Voedselintolerantietest

voedselintolerantietest

Wanneer je aan een aandoening lijdt die maar niet weg wilt gaan, kan de oorzaak liggen aan een vertraagde IgG-voedselallergie type III. Ook wel een voedselintolerantie. IgG-voedselallergieën blijven vaak onopgemerkte doordat de symptomen na de consumptie van een ‘’trigger voedingsmiddel’’ optreden. Hierdoor zijn de moeilijk te identificeren.

Wat is een IgG-voedingsallergie?

Je kunt overgevoeligheden voor voeding, die in de volksmond meestal allemaal voedselintoleranties worden genoemd, onderverdelen in voedselallergieën en voedselintoleranties.

Bij type III voedingsallergieën reageert het immuunsysteem op de voedingsallergenen die gewoonlijk onschadelijk zijn en product het specifieke antilichamen, de IgG antilichamen. Deze antilichamen kunnen dan voor ontstekingsreacties zorgen die dan weer tot verschillende chronische klachten kunnen leiden. Deze symptomen zijn vaak vertraagd.

Een IgG-voedingsallergie moet niet worden verward met een klassieke voedingsallergie (type I). Bij een type I-allergie maakt je immuunsysteem IgE-antilichamen aan. Deze antilichamen zorgen voor een direct allergische reactie en de symptomen verschijnen binnen een paar seconde of minuten (bijvoorbeeld: hevige zwelling, moeite met ademhalen, uitslag, jeukende huid of zelf een anafylactische shock.

 Een goede manier om te achterhalen voor welke voeding je overgevoelig bent, is door een bloedonderzoek te doen waarbij op de aanwezigheid van IgG-antigenen wordt getest, zoals deze voedselintolerantietest ImuPro Basic. Deze test niet op IgE-voedingsallergieën.

Wat is de de ontwikkeling van een voedselintolerantie?

Onze darm is het grootste immuunsysteem en is een bijna ondoordringbare barrière voor bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen. Als de darmwand intact is wordt ons voedsel goed verteerd en verloopt het normaal via het darmstelsel. Maar de integriteit van de darmwand kan ook beschadigd raken. Dit kan door bijvoorbeeld stress, medicatie of schadelijke stoffen uit het milieu. Als de doorlaatbaarheid is aangetast kan het voorkomen dat voedselcomponenten door de darmcellen door kunnen glippen. Zo komen ze in ons bloedbaan terecht, waardoor er ontstekingsreacties kunnen ontstaan. Dit komt omdat ons immuunsysteem de voedingsmiddelen herkend als indringers. Deze ontstekingsreacties kunnen leiden tot niet-specifieke symptomen (bijv. vermoeidheid) of specifieke symptomen (bijv. hoofdpijn/migraine). Dit is afhankelijk van waar in ons lichaam het immuuncomplex wordt vernietigd.

Wist je dat IgG-voedselallergieën ontstekingen kunnen veroorzaken en kan zorgen dat afvallen niet lukt?

Symptomen van een voedselintolerantie

Als je last hebt van een of meer van de volgende klachten en je huisarts kan daar geen oorzaak voor vinden dan kan het heel goed zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen. In dat geval is het zeer aan te bevelen om de voedselintolerantietest te doen:

  • Onverklaarbare en vage klachten
  • Overgewicht en niet kunnen afvallen
  • Ondergewicht
  • Spijsverteringsproblemen: zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), buikkrampen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn/migraine
  • Gewichtsproblemen, zoals reuma
  • Huidproblemen zoals, psoriasis, eczeem, jeuk
  • Chronische ontstekingen

 

Hoe verloopt de voedselintolerantietest ImuPro Basic?

Na afloop van het intakegesprek krijg je van mij een prikset. Hiermee kun je zelf naar een prikpoli bij jou in de buurt gaan om bloed te laten afnemen. Het pakketje kun je zelf op de post doen. De uitslag ontvang ik binnen ca. 2 weken. Op basis van de uitslag maak ik een persoonlijk leefstijladvies. Tijdens het adviesgesprek neem ik de uitslag en het persoonlijk leefstijladvies samen met je door.

MEER INFORMATIE?

Wil je meer informatie over hoe je jouw leefstijl kan verbeteren en wat ik voor jou kan betekenen? Bel, whatsapp of vul het contactformulier in en dan neem ik binnen 1 dag contact met je op. Persoonlijke gegevens worden opgeslagen conform de privacy verklaring.

Bel: 06-83237875

Of stuur een bericht via whatsapp

CONTACTFORMULIER