad
  • 2 tl chilivlokken
  • Peper en zout
  • 40 ml olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de champignons in vieren. Haal de onderkant van de venkelknollen en snijd ze ieder in 8 parten. Leg de groenten op de bakplaat. Gebruik eventueel 2 bakplaten, zodat de groenten goed verspreid zijn. Zo roosteren de groenten beter en krijgen ze krokante randjes. Meng in een kommetje de olijfolie met chillivlokken, gedroogde oregano en venkelzaad. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn en roer de kruidenolie. Schenk 2/3 van de kruidenolie over de groenten en hussel ze goed door elkaar.

Leg de ricotta er in zijn geheel tussen en schenk het laatste beetje kruidenolie eroverheen. Zet de groenten 30 minuten in de oven. Knip de trostomaatjes in kleinere takjes en leg ze na 20 minuten samen met de semi gedroogde tomaat op de bakplaat tussen de groenten. Bak ze de laatste 10 minuten mee. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes. Strooi over de groenten, serveer met pesto.

Tip: lekker mer rucola. Wil je een wat stevigere maaltijd? Voeg dan bij witte bonen toe aan het groentenmengsel. 

Geïnspireerd uit: Uit Pauline's keuken