Koolhydraatbeperkt

Koolhydraatbeperkt eten is al lang geen hype meer en niet alleen geschikt voor mensen met diabetes type 2. Het is geen dieet waar je op calorieën moet letten. Waar we wel op letten zijn zetmeelproducten/koolhydraten (hoeveelheid en tijdstip) en is het van belang dat de totale voedingsinname voldoende voedingsstoffen bevat, om geen tekorten te krijgen. Bovendien kijken we naar de totale leefstijl (beweging, ontspanning en wordt dit ingezet als medicijn! Een koolhydraatbeperkt voedingspatroon levert bovendien meer gezondheidsvoordelen op.

Waarom zou je minder koolhydraten eten?

In deze huidige maatschappij gebruiken de meeste mensen koolhydraten als energiebron, hebben mensen continue trek, is er overal eten en eet men minimaal zes keer per dag. Het eten van koolhydraten zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel en de alvleesklier maakt hierbij insuline aan. Dit (groei) hormoon zorgt ervoor dat de glucose opgenomen wordt uit het bloed en in de cellen kan. Te veel glucose in het bloed geeft het lichaam in een korte tijd een energieboost. Daarnaast is er een flinke hoeveelheid insuline in het lichaam aanwezig die de bloedsuiker vervolgens te ver laat dalen. Dit leidt tot bloedsuikerschommeling en je lichaam denkt dat er een energietekort is (gevoel van een flinke energie dip). Met als gevolg de behoefte om weer koolhydraten te gaan eten een sterkte zoetbehoefte en een continu trek gevoel. De bloedsuikerspiegel stijgt weer snel en zo is de cirkel rond. Met regelmaat en veel (bewerkte)koolhydraten eten, wordt dit proces in stand gehouden. Bovendien kan het lichaam hierdoor niet de eigen voorraden opmaken (vetverbranding).

Wat zijn de voordelen van een koolhydraatbeperkt voedingspatroon?

Door een koolhydraatbeperkt voedingspatroon te kiezen, en te kijken naar het aantal eetmomenten op een dag, wordt er een andere (gezondere) strategie gekozen om energie vrij te maken. De vetverbranding is namelijk de oudste én efficiëntste strategie om energie vrij te maken. Onze voorouders deden dit ook al. Het lichaam moet deze gezonde strategie nog wel kunnen gebruiken, want ‘if you don’t use is, you lose it’.  Bovendien heeft ieder voedingsmiddel een ander effect op de bloedsuikerspiegel. Sommige producten laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen, terwijl anderen dit nauwelijks doen.

Het aanspreken van de vetvoorraden kent vele gezondheidsvoordelen:

  • Je voelt je energieker
  • Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel
  • Je behoefte aan zoet neemt sterk af
  • Je hebt geen dips na de maaltijd
  • Bloeddruk-, cholesterol- en diabetesmedicatie kan worden afgebouwd 
  • Diabetes type2 kan worden omgekeerd 

Voor wie werkt het?

Voor mensen met onderstaande klachten is een koolhydraatbeperkt voedingspatroon een uitkomst:

MEER INFORMATIE?

Wil je meer informatie over hoe je jouw leefstijl kan verbeteren en wat ik voor jou kan betekenen? Bel, whatsapp of vul het contactformulier in en dan neem ik binnen 1 dag contact met je op. Persoonlijke gegevens worden opgeslagen conform de privacy verklaring.

 

Bel: 06-83237875

Of stuur een bericht via whatsapp

CONTACTFORMULIER