Bloemkool met kaas uit de oven

29 november 2022

Ovenschotels zijn een van mijn favorieten. Vooral omdat de voorbereiding vaak weinig tijd kost en de rest in de oven gebeurt. Ideaal als je nog genoeg andere dingen te doen hebt. Bloemkool en flespompoen zijn een van mijn lievelingsgroente en combineren goed met elkaar. Vooral met de blauwe kaas. Natuurlijk kun je ook andere kazen gebruiken. Dit recept is vegetarisch en maak je nog lekkerder door er een groene salade bij te eten. Voor de vleesliefhebbers zijn gebakken kippendijen hier ook erg lekker bij. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 grote bloemkool
  • 1 flespompoen
  • 200 g blauwe kaas (verkruimeld)
  • 200 ml room
  • 50 g pijnboompitten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190ºC. Snijd de bloemkool in plakken van 1 cm dik. Snijd de pompoen door de helft en verwijder de zaadjes. Snijd de flespompoen in hele dunne plakken. Verdeelde de helft van de flespompoenplakken over de ovenschaal en bestrooi met peper. Verdeel 50 g kaas erover, vervolg met de helft van de bloemkool en bestrooi met peper. Verdeel hierover nog 50 g kaas, de rest van de flespompoenplakken en bestrooi met peper.

Giet de room erover en schud met de schaal om alles goed te verdelen. Leg de laatste plakken bloemkool bovenop, druk een beetje aan en verdeel de rest van de kaas erover. Bestrooi met de pijnboompitten en dek af met aluminiumfolie. Bak de schotel ca. 30. minuten in het midden van de oven. Verwijder dan het folie en bak in maximaal 10 minuten goudbruin.

Tip: lekker met een gemengde groene salade.

Geïnspireerd uit: Boodschappen