Wil je wel eens wat anders dan de kant-en-klare zadencrackers uit de supermarkt? En wil je weten welke kruiden je kan gebruiken? Probeer dan deze gezonde zadencrackers met kruiden. Het is niet alleen super snel klaar, maar ook nog veel goedkoper om zadencrackers zelf te maken. En ook nog eens veel lekkerder, al zeg ik het zelf. Gebruik bijvoorbeeld kruiden die je in huis hebt en welke je lekker vindt, alles kan. Je kan ze op elk moment van de dag eten. Goed belegd bij het ontbijt of als lunch, maar ook als basis voor een toastje smaken ze erg lekker. Zadencrackers bevatten veel minder koolhydraten dan een boterham en meer verschillende voedingsstoffen en gezonde vetzuren. Daarnaast zijn de rijk aan vezels, waar je darmen blij van worden!

Ingrediënten

  • 125 gram gebroken lijnzaad*
  • 20 gram maanzaad of sesamzaad
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • Verse of gedroogde rozemarijn (maar gedroogd kan ook)
  • 1 tl curcumapoeder
  • 170 gram water
  • Snufje gejodeerd zout

Variaties die ook erg lekker zijn: stukjes zongedroogde tomaat, gerookte paprikapoeder of komijn. Houd je van een beetje pit? Voeg dan een snufje cayennepeper toe. *Gebruik bij voorkeur heel lijnzaad. Lijnzaad bevat heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, maar is gevoelig voor oxidatie bij licht. Gebroken lijnzaad dat al lang in de supermarkt ligt, is vaak snel of al geoxideerd. De gezonde eigenschappen van lijnzaad worden dan verwaarloosd. Wil je toch de voedingstoffen optimaal gebruiken? Maal of breek de lijnzaad dan zelf in bijvoorbeeld een staafmixer.

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar. Laat dit 30 minuten staan. Verwarm alvast de oven op 180 graden. Pak een bakplaat met bakpapier en spreid het zadenmengsel uit. Pak nogmaals een vel bakpapier en doe dit over het zadenmengsel. Druk het zadenmengsel goed, gebruik hiervoor een deegroller. Heb je geen deegroller? Gebruik dan een wijnfles. Zorg dat het goed verspreid is en overal een gelijke dikte heeft. Haal het bovenste bakpapier er af en schuif de bakplaat in de oven. Bak af in 20 minuten. Snijd het geheel in circa 10 stukken (of hoe groot je de zadencrackers zelf wilt) en laat afkoelen tot de zadencrackers hard geworden zijn. Bewaar maximaal twee weken in een goed afgesloten trommel.

Laat je me weten wat jouw lievelingskruiden zijn?

%d bloggers liken dit: