Leververvetting is een veelvoorkomend probleem in de huidige tijd. Het is heel normaal dat levercellen een klein percentage vet bevatten. Meer dan 25% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een vervette lever (non-alcoholic fatty liver disease of NAFLD), zelfs bij kinderen komt dit al voor! Bij 90% van de mensen met overgewichtsdiabetes (diabetes type 2) is sprake van leververvetting. Veel lichamelijke klachten (hoofdpijn, vermoeidheid, slechte adem of opgeblazen gevoel) ontstaan door een vervette en niet goed werkende lever.

Vaak vragen vragen mensen zich af waarom hun lichaam steeds gevoeliger reageert op tal van verschillende voedingsmiddelen. Er kunnen diverse dingen aan ten grondslag liggen, maar vaak gaat het om een slecht werkende vertering, een darmbarrière die doorlaatbaar is (leaky gut) met als gevolg een toenemende leverbelasting en leververvetting.

Leververvetting wordt gekenmerkt door toename van buikvet, een verstoort cholesterolgehalte, insulineresistentie en laaggradige ontstekingen. Hoe ontstaat leververvetting als er geen sprake is van overmatig alcoholgebruik? Inmiddels is bekend dat leververvetting ontstaat door de leefstijl:

 • Inname van suikers (voornamelijk fructose) en geraffineerde koolhydraten
 • Hoog triglyceridengehalte in het bloed
 • Onvoldoende beweging
 • Insulineresistentie

Zelfs bij kinderen is al leververvetting te zien

Wat zijn de functies van de lever?

De lever is één van de drukste en belangrijkste organen van het menselijk lichaam. Het vervult maar liefst 500 functies in het lichaam. In tegenstelling tot andere organen die maar enkele functies vervullen.

De belangrijkste functies zijn:

 1. Gluconeogenese > stabiel houden van de bloedsuiker
 2. Opslaan van overtollig glucose > dient als reserve bron
 3. Regulering bloedstolling > handig als je een wondje hebt dat moet helen
 4. Galproductie > om vetten te kunnen verteren
 5. Afbraak van rode bloedcellen
 6. Cholesterolproductie > nodig als bouwstof van hormonen en celwanden
 7. Productie immuunfactoren > nodig voor als het immuunsysteem in actie moet komen
 8. Voedingsstoffen bioactief maken
 9. Afbraak van hormonen > hormoonresten zijn toxisch voor je lijf en deze kun je beter maar afvoeren
 10. Detoxificatie > omzetten en afvoeren van gifstoffen die het lichaam zijn binnengekomen

Zoals je leest is de lever een veelzijdig orgaan. Als je lever niet helemaal functioneert, kun je ook aardig wat (vage) klachten krijgen.

Alle levertaken zijn even belangrijk, maar op nummer 1 staat: gluconeogenese. Waarom eigenlijk? Deze taak zorgt ervoor dat je vanuit lichaamsreserves glucose kan maken. De belangrijkste brandstof voor de hersenen is glucose. Bij een glucosetekort, wordt direct de gluconeogenese geactiveerd. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat jouw hersenen nooit zonder energie (glucose) komen te zitten. Een heel mooi mechanisme dus!

Maar.. de lever kent nog 499 andere functies. De mens is niet goed in multitasken. Je organen kunnen dit ook niet goed. Ze kunnen maar 1 taak tegelijk doen. Zodra de lever bezig is met de gluconeogenese, staan de overige 499 functies op een lager pitje. Op korte termijn is dit geen probleem. Het wordt pas een probleem als dit voor een lange tijd continue gebeurd. Er is dan te weinig energie beschikbaar om andere functies uit te voeren. Kortom, dit betekent: minder tijd om te ontgiften, om voedingsstoffen te bioactief maken, galzuren aan te maken en cholesterol aan te maken. De gevolgen liggen dan ook op de loer:

 • Je cholesterolwaardes raken uit balans
 • Je gaat minder goed ontgiften
 • Je hormonen raken uit balans
 • Voedingstoffen worden niet goed omgezet

 Een milde vorm van leververvetting is omkeerbaar

De lever als ontgiftingsfabriek

De lever is de belangrijkste ‘ontgiftingsfabriek’. Zonder goedwerkende lever, kun je gifstoffen niet onschadelijk maken. Het ontgiftingsproces (biotransformatie) van je lever bestaat uit twee fases, die elkaar aanvullen.

 • Fase 1: in deze fase worden giftige stoffen onschadelijk gemaakt. De giftige stoffen zijn onder andere: drugs, pesticiden, zware metalen, uitlaatgassen afbraakproducten van lichaamseigen stoffen zoals hormonen en stoffen uit het immuunsysteem zoals histamine.
 • Fase 2: in deze fase worden de onschadelijke gifstoffen wateroplosbaar gemaakt en verder verwerkt om via de gal en nieren te worden uitgescheiden

Veel biotransformaties verlopen via een aantal gespecialiseerde ‘fabrieken’. Voor het behouden van je gezondheid en om (buik)klachten te voorkomen is de verhouding tussen beide fases belangrijk. Verloopt fase 1 sneller dan fase 2, dan ontstaan er vrije radicalen (dit zijn agressieve verbindingen die celschade geven).

Hoe herken ik een leververvetting?

Leververvetting herken je niet direct. Klachten kunnen pas veel later optreden. Verloopt fase 2 te traag t.o.v. fase 1, dan uit dit zich in vele klachten, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Droge harde ontlasting / obstipatie
 • Opgeblazen gevoel (vooral na het eten)
 • Pijnlijk en zwaar (prop) gevoel in je buik
 • Pijn in je rechterkant (vooral na het eten)
 • Huidklachten
 • Haaruitval
 • Misselijkheid
 • Vieze metaalsmaak in je mond (slechte adem)
 • Vermoeidheid (onverklaarbaar)
 • Bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen (koffie, chocolade, kaas, scherpe kruiden)
 • Hoofdpijn na 1 à 2 glazen alcohol
 • Boeren na het eten
 • Gezwollen oogleden

10 tips om leververvetting te herstellen

Gelukkig is een milde vorm van leververvetting omkeerbaar. De lever kan zich binnen enkele maanden herstellen. Wat kun je doen?

 1. Vermijd onnodige toxines, zoals: medicijnen, rook, alcohol, weekmakers in plastic en hormonale huidcrèmes
 2. Vermijd stress en/of zorg voor dagelijks een ontspanningsmoment
 3. Verminder je koolhydraat inname
 4. Beperk koffie, zwarte thee, alcohol, chocola
 5. Vermijd overmatig inname van fructose (fruit, honing, vruchtensap, zoetstoffen)
 6. Eet 3 verzadigende hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes
 7. Kies dagelijks voor natuurlijke vetten en koud geperste oliesoorten, zoals: lijnzaadolie, walnootolie, knoflookolie, pompoenolie, perillaolie, olijfolie, kokosolie en roomboter
 8. Eet veel lever herstellende voedingsmiddelen, zoals:
  • Groente: artisjok, paddenstoelen, broccoli, bloemkool, spruitjes, kool, radijs, prei, ui, bosui, paksoi, gekiemde zaden (taugé, alfalfa)
  • Kruiden: knoflook, gember, koriander, bieslook, gember, komijn
 9. Beweeg dagelijks en regelmatig
 10. Overgewicht aanpassen indien nodig

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind! Leefstijlveranderingen zijn te ondersteunen met supplementen en kruiden. Bepaalde kruiden staan er om bekent de lever te herstellen en terug te brengen naar zijn oorspronkelijke functies. Ga echter niet zomaar op eigen houtje supplementen en/of kruiden gebruiken. Als je niet precies weet wat het probleem is kunnen supplementen juist schadelijk zijn en zelfs de situatie verergeren. Meer informatie? Neem contact op.

%d bloggers liken dit: