Een klassieker onder de salades is natuurlijk de Niçoise: een combinatie van vis, groente en ei. Zelf voegde ik er nog zoete aardappel aan toe, maar met pompoenblokjes is deze salade ook erg lekker en bevat het minder koolhydraten. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice. De volgende dag is deze salade niçoise het lekkerst!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 potje gezouten ansjovisfilets (olijfoliebasis)
  • 100 g tonijn, vers of uit blik (waterbasis)
  • 2 eieren
  • 100 g gemengde sla
  • 400 g sperziebonen
  • 100 g zoete-aardappel
  • 100 g kappertjes
  • 100 g cherrytomaatjes of zongedroogde tomaatjes
  • 2 flinke handen zwarte olijven
  • ½ rode ui of 2 stengels bosui
  • peper en (jozo)zout naar smaak
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el azijn

 

Bereiding:

Maak de sperziebonen schoon en snijd de zoete aardappel in blokjes. Kook beiden beetgaar en laat afkoelen. Kook ondertussen de eieren halfzacht en laat afkoelen. Maak ondertussen de dressing van olijfolie, mosterd en azijn. Zet dit apart.  Snijd de bosui of rode ui fijn en halveer de tomaatjes. Doe dit samen in een kom met de gemengde sla, tonijn, olijven, kappertjes en ansjovis. Voeg de koude sperziebonen en zoete-aardappel toe en roer de dressing er door heen. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de gehalveerde eieren.

Tip: gebruik restjes sperziebonen en zoete-aardappel van de vorige maaltijd.

Wist je dat afgekoelde zoete-aardappelen resistent zetmeel bevat? Na het afkoelen vindt er ‘retrogradatie’ plaats: het zetmeel wordt stijf op elkaar gedrukt en kan niet meer worden afgebroken tot glucose door onze spijsverteringsenzymen. Daarom komt het min of meer onverteerd aan in onze dikke darm. Hier wordt het gefermenteerd en omgezet in korte keten-vetzuren. Dit dient weer als voeding voor onze goede darmbacteriën en zo werk je direct aan een gezondere darmflora.

%d bloggers liken dit: