• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,4 beoordeeld

VoedselintolerantieVoedselintolerantie

Je kunt overgevoeligheden voor voeding, die in de volksmond meestal allemaal voedselintoleranties worden genoemd, onderverdelen in voedselallergieën en voedselintoleranties. Een voedselintolerantietest geeft inzicht in de oorzaak van je klachten en helpt je dus om voedselintoleranties op te sporen.

Wat zijn de symptomen van een voedselintolerantie?

Als je last hebt van één of meer van de volgende klachten en je huisarts kan daar geen oorzaak voor vinden dan kan het heel goed zijn dat er sprake is van een voedselintolerantie. In dat geval is het aan te raden om een voedselintolerantietest uit te voeren, zodat de oorzaak van jouw klachten kan worden onderzocht.

Symptomen van voedselintolerantie zijn onder andere:

  • Onverklaarbare en vage darmklachten
  • Darmklachten (link artikel): een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid, Crohn, Colitis, buikkrampen
  • Overgewicht en niet kunnen afvallen
  • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn/migraine
  • Gewichtsproblemen, zoals reuma
  • Huidproblemen: psoriasis, eczeem, jeuk
  • Chronische ontstekingen

Is een voedselintolerantie hetzelfde als een allergie?

Bij voedselintolerantie (‘niet-allergische voedselovergevoeligheid’) reageert het lichaam op een bepaalde stof (trigger), zonder dat het afweersysteem daar direct bij betrokken is. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat er een tekort is aan een bepaald enzym, zoals bij een lactose-intolerantie en fructose-intolerantie. Een kleine hoeveelheid van het voedingsmiddel wordt dan vaak wel verdragen, maar normale porties geven klachten. Hierbij is er sprake van een enzym tekort en niet van een voedselintolerantie.

Typerend voor een voedselintolerantie is dat de symptomen vaak pas een paar uur of zelfs 48 uur na het innemen van een ”trigger food” optreden. Dit maakt het moeilijk om zelf te achterhalen welke producten de klachten veroorzaken.

Tussen het eten van ingrediënten waar je lichaam heftig op reageert en de symptomen zit zoveel tijd dat je allerlei dingen hebt gegeten. Het is dus lastig om te achterhalen waar de voedselintolerantie vandaan komt.

Voedselintolerantie of voedselallergie?

Een voedselintolerantie moet niet worden verward met een klassieke voedselallergie. Bij een voedselallergie maakt je immuunsysteem IgE-antilichamen aan. Deze antilichamen zorgen voor een direct allergische reactie en de symptomen verschijnen binnen een paar seconde of minuten (bijvoorbeeld: hevige zwelling, moeite met ademhalen, uitslag, jeukende huid of zelf een anafylactische shock).

Er zijn 14 stoffen die wettelijk als allergeen benoemd worden, namelijk:

  • gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt)
  • schaaldieren
  • ei
  • vis
  • pinda
  • soja
  • melk (inclusief lactose)
  • noten (8 soorten)
  • selderij
  • mosterd
  • sesam
  • sulfiet
  • lupine en
  • weekdieren

Bij een voedselintolerantie is er niet sprake van IgE antilichaam, maar van IgG antilichamen. Dit is een groot verschil.

Wat is de oorzaak van een voedselintolerantie?

Je darm is het grootste immuunsysteem en is een bijna ondoordringbare barrière voor bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen. Maar de beschermlaag van de darmwand kan ook beschadigd raken door bijvoorbeeld:

  • stress
  • verkeerde voeding
  • medicatie en antibiotica
  • schadelijke stoffen uit het milieu

Als de doorlaatbaarheid van de darm is aangetast kan het voorkomen dat voedingsdeeltjes door de darmcellen heen glippen. Zo komen ze in de bloedbaan terecht. Het immuunsysteem herkent de voedingsmiddelen als indringers, en er zal een ontstekingsreactie ontstaan.

Een goede manier om te achterhalen voor welke voeding je overgevoelig bent, is door een voedselintolerantietest uit te voeren. Hierbij wordt onderzocht voor welke voedingsmiddelen IgG antistoffen worden geproduceerd en jouw klachten veroorzaken.

Hoe kan ik jouw begeleiden bij een voedselintolerantie?

Op basis van de voedselintolerantietest en een uitgebreid intakegesprek waarin mogelijk andere uitlokkende factoren worden achterhaald, wordt een persoonlijk leefstijladvies gemaakt. Er wordt gestart met een elimininatiefase en gevolg door de provocatiefase.

Tijdens de eliminatiefase zullen jouw klachten snel afnemen en ervaar je binnen enkele dagen of weken al verschil. Tijdens de provocatiefase wordt je begeleidt bij het opbouwen van de voedingsmiddelen en naar een volwaardig voedingspatroon, zodat je klachten uitblijven.

Heb je onverklaarbare klachten en wil je de oorzaak achterhalen van jouw klachten? Neem dan contact op en maak dan een afspraak in mijn praktijk in Zwanenburg, tussen Haarlem en Amsterdam.

Referenties
Een prettige en gezonde manier van eten
Geen dieet, maar een prettige en gezonde manier van eten Op aanraden van mijn huisarts bij Mandy terecht gekomen en zij had direct door waar mijn zwakke punten zaten en waarom het afvallen tot nu toe niet gelukt is. Heb werkelijk alle hippe diëten geprobeerd maar elke kilo die er af was kwam er...
Een prettige en gezonde manier van eten
Lees meer..
Na een halfjaar eindelijk mijn buikklachten onder controle
Na een halfjaar eindelijk mijn buikklachten onder controle ''Ik ben bij Mandy terecht gekomen nadat ik al een lange(re) tijd rondliep met veel buikklachten. Na het intakegesprek heeft Mandy in een periode van ongeveer een half jaar ontzettend goed geholpen. Haar advies om een traject in te gaan...
Na een halfjaar eindelijk mijn buikklachten onder controle
Lees meer..
Alle referenties lezen